О мосном белом грожђу

Ако су раније многи били увјерени да је могуће узгајати грожђе само на југу, сада промјењиво вријеме није проблем.Постоји много варијанти које се добро осећају са наглим падом температуре.Међу њима је и бело грожђе из Москве, које бирају становници који живе у подручјима са промјењивом климом.То је рана сорта отпорна на мраз, која ће, уз правилну негу, донети добру жетву.Јагоде су погодне за производњу хране и вина.Најчешће се ова рана сорта може наћи у подручјима становника Москве.

Бело грожђе у Москви је веома отпорно на климатске услове

Користи од овог грожђа су бројне: отпоран је на мраз, зимски је и рано.Недостаци укључују чињеницу да су бобице ове сорте средње величине, са каменом.Штавише, ова грожђа није отпорна на болести.

О грожђу

Сорта отпорна на мраз - рана, универзална је, јердозријева за 115 дана.Ово грожђе се не узгаја у индустријским размерама, али ова сорта је популарна међу љетњим становницима и баштованима.

Историја стварања

На њима је створена московска бела.П.Г.Академија Схита Тимиериазев.Искусни узгајивачи К.П.Скуин и Е.Н.Губин.Ова сорта потиче од још две велике сорте: белаАмурски, који је такође отпоран на хладноћу, створен у Комсомолску, и бели бисер Саба, карактеристична одлика је веома рано сазревање.

Па какав је био резултат? Рана сорта отпорна на мраз, чији опис ће занимати и искусног вртлара и узгајивача почетника.

Пошто је ова сорта рана, у средњем - јужном појасу жетва је већ спремна до августа или септембра, обично је нешто изнад просјека. Из овог грожђа правите сок или вино, свеже.

Московско грожђе почне производити усеве већ од средине августа

Опис

Опис сорте:

  1. Лишће грожђа ове сорте је велико или средње. Петоструки су. Доња површина листа је благо длакава. Длакавост је паучинаста, само на местима, дуж вена.
  1. Грм достиже значајну величину, снажну. Према другим подацима, то се односи на средњи раст, изданак може нарасти до 1,5 м по сезони.
  1. Цвет овог грожђа је бисексуалан.
  1. Кластери су средњи, нису велики и нису мали. Њихова густина је средња, или су лабава. Четкица - цилиндрични облик. Једна гомила тежи 220-250 г, али понекад је већа - 350 г. Од биљке можете добити око 6 кг одличног грожђа.
  1. Јагоде овог грожђа су светло зелене боје, када сазревају, постају не само зелене, већ и жућкасте боје. Облик бобица је округлог или благо овалног облика. Јагоде су мале, теже 3-4 г, са сочним месом, у једној бобици 2-4кости.Према процјени, ове бобице заслужују 8 бодова од могућих 10. Сок се процјењује на 8,3 бода.Њихов укус је слаткаст, пријатног киселог, складног.Кожа бобица је бела.Месо је хрскаво, шећер.

Зашто је ова сорта толико популарна, зашто они који га узгајају очекују гарантовани успех?Зато што може да издржи тешке мразе до - 27 - 30 степени, тако да је ово врста отпорна на хладноћу коју преферирају многи становници.

Къмта следователно, ета ранна сорта отношение отношениа к болезниму, как оидиум, пепель, сивие плесни.Али одрживост је просечна, четрдесет до шездесет процената.

И не може одолети гљивичним болестима.Посебно се повећава број гљивичних обољења средином лета, када температура ваздуха расте на 27 степени.Због тога је за превентивне сврхе толико важно да се прска и грожђе и земљиште на којем расте.Ако је дошло до инфекције, онда се биљке треба третирати, након уклањања свих захваћених листова и бобица.

Плодови московског грожђа се користе сирово и за сокове

Како садити грожђе

Опис сорте даје право на наду за успех.Ова сорта је рана, тј.ће имати времена да сазри, отпоран на многе болести, и не боји се хладног времена.Али, да би се добила богата жетва, грожђе се мора добро чувати.

Одабир мјеста

Ако желите да бјелкате на свом московском земљишту, морате одабрати право мјесто за то.Препоручљиво је да га ставите на јужну страну, близу зидова куће или гараже.Онда ће битилакше бринути о њему.

Земљиште на овом месту треба да буде лабаво и кисело. Ако у земљи има много креча, ова сорта ће патити.Да би се припремила парцела за грожђе, додати земљиште тресета. Можете одабрати пјешчана тла, чак и камене. Ако је тло тешко, онда на дну јаме морате направити слој рушевине 20 цм, као и слој шљаке, спуштајући га са травом.

Место треба да буде добро осветљено. На засјењеном мјесту, грожђе развија болести попут плијесни. Ако грожђе нема довољно топлоте или сунца, оно неће дати бобице, неће бити везано, чак и ако је ова рана сорта богато процветала.

Растине грожђа на добро осветљеном месту

Царе

Грожђе је потребно засадити крајем маја. Између грмља треба да буде удаљено 1,5 м, а они удубљују 60 цм дубоко у њу, а први усев ћете добити 3 године после садње. Ако изаберете погрешно место за садњу, винова лоза расте лоше и сазрева слабо, не бринете о грожђу, онда овај период може да траје 2-3 године.

  1. Покрити или не?

То је разноликост на отвореном. Али ако је температура ваздуха мања - 30 степени, онда биљка може оштетити не само саму винову лозу, већ и коренов систем.Стога га искусни вртлари и даље савјетују да склони зиму. Ако сте посадили грожђе близу зида, онда га покријте није потребно. Не заборавите укоренити корење у јесен. Што старији грм постане, то је јачи, а хладноћа за њега више није страшна. Али у првих неколико година, младе биљке морају бити покривене. На грмљуСлој земље се сипа у 40-60 цм, у пролеће, чим се снег отопи, грмље се отварају.

  1. Обрезивање

Као и свако друго грожђе, ова сорта треба обрезивање. Користи средње и мале облике у облику вентилатора. Најчешће они чине безштамбовски обрезивање са четири руке са 3-4 ока.

  1. Жетва

Није потребно дуго држати гомилу грожђа на грмљу, тако да након зрења, у септембру, све треба одмах очистити. Иначе млади избојци неће постати дрвенасти, а први мраз ће их оштетити.