О византијској сорти грожђа

Тешко је одабрати сорту грожђа. има их превише. Свака има своје предности и мане. Данас ћемо говорити о византијском грожђу.

Византијска грожђа се узгајају више од 30 година

Разлика од Страсенског

Вртари кажу да је овај Византија сличан карактеру Страсенској разноликости. Познат је већ 30 година и један је од најбољих хибрида грожђа.

О грожђу Страшенског

Сорта Страсенска је узгајана 80-тих година двадесетог века од стране МС Зхуравлев Његово друго име је Конзул. Грожђе може бити снажно и средње величине, винова лоза расте до 2 м.Гроздови грожђа су импресивне величине, тежине од једног до једног и по килограма, бобице су велике, од 8 до 14 г.Тамне су и црне. Спада у средње ране сорте које дозријевају сто тридесет и сто четрдесет пет дана. Јагоде су сочне, меснате, кора је танка. Њихов укус је процијењен на 8 бодова од могућих 10. До 30 кг бобичастог воћа се бере из грма, а када се узгаја у индустријским размјерима - 250 квинтала по хектару. Чуване не дуго, не толеришу дугорочни транспорт. У том смислу, Византија је боља.

Страшенско грожђе је по својим карактеристикама слично Византији

Разлике

Карактеристике ове две сорте суизгледа да су вртлари сигурни да њихове плодове нису само сличне, већ и потпуне копије.Многи сматрају да је ова сорта толико слична да нема смисла правити разлику између њих.Али постоје разлике:

 • Византија је стабилнија од Страшенка.
 • Он је много боље опрашен.
 • Ова класа има већу отпорност на мраз.
 • Његове бобице су много укусније.То је веома важно, јер су бобице циљ којем се бавио вртлар, садња грожђа.Византија нема ту киселост, која је присутна у Страсенском.
 • У Стасхенском, листови биљке су више сецирани и круна је глатка на полеђини, а не длакава.Византија има благо срастање.
 • Њена снага раста је слабија.

О сорти Византија

Уобичајено, све сорте су подељене у четири групе:

 • Трпезарије, намењене за исхрану људи.
 • Вино, из назива је јасно шта им је потребно.
 • За сок.
 • За суво грожђе.

Карактеристике

Сорта Бизант припада сорти грожђа.Један је биљка средње сезоне, чији је период сазревања сто двадесет и сто тридесет дана.Грмови грожђа досежу огромне величине, јерон је снажан.Сам грм је моћан, одликује га квалитетно сазревање винове лозе. Цвијет биљака је бисексуалан, тако да неће бити проблема с опрашивањем. ​​Гроздови су умерене густине, велики, издужени, један кластер може тежити до једног килограма, просечна тежина је 800-1000 г. На њима су видљиве сочне бобице црне боје.Разликују се по посебном укусу, без киселости.Свака бобица у просеку тежи 9-12 гслатко, сочно.

Византијско гроздје даје гроздове са просјечном тежином од 1 кг

Прос

Прос за ову сорту:

 • Хладно отпорна.Он издржава мраз до минус двадесет четири степена, што је плус за грожђе, али грожђе и даље преферира да расте у топлоти.
 • Ретко болестан.Има отпорност на болести.
 • Съдържани и транспортирани.Ова грожђа има одличну презентацију.Купује се на тржишту најбоље од свих црних.Поред тога, лепо се складишти и не погоршава током транспорта

Како расти

Биљно грожђе на јужној страни парцеле, где нема високих стабала.Посађено у јесен или прољеће.Сади се резнице које лако расту до стања родитељског винове лозе.Грожђе се мора редовно залијевати, не заборављајући завоје.Органска ђубрива су корисна за њега.

Сваке године је неопходно правилно формирати грм, за који је подрезан, одломљен од старих грана и прстохват.Добро одржавана биљка је мање болесна.

Узгој ове биљке није тежак.Плодна је, отпорна на болести, па их многи препоручују, као једна од најбољих сорти, иако не нова, већ доказана и популарна.Расте у многим вртовима.