Обратите пажњу на трулеж језгра лешника

Обратите пажњу на трулеж језгра лешника

Леска се код нас све више сади. Тај тренд, нажалост, прати и појава неких болести и штеточина које нису биле, до сад, уобичајене код ове воћне врсте: пропадање, труљење корена, значајнија појава гриња, а током бербе код неких произвођача појавила се и трулеж језгра лешника.

Све веће површине површине под леском (око 500 ха), допринеле су појави болести и штеточина које се до сада нису јављале на нашим локалитетима. У 2017. години забележено је пропадање, труљење корена, значајнија појава гриња, а током бербе код неких произвођача појавила се и трулеж језгра лешника.

Трулеж језгра лешника изазива гљива Нематоспора цорyли, која живи као сапрофит на лесци. Гљива се размножава пупљењем као квасац, преноси се путем рана или убодом инсеката.

Заразу преносе стенице које својим убодима у плод рилицом у њега убаце споре гљиве које изазивају труљење језгра лешника. Овако заражена језгра су црне или тамне боје, сушење почиње од врха и шири се на доле, плод је ситан и деформисан, киселкасто-горког укуса и неупотребљив је за исхрану. Врло често се на спољашњем делу плода не виде симптоми.

Симптоми се разликују у зависности од тога када је настала зараза. Уколико је плод заражен рано, у време формирања самог плода (мај, јун), комплетно језгро пропада, па су такви плодови шупљи. Ако се са унутрашње стране празних плодова уоче капљице браон боје, онда је то поуздан знак да је језгро било заражено овом гљивом. Код других разлога сушења језгра ових капљица нема.

Када је до убода стеница дошло у време већ формираног плода, тада долази до сушења плода, који поприма црно тамну боју, деформише се, а мења и укус. Овакви плодови нису за употребу.

Сузбијање ове гљиве је углавном превентивно, а основа је сузбијање стеница у време формирања плодова. Све механичке повреде могу бити пут за улазак гљиве, па их је потребно смањити на најмању меру.