О коњу Пржевалског коња

Савремени коњи потичу од тапана, који до данас нису преживели.Постојала су 3 типа дивљих коња, од којих је један Пржевалски коњ.Али само су они преживели.Сада се узгајају у заточеништву.На самом почетку 20. века ухваћено је неколико животиња, од којих је већ примљено више од 2 хиљаде потомака.Сада живе на местима која су за њих посебно одређена.Али живот у заточеништву лоше је утицао на здравље животиња.Коњ Пржевалског не може да се добро осећа у затвореним просторијама, јеру природи, она тече велике удаљености.Поред тога, често су морали да пређу блиске рођаке, али су, упркос томе, успели да задрже ову врсту дивљег коња.

Коњи Прзевалски су једине врсте дивљих коња које су преживјеле до данашњих дана

Хабитат

пребројавају оне животиње које су узгајане и пуштене у програм поновног увођења.Почела је 1992. у Монголији.Постоје 3 популације у којима живи око 400 животиња.А друге земље, укључујући Кину, Казахстан, Русију, раде на томе да врате Пржевалског коња у своје природно станиште. Црвена књига Свјетског савеза за заштиту природе класифицира Пржевалског коња угроженој врсти.

Живели су у Европи, Казахстану итд., Преферирајући полупустиње и степа.Они нисубили су у контакту са домаћим коњима, тако да нико дуго није знао за ову врсту коња, осим за номаде.Године 1979. Н. М. Пржевалски је направио свој трећи пут, где је упознао и описао нову врсту коња, који је добио своје име - Пржевалског коња.

Коњи Пржевалског живели су у степама Евроазије

Изглед

Поред тарпана, коњ Пржевалског има и друге рођаке - кулане.Ово су магарци.Њен изглед и навике често личе на магарца.Како изгледа?

  • дужина њеног тела је мала - 200 цм;
  • је минијатурна животиња на 130 цм у гребену;
  • тежи - 300-350 кг;
  • Њене ноге нису тако дугачке као домаћи коњи, али су јаке и њена конституција је густа;
  • Глава је велика, али уши су мале.Животиња има одличан слух;
  • могуће је разликовати Прзевалског дивљег коња од домаћег по његовој гриви: он је стајао и крут, нема шишке;
  • црвенкаста је, њушка и стомак нису тамнији од остатка тела, а реп и ноге су црне.На полеђини се протеже тамна трака.Њихова длака је кратка, али само љети, зими се згусне.

Тамна трака на леђима је карактеристична карактеристика коња Пржевалског

Лифестиле

Понашање

У природиОви коњи воле да живе у стадима у којима има 5-12 животиња.На челу стада је одрасли пастух, у својим стадима кобила и ждребади.Само он бира гдје ће се крдо хранити, и гдје ће ићи на наводњавање.Али постоје и стада пастуха.

Животни целилутају данима да нађу храну. Једу степске житарице и грмље, зими извлаче траву, копају снијег копитама.

Али у јакој врућини они се крећу ујутро или ноћу и одмарају се током дана. Марес се баца у сан док стоји, а пастух је увијек на опрезу како би спријечио опасност. Приликом кратког одмора животиње формирају полукруг, у чијем су средишту ждребад. Ако их нападну вукови, они ће бити погођени задњим копитима. Ове интелигентне животиње су на сличан начин загрејале болесне коње и мале ждребади. Постали смо полукруг, у чијем центру су били клинци и ослабљени појединци. Загријали су се од даха осталих коња. Такође су одвезли мухе. Све животиње у кругу су напорно извртале репове, а инсекти нису нервирали цело стадо.

Коњи Пржевалског живе у стадима која стално лутају у потрази за новим пашњацима

Репродукција

Сваки коњ љубоморно чува своје стадо. Ако такмичар то тврди, они се боре: подижу се и туку једни друге својим копитима, уједају. Жребци се паре у пролеће. Око годину дана касније роди се ждријебе. Након неколико сати може самостално ходати са својом мајком. Првих шест месеци храни га млеком.

Одрасли ждребац ће имати само 3 године.

Непријатељи

Њихов природни непријатељ су вукови. Одрасли могу убити вука, јер они су јаке и јаке животиње, ударајући га копитом. Вукови су понекад возили стадо, одвојили најслабије од њега и напали их.

Али криви за нестанак тех животињане вукови, већ човек. Некада су их номади ловили или одатле преузимали своја станишта, тамо испашавајући стоку.Дакле, 60-их година двадесетог века, они су потпуно нестали из дивљине. Научници су успјели обновити популацију уз помоћ оних врста које су сачуване у заточеништву. Једном су научници били убеђени да је Пржевалски коњ предак животиња на које смо навикли. Али онда смо сазнали да то није тако, јер има различит број хромозома - 66, док је у њој 64 хромозома.