О црвеним мрљама на лишћу грожђа

Грожђе, као и свака друга припитомљена биљка, нема имунитет против гљивичних плијесни иподложне разним болестима за које није тешко утицати на сезонски принос и животни вијек биљке Правовремено одређивање врсте болести и дефиниција болести, ако постоје црвене мрље на листовима грожђа, је гаранцијаСПИ плодна сезона, на овај или онај начин степен продуктивности, као и могућности за смислено постојање свих биљака у башти као култура.

Црвене мрље на лишћу грожђа би требало да привуку пажњу вртлара на здравље грмљабиљни циклус биљке.На крају крајева, ова болест се може појавити већ у мају.А лишавање грожђа лиснатог биља дефинитивно ће утицати на квалитет жетве, - кластери ће заостајати у свом развоју, како у погледу величине плодова, тако иу време њиховог сазревања.Постоје случајеви губитака, са поразом таквих болести, до 75% усева.

Болести грожђа

Ове болести погађају готово све сорте грожђа, и подлоге и хибриде.Само једна сорта грожђа може се похвалити отпорношћу на ову врсту.болести. То су такозвана црна грожђа, Витис цинереа, узгојена у Тексасу. У историји посматрања ове сорте грожђа нема трагова случаја пораза гљивичних обољења. Оно што се не може рећи о другим сортама, чија је историја посматрања испуњена таквим случајевима.Болести које покривају ову културу са црвеним пјегама подложне су биљкама треће или четврте године живота. Листови црвеног грожђа прекривени су црвеним пјегама, а бијеле сорте прекривене смеђим пјегама. Али у почетку ове мрље имају белу боју и временом мењају боју, формирајући пигментацију смеђе или црвене боје, у зависности од сорте грожђа.

Постоји неколико разлога за појаву црвених мрља на лишћу грожђа:

  • присуство флуорида који улази у нутритивни систем винове лозе заједно са одређеним врстама ђубрива;
  • пораза мрље од нецрозе;
  • пораз патуљастог гриња;
  • инфекција плијесни;
  • недостатак калијума.

Гриња изазива појаву црвених мрља

Одредити дијагнозу

Имајте на уму да црвено листање грожђаног листа има двоструку природу: инфективно и неинфективно. Недостатак калијума у ​​земљишту, посматран због употребе земљишта на којем је касније грожђе посађено, под луцерном, један је од неинфективних узрока. То укључује и повећање садржаја глине у земљишту које задржава калијум, као и преоптерећење хранидбеног система младих грмова.Прве године живота прекомерно богатство бобица.Неинфективна болест се разликује од заразне болести, црвене мрље лишћа на целој биљци.Трагови на листовима неинфективног типа болести на грмовима ове културе су прекомерно згуснути.

Карактеристична карактеристика заразне болести која се манифестује на лишћу је фокална лезија такве врсте.Болест се не појављује на сваком листу, као што је случај са неинфективним лезијама, већ жаришта на неким листовима.

Фокалним премазом лишћа грожђа са црвеним пјегама и присуством белих носача спора на листу на полеђини, болест која погађа грожђе може се одмах идентификовати као плијесан.Одсуство белог цветања на листу на полеђини, значи да су листови инфицирани инфективном рубеолом, гљивичном болешћу која погађа васкуларни систем, и отежава снабдевање струјом из кореновог система биљке.

Паразитска гљивична компонента болести продире у васкуларни систем засада и зачепљује га.Из тог разлога, функција снабдевања хранивима из кореновог система грожђа слаби, а лишће почиње да гладује.Гљивица реагује на температуру околине, - у релативно хладном времену за грожђе, на температурама испод 12-14 ° Ц, и са релативном топлотом, - са температурним показатељима изнад + 27 ° Ц, прогресија болести се успорава.И са продуженим температурним променама о којима говоримо, зауставља се потпуно, неко времетрајање ове температуре.

Плијесни се појављују као бијеле мрље

Борба против болести

Плијесни и заразне рубеоле се лијече истим лијековима из породице фунгицида: хомецин,мидифол, итд., као и цупрозан и Бордо мешавина.Стручњаци савјетују да се третман овим лијековима проводи четири до пет пута, с интервалом између третмана од 9-10 дана.

Након спровођења ових поступака и уклањања заразних гљивичних обољења, неопходно је хранити минералним грмовима минерална ђубрива и ђубрива која садрже витамине и микроелементе који регенеришу.

За зиму, биљке које су биле оболеле су кратке.За борбу против незаразних болести треба користити раствор калијум нитрата од 1%, који се користи као прскалица за облагање лишћа грожђа.Прскање треба обавити или ујутро или увече, како би се избегло брзо испаравање супстанце услед излагања сунчевој светлости.

Калијум нитрат се користи за профилактичко распршивање листа

Превенција болести

Болест обично погађа слабо оплођена грмова грожђа, чија се култура не обраћа довољно пажљиво.Чести су случајеви када су само један грмови погођени црвеним пјегама у једном винограду. Ако су све биљке винограда замрљане, о томе је сигурно говоритинедовољно обезбеђивање кореновог система таквих биљака са калијумом. Болести које се појављују на лишћу грожђа не појављују се саме, постоје бројни разлози за њихов изглед.И да би такви разлози били мањи, неопходно је спровести превенцију гљивичних обољења.Превенција болести грожђа, најефикаснији, са економске тачке гледишта, метода суочавања са таквим.Органска ђубрива су једна од ефикасних метода превенције гљивичних обољења.Они чине ову културу одрживијом у борби против гљивичних болести, јер је један од узрока таквих болести недостатак хранљивих материја у земљишту.

​​

Приликом садње грожђа треба размислити о будућем храњењу и поставити дренажни систем у припреми јаме за садњу садница.Да би се то урадило, дно јаме мора бити напуњено шљунком и одводна цев мора бити доведена до њега.Као ђубриво, од којег се шаржа производи у јами испод грожђа, потребно је поставити довољну дубину заједно са органским ђубривима и калијумовим ђубривима.Уосталом, када су листови грожђа замрљани, сигнализирајући да није у реду, онда увођење калијум гнојива, као мјера за борбу против болести, заправо неће ријешити овај проблем у једном дану.Неопходно је размислити о могућности покривања листова са листовима биљке која је управо садјена, потребно је размислити прије њеног садње, те подузети превентивне мјере за спрјечавање појаве болести.

Треба започети профилактички третман са посебним антифунгалним средствимавећ када се прва четири или пет листова појаве на грму.

Превентивно лечење се врши на обе стране листа. Свако превентивно одржавање мора бити заустављено мјесец дана прије почетка бербе. У јесен, потребно је уклонити отпало лишће, и изрезати винову лозу, далеко од засада грожђа, јер они могу постати жариште будуће болести, која може ударити црвеним пјегама на лози у наредној плодној сезони, јер гљива у хибернацији толерише зимске температуре.