О вакцини против зеца за превенцију миксоматозе и вирусне хеморагијске болести Раббитс

Ако се озбиљно бавите узгојем кунића, морате схватити да инфективне болести представљају највећу опасност за животиње.Најефикасније мере превенције су вакцинација. Које болести угрожавају зечеве?Има их много, али опасно - ово је ХЦБК и миксоматоза.

Зец са првим знацима миксоматозе

О болестима

ХЦбк и миксоматоза су озбиљне болести које се не могу излечити.Животиње пропадају, заразе све нове и нове појединце.

Вирусна хеморагијска болест

Ова болест се шири великом брзином међу одраслим зечевима и доводи до њиховог изумирања.

Смртност на ВГБК - 80-100%.

Шири своје болесне животиње или људе, понекад се преноси кроз храну, постељину, воду итд.Симптоми болести појављују се за 2-4 дана, понекад и мало касније.

Брзотрпан ток болести доводи до смрти свих инфицираних појединаца

У случају муњевите струје, домаћин их проналази мртве када посјећују животиње.Код акутне болести, животиње пате 1-2 дана.Они имају следеће симптоме: животиње не једу, конвулзивно померају шапе, одбацују главе, тугују и шкрипе.На крају имајувидљив исцједак из носа. Излечи ову болест је немогуће. Ако се нађе у било којој фарми и потврди анализама, намеће се карантин на насеље, током којег се поштују бројни услови да би се заштитиле друге животиње.

Вакцина се упорабља за препречевање смрти кунића.

Микоматосис

Миксоматоза изазива велику штету узгајивачима кунића. И дивљи и домаћи зечеви било које старости и пола пате од тога. Извор инфекције су болесне или болесне животиње. Често се болест шири кроз инсекте који сишу крв. Симптоми миксоматозе могу се појавити зими, али чешће се примећују у топлијој сезони (пролеће, лето). Период инкубације болести траје од 2 до 20 дана. Болест је два типа:

 1. Класик - на кожи се појављује желатинозни едем. Смртност - 100%.
 2. Нодуларни - видљиви тумор. 70 - 90% животиња умире.

Тешки симптоми миксоматозе код зеца

И болест има следеће симптоме:

 • црвенило у облику квржица и тачака на капцима и ушима;
 • гнојни коњунктивитис, залијепљени капци;
 • отицање леђа, главе и гениталија;
 • дисање је тешко, исцједак из носа;
 • пнеумонија.

Одрасли зечеви разбољевају се око 2 седмице, а младе залихе тједан дана, након чега умиру.Најбоље средство за превенцију болести је вакцина за миксоматозу.

О вакцини

Постоји вакцина против ове две страшне болести кунића, која такође помажемиксоматоза и вгбк. То је сува маса светло ружичасте или смеђе боје. Вакцину треба чувати на температури од +2 до 8 ступњева не дуже од 18 мјесеци. Важно је изабрати тамно и суво место. Ако се у ампули налази калуп, нечистоћа се одбацује. Разријеђени лијекови се такођер требају користити у року од 4 сата. Након 3 дана, зечеви ће добити имунитет против вгбк и миксоматозе, који ће трајати годину дана.

Имунитет од вакцинације траје годину дана

Како се врши вакцинација

Вакцина се примењује интрамускуларно, интракутано и субкутано. На просперитетним подручјима вакцинација се врши једном, када животиње окрену 1,5 месеца, ревакцинација се врши након 9 месеци.

Трудноћа зеца није препрека за вакцинацију.

Ако се подручја сматрају неповољнима, а већ је дошло до избијања миксоматозе и ВГБК, вакцинација се врши свим одраслим животињама и дјеци од 1,5 мјесеца, али након 3 мјесеца се врши вакцинација младих. Вакцинација је потребна сваких 6 месеци.

Како се вакцинише

Ако се одлучите за вакцинацију кунића против вгбк и миксоматозе, боље је потражити помоћ ветеринара. Ако то није могуће, вакцина се даје независно. Прво припремите дестиловану воду и разблажите прах у њему: за 1 дозу вакцине, 0,5 цм3 раствора, све помешајте. Ова запремина мора бити унета у унутрашњу бутину испод коже или интрамускуларно.

Ако се вакцина даје интрадермално, онда 0,2 цм3 раствора. Онда вакцинаубризгано у ухо или огледало репа.

Вакцина убодена у ухо или реп

За сваког зеца користи се посебна игла. Пре вакцинације игле треба кувати 15-20 минута. Ако их поново употребите - онда не мање од 30 минута. Место где се врши вакцинација, подмазати медицинским алкохолом (70%). Ако се вакцинација врши интракутано, онда користите безиглични ињектор. Постоји инструкција у којој је детаљно описано како се користи. После вакцинације, животиње се посматрају око 20 дана.

Зашто вакцина није помогла

Вакцина против хгбк и миксоматозе код кунића није апсолутна гаранција да се животиње неће разболети.Зашто, упркос вакцинацији код кунића против ХЦБК и миксоматозе, да ли се они и даље разбољевају?

 1. У време вакцинације, животиње су биле слабе и болесне.
 2. Власник је заборавио да спроведе профилаксу против црва.
 3. Правила нису била поштована. Лек има детаљне инструкције. Пре него што уђете у лек, мора се детаљно проучити и ускладити са свим прописима. Ако нисте поступали по правилима, вакцинација ће бити бескорисна.
 4. Ако је животиња преживјела претјерани напад патогена, његово тијело се неће носити, чак и ако је имун.
 5. Болести кунића не појављују се одмах, имају период инкубације. Ако је у време вакцинације животиња била инфицирана, вакцина неће помоћи.
 6. Ако је вакцина против ових болести истекла или је боца лека оштећена, отворена или випрекршила шему вакцинације.

Вакцинација против вгбк и миксоматозе није обавезна. Сам узгајивач одлучује да ли му је то потребно или не. Међутим, она је гаранција да неће изгубити све своје животиње ако изненада узрочници ових страшних болести дођу до зечева кроз храну или друга средства.