О штипању паприка Пеппер

Тешко је замислити повртњак без паприка.Ово је корисно воће, извор витамина Ц. Што је богатија жетва, више јела из ње се може припремити.Међутим, добра жетва се добија само ако се биљке добро брину.Једна од техника коју користе искусни вртлари - грицкање паприке.

Пецкање паприка повећава његов принос

Да ли је обуздавање обавезно

На питање да ли је потребно штипање или не, баштовани немају јасне одговоре.Постоји мишљење да ће папар добро расти, и да га није потребно стиснути.Други сматрају да је ово корисна процедура која повећава принос.Одговор је једноставан: и први и други су у праву, поента је у врсти.

Ако сте купили сорте са ниским растом или средње, које су до 0,5 м висине, онда није потребно формирати бумбар.То су мале биљке које, када расту, имају довољно кисеоника и хранљивих материја.Да бисте добили богату жетву, потребно је само уклонити бочне листове и изданке, на којима нема јајника.

Када купује семе хибридних или високих сорти, биљке треба да се забоде, уклоне непотребне избојке. Зашто је то потребно?

  1. Коренов систем ће се брзо развијати, а биљка ће примати воду и хранљиве материје.
  2. У интернодијама ће расти бројне пасторке, на којима ће бити везани додатни цветови.Што више цвијећа, то ће више плодова бити сакупљенобусх.
  3. Ако не скупите високе сорте, биљка ће добити зелену масу. Бибер ће расти снажно, са дебелим стабљиком, али ће његови плодови бити мали.
  4. Када се вртлар не бави формирањем грма бибера, он се грана. Као резултат, биљке постају скучене: мање свјетла, теже кретање зрака. У таквим условима, јајници и пупољци падају, а листови жуте и суше.

Паприка с ниским растом не треба да стисне

Хов то Пинцх

Могуће је захватити биљке када се саднице почну активно развијати. Сачекајте док се паприка не повећа на 15 цм. Поступак се изводи када су биљке у мирној фази развоја, тј. Пре тога, нисте је заменили, нисте ронили. Препоручљиво је да то урадите чак и код куће, када првих 5 до 7 летака расте на биберу.

Запамтите да је за биљку много стреса, тако да га можете прскати отопином са регулатором раста. Користите маказе за одсецање врха биљке, што је мало изнад 4 или 6 интернодија. Још један знак који већ може захватити стењање интернодија. Ако све урадите како треба, након неког времена ћете имати припремљену биљку за садњу у земљи.

Ако нисте уштипнули паприке, јер нисам знао да је то потребно, или једноставно заборавио, не треба да бринете. Ово није обавезна процедура.

Паприка ће и даље расти и производити усеве, иако мало мање него што бисте могли добити. Али то је под условом да уклоните први или коронски пупољак цвијећа. Ово прво воће ће произвести супстанцекоји не дозвољавају другим јајницима да расту и развијају се, стога је важно да се то уклони на време. Понекад је ово воће остављено на семену, али онда не треба очекивати богату жетву из овог грма.