О ожиљку од теле Краве

Постоје болести које су повезане са ожиљком теле. Животиње требају хитну помоћ. Како поступати у овој ситуацији и које су то болести? О овоме и разговору.

Ако теле има ожиљак који не ради добро, потребна је хитна медицинска помоћ.

Шта је ожиљак?

Једна од кожица

Пре него што се расправља о болестима телади повезаних са ожиљком, треба да разумете шта је то, како ради ожиљак. Сви преживари, укључујући и краву, имају 4 желуца, од којих се један назива ожиљак. Књига, ожиљак и решетка су друго име - препуцијус.Када је теле мало, кожице још нису развијене, млеко се пробавља у скају.Али она расте, а тиме и повећава величину предњег зуба, који се постепено укључује у варење хране. Ожиљак одрасле краве је 80% волумена целог стомака животиње, може да издржи 100-200 литара.

Како функционише

У њему се храна навлажи и затим филтрира. Ожиљак се стално смањује. Сваког минута постоје покрети: танка храна се филтрира кроз грубу. Дакле, у исхрани краве мора бити груба храна (сијено, силажа). Ожиљак се налази на лијевој страни, ако се узме у обзир трбушна шупљина. Редовно производи много гасова (30-50 литара на сат), али се након тога уклањајубурп.

Важни дигестивни процеси се одвијају у телећинском бурагу

Како дјелује ожиљак?Храна је подељена у бурагу, у којој учествују микроорганизми, од којих су већина бактерије.Они су такође протеинска маса.60-80% протеина се формира из бактеријских микроорганизама.Они такође могу произвести витамине Б и К. неопходне за животињу.

Супстанце, које се распадају у бурагу, или одмах улазе у крвоток, или прво одлазе у танко црево и апсорбују се већ тамо.

Болести повезане са ожиљком

Атонија ожиљка

Атонија је болест када се прекида ожиљак.Постоји и хипотензија, када се смањује број контракција.Болест је акутна или хронична.

Зашто постоји

Атонија је примарна или секундарна.Примарна атонија се појављује када се телад нагло пребацује из сочне у крупну храну, или из грубе до сочне.Често се јавља ако се првог дана даје у великим количинама. Атонија се јавља и након конзумирања великих количина хуменних сировина: љуске различитих зрна (зобена каша, просо), пљеве, житарице лошег квалитета итд.Понекад се атон појављује као споредни ефекат разних болести.Због чињенице да се мешање хране прекида, она блиједи, почиње процес труљења.Корисна микрофлора умире.

Симптоми и третман

Краве и телад имају смањен апетит или одбијају да једу.Имају млохаву жвакаћу гуму, константно подригивање, изразито напетост у стомаку.Животиње ретко одлазе у тоалет.Лечи сеАтонија брзо, за 3-5 дана.

Атониа утича на краве и телета, без обзира на старост

.

Да би се то урадило, уклоните храну из исхране која је проузроковала болест. Они су замењени добрим сијеном или корјенастим поврћем. Али првих 1-2 дана телад се не може хранити, не заборављајући им дати воду у неограниченим количинама. Животиње су прописане и лекови:

 1. Тинктура белог костима: 2-3 дана, 2 пута дневно, 10-15 мл.
 2. 5-10% раствор натријум хлорида: интравенски, до 500 мл.
 3. 0,1% раствор карбахолина - 1-3 мл.
 4. Тинктура пелина (за побољшање апетита) - 10-30 мл.
 5. Препарати против процеса ферментације: амилосубтилин, мацеробацилин, итд.
 6. Ако је пХ садржаја ожиљка повећан, дајте млечну (25-75 мл на 0,5 -1 л воде), хлороводоничну (1-2 кашике на 1 л воде) и сирћетну киселину (20-40 мл по 1). 2 литре воде) разблажене у води. Третирајте 2-3 дана, дајући мешавину 1-2 пута.

Ацидоза ожиљака

Ацидоза бурага у крава је уобичајена болест која се јавља када се пХ течног садржаја бурага пребацује на киселу страну.

Узроци болести

Телад или крава се разболи након што једе много хране, у којој има много лако пробављивих угљених хидрата. Каква је то храна?

 • зрно у фази млечне воске зрелости: зоб, пшеница, јечам, кукуруз;
 • усјеви корена и гомоља: кромпир, шећерна репа;
 • лубенице;
 • јабуке.

Болест се јавља када животиње заврше на усевима или где се чувају поврће и воће.Храна улази у тело телади, скроба и шећераферментисан, настаје много млечне киселине.

Ако крава хода на усевима, може да једе погрешну храну од угљених хидрата

Симптоми и третман

Симптоми болести:

 • не једу краву или теле;
 • бураг је испуњен храном;
 • депресиван, не жели да се креће;
 • фемур дрхти;
 • измет постаје живахан или прољев код животиња;
 • ако је ситуација озбиљна, теле лежи само са главом на грудима;
 • често дисање;
 • за 4-5 дана болести, температура расте.

Ацидоза траје 4-5 дана. Најчешће се животиња опоравља сама од себе, али може да умре. Шта учинити у овој ситуацији? Лечење је прописано од стране ветеринара, што зависи од стадијума болести.

На почетку болести неопходно је узимати алкалије, наиме сода, како би се неутралисала кисела средина.

Пице од краве или телета 2 пута дневно 0,5 -1 л воде са 100-150 г соде. Наводњавање ожиљака такође помаже у раној фази. Ако прање не помаже, направите рез у трбуху. То омогућава да се уклони садржај ожиљка. Корисно је дати животињама млеко и квасац, као и интрамускуларну ињекцију тиамина.

Сода - први асистент у ацидози

Тимпани

Ако су телад непрописно садржана или храњена, имају тимпанију или надутост ожиљка. Шта може изазвати ову болест? Тимпанија се појављује ако:

 1. Телета су прехлађена.
 2. Дошло је до оштрог преласка на храњење без млијека.
 3. Фед необичан захрану за телад.
 4. Хранити размажену храну: труле, плесни, смрзнути кромпир, упаковану траву, итд.
 5. Ако су телад прекомерно напуњена храном: кромпир, репа.
Стомак малог телета још није прилагођен да асимилира сочну храну. Тимпаниа се често јавља на фармама где нехигијенски услови, телад не сме да хода, тј. животиње су ослабљене. У бурагу се интензивирају процеси ферментације, због чега настаје много гасова. Али теле не може да их подригне.

Може доћи до надутости због преједања свеже траве

Симптоми

Тимпанија се осећа већ 40-60 минута након узимања телади. Имају отечен ожиљак и прољев. Први пут да се ожиљак не набубри толико, ускоро се враћа у нормалу. Али онда је ситуација компликована ако су телад примила исту храну. Понекад то доводи до појава које угрожавају живот телета.

Телад не једе, леђа му лупају, немирна, има дијареју са мехурићима гаса.

Третман

Потребно је одмах отклонити узроке болести. У супротном, тимпанизам ће се поновити. Ако се то уради и третман започне на време, тимпанија нестаје за 3-6 дана. Прво се врши сондирање и испирање бурага (1-2 раствор натријум бикарбоната). Такође су прописани следећи лекови који ће уклонити надимање:

 • разблажен водом ихтиолом 2-3 мл;
 • карбол - 5-8 г;
 • желучани сок - 20-40 мл;
 • раствор 0,5-1% ресорцинола - 0,5-10 мл;
 • тимпанол -0.4 -0.5 мл /кг,разблажен са водом прво 1:10, затим 1:15;
 • тинктура пелина - 1-3 мл;
 • Плодови бринове .