Обрезивање грожђа, формирање рукава - основни принципи без сложених детаља

Рукави - вишегодишње гране које се формирају током цијелог живота винове лозе и сваке године повећавају величину због избојака који су остављени за вријеме резидбе. Од величине грана, њихов број и положај у лози зависи од потенцијала раста грма и приноса. Одржавање висококвалитетног воћа без формирања рукава није могуће. Одговарајућом величином грожђа, високим садржајем шећера у гроздовима и бојом регулише се формирање рукава и грана. Поред тога, одржавање биљака у одговарајућем облику и величини олакшава третман пепелнице и других болести, повећава вредност украсног грмља или читаве плантаже.

Рукави - вишегодишње гране које се формирају током живота винове лозе

На лози је дефинисан костур (схтамб, глава, рукави), годишња тијела (лишће, витице, гроздови, цватови, избојци са очима).

Обрезивање грожђа, обликовање рукава - основни принципи без сложених детаља

Шта треба да знате пре него што почнете да сечете и формирате рукав винове лозе

Пре него што почнете да сечете и формирате рукавце винове лозе, важно је научити низ принципа који се односе на физиологију и биологију винове лозе.

Прво, грожђе је брзорастућа биљка, фотофилна, са јаком доминацијом апикалног раста (то значи брз раст изданака на спољашњем и апикалном делу винове лозе).

Друго, ако грм има мање грана и лишћа, биљка је јака и здрава, развија се брзо. Кластери се формирају на младим гранама које расту сваког пролећа од пупољака који се налазе на једногодишњим укрућеним изданцима који се зову винова лоза.

Зашто је ово важно

У неким регионима земље слатко грожђе дозријева, као што су молдавски, француски и грчки, и готово свуда можете створити мали, властити виноград. Не треба вам много труда да заштитите грмље од зимских мраза, а на крају љета уживајте у укусу сопственог воћа. Пре него што разбијете прави виноград у дворишту куће, размислите о функцији лозе у врту. Хоћеш велико воће? Радије вино или сок? Да ли сањате бујну лозу прекривену виновом лозом?

Берба гроздја с правилним формирањем рукава

тривијална ствар је количина времена коју можете потрошити на бригу, орезивање и заштиту од смрзавања,појављује се изненада, као и на хируршкој интервенцији, док штити од штеточина и болести.

Десертне сорте грожђа морају стално обликовати грм, како би задржале правилан облик.Иначе ће се грм претерано згуснути, бобица ће постати мала и кисела, грм ће почети да боли.

Стварање грожђа

У првој, а често иу другој години живота грмља, она се формира у две гране, без обзира на просторни облик који ће бити у будућности.Грожђе је прве двије године младе биљке, расте и развија се, формира се и припрема за плодове.

Завера исправног развоја винове лозе и доброг приноса у наредним годинама је исправна резидба и здрави, јаки, укочени стабљика.

Чим нестану први мразеви, земља ће се осушити, почети обрезивање младих непокривених грмова.Због могућности оштећења зимских изданака, операција се врши прије почетка протока сока (крајем марта, али не касније него у првој половини априла).Касније обрезивање ће значајно ослабити биљку и може допринијети настанку инфекције ране.А ако се температура дуго држи изнад 10 ° Ц, може се очекивати цурење сока.

Обрезивање младог грмља без крова

Резидба се врши са циљем:

 1. Постизање равномерног просторног распореда вегетативних органа винове лозе.
 2. Да би се обезбедило максимално продирање светлости, топлоте и ваздушних зрака у грмље.
 3. Побољшатиплодоносних винограда и добити максимални принос.
 4. Побољшати квалитет усева.
 5. Ојачати и ојачати део трупа од површине земље до прве гране.
 6. Да се ​​обезбеди удобност при делу и фитосанитарни услови за културу.
 7. Обављају декоративне функције.
 8. Ојачати горњи део скелета или рукава.
 9. Постизање максималног плодности и живота винове лозе.

Главни критеријуми и концепти у формирању винове лозе

 • Шкаре су главно средство за сечење грмља грожђа и формирање рукава.Треба их добро оштрити.Дебели перенниал стабљике се уклањају вртном пилом или пилом.
 • Ране треба да буду на једној страни рукава.
 • Дебло и рукави су вишегодишњи дијелови грма без лишћа.
 • Винова лоза - укочени бијег који се формирао у касну јесен.Има пупољке и очи, од којих потом узгаја младе стабљике.
 • Годишњи зелени раст је бијег са лишћем.Ако расте из винове лозе (плодоносно), ако из дуготрајног пуцања (вегетативно, не даје плодове).
 • Посинак је изданак који расте из пупољака у угловима репа лишћа.Недостатак правилне и редовне контроле дужине винове лозе доводи до његове слабости, хипертрофије и лошег плодоносења, у другим случајевима, до потпуног одсуства плодова.Стога, у пракси, винова лоза захтева неколико орезивања.

Структура грма

Лоза се састоји од подземног дијела (главног коријена, коријена подземне површине).делови), мљевени дрвени (труп, дуги вишегодишњи рукави, чворови брадавица, годишњи избојци) и зелени травнати делови (гране, лишће, цвасти, плодови).

Структура винове лозе

Главни коријен

Ово је згуснути део винове лозе који се користи за садњу садница или резница.У случају цијепљених биљака има згуснуту површину.Главни коријен повезује коријенски део са надземном површином.У случају калемљене биљке,коријен служи као нека врста платформе за присцхепа раст , који ће имати сва својства мајчиног грма.На тешким тлима, дужина главног присцхепа је у кругу од 30 цм на тешким тлима.До 40 цм, а још више на лаким, сувим и супер сувим земљиштима.Дуги реп главног дебла ће заштитити корене скелета од смрзавања у хладној и снежној зими, као и имати практичну улогу у узгоју грожђа на стрмим падинама склоним ерозији.Велика дужина главног корена, смањује негативне ефекте ерозије.

Корени скелета

Они продиру дубоко у земљиште и снабдевају грмље водом и хранљивим материјама.Поред јаких, дебелих скелетних корена, винова лоза има бројне танке, често разгранате корене који обављају сличну функцију.Најактивнији у апсорпцији раствора минералних соли су тубуларне длаке коријена.Њихов живот је краткотрајан, умиру за неколико дана, а ближе врху растућег коријена настају нови.Вине роотНалази се на дубини од око 1 м. У прозрачне, сухе, пешчане земље коријени продиру до дубине од неколико метара у потрази за водом и храном.

Дубоки корени

То су танки корени који израстају из главног корена непосредно испод површине земље.Под повољним условима (обиље хранива, топлоте и кисеоника), они се активно развијају и ефикасно се надмећу са великим коренима.Снажно развијени, они могу да преузму функцију главних корена која расту у најгорим условима (недостатак минерала и ниске температуре).Ова ситуација може довести до губитка скелетних корена и одбацивања расцјепа од главног стабла.Овај феномен се често уочава на тешким тлима, гдје дубоки коријени костура имају најгоре услове за раст и развој.

У случају хладне и сњежне зиме, млади грм може умријети, као у случају ерозије тла на стрмим падинама.

Препоручује се систематско резање дубоких корена, посебно у првим годинама развоја грмља.

Коренов систем гроздовог грозда

Стуб

Грм винове лозе моʻе да има један кљун.Дебло може бити ниско (до 40 цм), средње високо (40-80 цм) или високо (изнад 80 цм).Она треба да буде равна и без икаквих ограничења, јер је важна за функцију раста и плодности грма.Поред тога, труп функционише као резервоар хранљивих материја у критичним периодима, током цветања винове лозе.

Грмови са великим бројем трајница (трупци, рукави) су продуктивнији.Одржавање дебла има извеснуод практичне важности - очување винове лозе са тешким гроздовима сока напуњених соком.

Главна функција дебла је да унесе минералне соли у лишће и плодове, ау супротном смјеру - асимилира, који се формирају у процесу фотосинтезе и апсорпције угљичног диоксида.

Вишегодишња рамена

Или како се зову, рукави су наставак трупаца. Може их бити неколико и све различите дужине. Они су вертикални, хоризонтални или нагнути, у зависности од облика грмља. Као и труп, они снабдевају и складиште хранљиве материје.

Вишенаменска плећа (рукави) грожђа

Рано пролеће

Санитарна резидба

Уклоните све смрзнуте и разбијене гране.

Обрезивање формира грм

Морају се формирати младе лозе. Прве 2-3 сезоне формирају скелет: труп, кратки и дуги рукави. Скелет винове лозе (вишегодишњи, укочени део) мора бити дугачак, јер што дуже и дуже, то је већа плодност, већи је принос биљке.

Постоји много облика формирања лозе. Постоји неколико основних правила за љубитеље - виноградаре. Најбољи је: барел (максимално два), а дужина рукава је око 70 цм.

Формација грожђа - Гуиот метода

Ово формирање жбуња даје добре јаке изданке и високе приносе грожђа одличног квалитета. Проучавајући га за почетнике, лакше ће овладати другим сложенијим методама формирања грана грожђа.

 1. У првој години живота винове лозетреба да расте и остави два јака рукава, али можете оставити трећу грану ради безбедности (бацкуп). Оставите неопходне оне који расту споља (у смислу најбољих сокова за исхрану). Да би се ојачао млади грм, тло око њега је малчано. Два најјача бекства остају за даље формирање, остатак се одмах уклања.

Како рукави расту, они су везани за клин. Крајем августа, врх избојних шиљака се скупља.

  \ т
 1. У другој години, остао је само један јак ударац и редукован на два пупољка, резање на ваздушну буку. Али пре него што наставимо са овом процедуром, уверимо се у безбедност изданака и очију, за које је довољно направити попречни рез са оштрим ножем на рукаву који није потребан. На грму оставите по два избоја од по 3-4 шиљке. Ако плодна лијана није могла издржати зимски мраз и очи су се смрзнуле, боље је одложити подрезивање док рукави не буду величине 2-5 цм.
\ т

Форминг Гуиот

На годишњој лози до ове тачке може да се формира неколико изданака. Ако се формира један пуцањ и он је тако јак и густ, кора је глатка смеђа, можете прескочити овај корак. Обликовање грма до наредне године, у којем се иде на следећи поступак.

Са три или више изданака оставите два јака бочна са 3-4 оцела, остатак се исече. Након цветања пупољака, 3-4 младице расту из сваког ока. Гране се прекидају, остављајући једну, најјачу. Требало би да буде пажљивопрати раст и развој лозе.Лоза се брзо развија и пасторци расту на зеленим гранама, које треба уклонити, остављајући један лист на сваком пастилу.Уклањање врхова (изнад 15-16 листова) младих рукава (јурњава) врши се крајем августа.Зелене гране током лета везују.

 1. У трећој години живота на зеленим изданцима остају три пупољка.Треба расти тако да је доњи бубрег на висини од 20 цм од водеће вене.Важно је да грана расте извана.Одрасли млади изданци ће бити дизајнирани за:

а) подупирање грана винове лозе;

б) да се створе плодоносне руке;

(ц) воће у четвртој години и намеравано да буде уклоњено (остављено у случају формирања двокраког грма по Гуиот методи).

Ако се на грмљу налазе двије кује и 2-4 годишња избојка, а танке избојке до 6 мм, тада је млади грм још увијек слаб.Са њим поновите операцију друге године живота: оставите два спољашња изданка од 3-4 ока, а остатак уклоните.

Жбун се реже и даје облик Гуиот са два рамена, ако су изданци тањи од шест милиметара.3-4 изданка одсецају доње изданке, горњи - 6-8.Преостали изданци се потпуно уклањају.

У трећој години живота, грожђе може да донесе плодове и да се у близини ставе носачи.Три до четири жичане решетке подржавају винову лозу, формирану методом Гуиот.

Четврта година живота је завршна фаза формирања већ одрасле биљке.На лози са дугим левом раменомоставите само 4 - 5 изданака, све зависи од развоја и плодности. Преостале гране се уклањају што је раније могуће. На другој стабљици оставите два ока. Додатна резервна грана је уклоњена.

\ т

Четврта година живота је завршна фаза формирања одрасле биљке

Занимљиве чињенице

Грожђе је веома вриједно воће и јединствени десерт, идеално за прераду - вино, сокови, џемови и желе. Воће садржи много шећера, витамина групе Б, витамина Ц, П, ПП. Поред тога, органске киселине, пектини, калијум, магнезијум, кобалт, манган и гвожђе. Иначе, тамно грожђе садржи антиоксиданте који спречавају развој атеросклерозе и промене тумора.

Није чудо да се грожђе назива плодом богова. То је природна ризница изврсних супстанци које регенеришу и прочишћавају тијело. Лековите моћи скривене у плодовима имају позитиван ефекат на кожу, нервни систем, бубреге и јетру. Вриједни у свему: сок, пулпа, сјеменке, коре, па чак и стабљика. Зато је вредно трошити своје време да би сте добили максимално задовољство.

Како је слатко прва рука. Нема већег задовољства и задовољства њиховим радом него резултатима рада у винограду. Није ни чудо што изрека каже: "Особа која је узгајала винову лозу чини себе срећном до краја живота."