О узгоју ћурки код куће

Ако се пилићи у приватним домаћинствима чешће држе за јаја, онда се пурани узгајају за месо. Ово је корисно само зато што је месо ових птица дијететско: није масно и лако се пробавља. Ако узмете у обзир бело месо, то је много хранљивије од истог меса у пилетини.

За пуране је лако бринути, али њихово месо је здравије од пилића

Одржавање ових птица није скупо, брига није тешка. Али брзо добијају на тежини.Ако је добро нахранити ћурке код куће, добијају на тежини од 10-13 кг, али има шампиона тежине 18-25 кг.Пурани су два пута лакши. Већ у 4 месеца пурани теже 4-4,5 кг. Узгој пурана је за месо, иако пурани носе јаја, али не много - 50-100 годишње. Најчешће се користе за узгој пурана.

Садржај пурана

Узгој пурана је профитабилан посао, посебно од куће Није потребна посебна брига о птицама. Савети за почетнике - немојте узимати мале ћурке. Боје се хладноће, не подносе влажност, често су болесни. Купите одрасле птице.

Ходање

Ћурке не воле да се заљубљују, оне су покретне птице које иду далеко од куће и враћају се на вечер. Зато је боље дати им прилику да шетају околном територијом. Ако није могуће пустити птицу у двориште,онда градите за њено ходање.Израчунајте његову величину тако да има 20 м2 по глави.Ово подручје засадите корисним вишегодишњим биљем: дјетелином, луцерном.

У зимском периоду, ћурке ходају по дворишту, по могућности испод надстрешнице, која је са стране затворена филмом.Раширите сламу на поду.

Турцима је потребно место за ходање

Чување птица зими

Чак и код куће, ћуркама је потребна пространа соба.Садржај птица је само на добро осветљеном, сувом месту, где нема промаје, али постоји вентилација.Влажан, хладан под као у кокошињцу је грешка.Загрејте га постељином.Ако се влага, амонијак и угљен диоксид акумулирају у штали, то утиче на здравље птица.Хладни пурани тешко пате.Али на њих не утичу толико ниске температуре, колико температурне разлике.Али чак и са јаким минусом, они се замрзну.Дакле, у стаји не би требало да буде хладније -8 степени.Брига о птицама подразумева присуство хранитеља, пијанаца, који имају слободан приступ.

Птице ће се одмарати на гарнитурама постављеним на висини од 45-60 цм по перади која износи 40 цм, тако да се дужина смуђа одређује у зависности од тога колико се пурана налази на фарми.

Задржавање птица у лето

Узгој пурана је најлакши љети, када им није потребна посебна њега.У ово доба године, држање пурана код куће је организација ходања.Пожељно је да је шеталиште било прекривено травом, да су расле дрвеће и грмље.Онда се птице могу сакрити од врућине.На томеђутим, они ће јести на пашњаку, а задатак власника је да им обезбеди додатну храну. Ако ћурке пасу на добром травнатом постољу, брзо добијају на тежини, тј. одржавање и нега у кући - уз минималне трошкове.

Пуречески пури знатно снижават хранениами

Птице за храњење

Код куће је важно организовати правилно храњење птица. Пурани, за разлику од других птица, траже храну, посебно пилиће. Шта једу ћуре? Причајте о томе детаљније.

Састојци исхране

Протеини, чији су извори житарице. Ако прођете кроз житарице, најкориснији зоб и хељда. Поред тога, то је и енергетска сировина.

Протеинска храна животињског порекла је такође важна и садржи есенцијалне аминокиселине. Ово је рибље брашно или крвни оброк. Али таква храна је скупља, тако да је њихова количина у исхрани 10% (може се смањити на 3-5% или потпуно елиминисати ако се умјесто тога уведу минерални додаци и витамини).

Масти. Оне су неопходне да би се птицама омогућило снабдевање енергијом. У присуству масти, протеини и витамини растворљиви у мастима се боље апсорбују. Масти су неопходне, али њихова количина у исхрани не би требало да пређе 3,5-4,3% (понекад се повећа на 5-6%, тако да месо пилића постане сочно и нежно), али ако је више од 7%, пилићи ће слабо расти.

Жути су омиљена храна ћурки

Извори масти:

  • торта, оброк;
  • махунарке;
  • кукуруз;
  • храна за животиње;
  • жира (њихови пурани су веома склони).

Угљени хидрати.Неопходан за нормалан развој ћурке.Много их је у зеленој крми (и на сену) иу житарицама.

Као и свако живо биће, ћурке захтевају минерале, елементе у траговима и витамине.

Како хранити птице

Птице можете нахранити код куће мокром кашом и сувом храном.Ово последње укључује храну и жито.Влажна храна не би требала да буде кисела, па је препоручљиво дати их у малим порцијама, тако да их једу за 20 минута.

Потребно је да се пурани нахранат на малите порцији

Хранението

Турциа има не-продуктивен период (јесен, зима) и пари.Храњење је организовано, фокусирајући се на то.У непродуктивном периоду, мокри мајстори им дају ујутру и поподне, а увече сипају жито.Продуктивна количина хране се повећава: ујутру и увече дају зрно, дању - кашу.

У хранилици за птице, птица увек има шљунак и дробљену љуску.

Припрема за зиму

Лети саме птице проналазе зелену крму, а зими добијају сушену траву која се бере током лета, метле, силажа, која се убире унапред код куће.Љети косите, копчајте и обесите на таван.У зими, сушена коприва виси у ћенској кокоши, птице га вољно кљуцају.Добро је правити метле од липе, тополе, брезе и других стабала без везива.Извор витамина Ц у зимском периоду су иглице смреке или бора, које се ситно секу идодајте у кашу. Ако се у близини налази ровен, скупите га и нахраните ћурке 10-15 г по глави. То је 2 пута више каротина него шаргарепе.

Рован - извор витамина за ћурке зими

Турска пасмина

Важно је и исправно изабрати врсте пурана.Пасмине се не могу поделити на добре и лоше, јер сваки од њих има своје предности и мане. Избор пасмине мора бити заснован на њима.

  1. Бела широка груди

Ова врста птица има добру брзину, добру производњу јаја (80-90 јаја), одличне квалитете меса. Али они су захтјевни у условима притвора, посебно у температурама, тако да се чувају у јужним крајевима.

  1. Биг-6

Ако погледамо расе ћурки, онда је најтраженији Биг-6. Маса мужјака ове пасмине је 22-25 кг. Рана и врхунска пасмина. Погодан за узгој код куће. Представници ове расе су популарни у иностранству.

Биг-6 пурана достижу тежину од 25 кг

  1. Бронзе виде груди

Највећи су пурани ове пасмине, њихова тежина досеже и до 30 кг, али у просјеку - 15-18 кг. Карактерише их висока производња јаја - до 120 јаја. Погодан за узгој код куће. Постоје многе предности: висока плодност јаја, валивост пилића. И млади су одрживи, тако да је пасмина погодна за почетнике узгајивача живине. Од минуса - није прилагођен испаши, јер У почетку, ове расе су изведене не за узгој код куће, већ у предузећима.

Акопрођите кроз све врсте пурана, можете написати књигу, јер много њих. Али у нашој земљи, овај тип живинарства још није толико популаран, а не могу се наћи све расе у регионима.Али све више и више људи бира месо за прехрану, здраво пуреће месо, тако да се они све чешће могу наћи у домаћинствима.Узгој пурана је популаран у иностранству, али смо ценили и његове најбоље особине.