Неке нијансе самопроизводног зеца

Постоји неколико начина држања зечева: слободно (без кавеза) ходање са оградом, у јамама и подрумима, постојеће шупе у комплексу, које су се раније користиле у друге сврхе, у различитим кавезима., служили су као мјесто држања птица или других животиња.Уз главну предност - без трошкова, такви начини држања зечева и добијање здравог потомства су неприхватљиви и практично се данас не користе.

Употреба ћелијске методе омогућава да се избегну недостаци горе наведених услова за држање кунића (лоша санитација, велика вероватноћа смрти).Користи се при узгоју зечева у шупама - посебно припремљеним шталама, у великим зечјим кућама - као што су фарме зеца, у кавезима купљеним од трећих произвођача или самостално грађени.

Треба напоменути, а то се разматра у наставку, да универзални кавез за зечеве (а такви нуде непоштене трговце на тржишту) неће радити, већ је израчунат за украсне пасмине зечева.

Једини изузетак је индустријски Микхаиловски универзални кавез за зечеве, али његова цена је довољнахигх.Стога, поред уштеде у личном буџету, могућност да направите зеца својим рукама, узимајући у обзир све карактеристике животиње и њене пасмине, омогућиће вам да створите нормалне услове за држање кунића.

Материјали

Кавез за зечеве може бити направљен од разних материјала - од шперплоче до цигле.Основни услови за нормално одржавање и узгој кунића су исправно одређивање величине будућег кавеза у зависности од врсте животиња, присуства стражњих и бочних чврстих зидова.Предњи део конструкције (врата) и под морају бити израђени од металне мрежасте мреже.Поду се препоручује за покривање љестава.

Де фацто стандард је био инсталација ћелија на висини од 80-100 цм од површинског нивоа.

Предњи зид кавеза треба бити израђен од фине мреже

Пасарела за куниће

Пасарела је посебна неметална решетка која је положенана поду кавеза како би се спријечило могуће оштећење шапа зечева током јаких мраза.

Дно пластичне кутије, која се користи за транспорт и складиштење поврћа и воћа, најлакше је користити као мердевине.Предности су очигледне:

  • бесплатан материјал (или купљен по повољним ценама);
  • није подложан оксидацији;
  • се лако чисти (пере).

Недостаци таквих мердевина, као што су они нису критични због лаке замене, укључују вероватноћу оштећења током јаких мраза или у случајевима када зечеви гризупластична решетка. Међутим, ако је фарма изграђена умјесто шупе или неколико одвојених кавеза, за производњу таквих љестава бит ће потребан посебан налог.

Димензије

За израду кавеза, у фази пројектовања потребно је одлучити о избору групе раса зечева.Површина за велике зечеве је око 1 м2, за средња - 0,6-0,7 м2.Највећа површина захтева групу за спуштање.Упркос чињеници да се ширина и висина разликују за 10-15 цм за различите пасмине, препоручује се да се користе табеле за одређивање величине ћелија, које су дате у свим публикацијама о узгоју кунића.Дијелови гнијежђења и ходања су приближно једнаки по површини и дијеле кавез на пола.

Висина и величина кавеза

Пре него што почнете да правите сопственог раббитера својим сопственим рукама, морате да направите план за уређење посуде за пиће, хранилице, расадника за храну, иДијаграм који приказује величину зечева помоћи ће у одређивању потрошног материјала.

Кавез за куниће треба да послужи за више од једне генерације животиња, тако да треба смањити вјероватноћу грешака током његовог пројектовања и производње.

Потрошња материјала

За приближно одређивање потрошње материјала, узмите димензије које су најчешћи код узгајивача кунића дуплих кавеза за велике зечеве.

Таква минијатурна фарма ће захтијевати:

  • дрвну грађу - 0,2 кубна метра;
  • метална мрежа(величина ћелије - 16 × 48 мм) - 1,3 квадратних метара;
  • металне мреже (величина ћелије - 35 × 35 или 24 × 28 мм) - 0,6 квадратних метара;
  • ексери, завртњи, шарке.

Лако се производи од отпадног материјала или отпадних пива, хранилица (укључујући и просторије за складиштење) и расадника. Главна ствар у извођењу свих радова је темељито обрадити (песак) унутрашње зидове и инвентар ћелија.

Неки савети за израду ћелије

Препоручује се да се пролаз у прегради која раздваја гнезда (матерницу) и слободно стојеће кавезне преграде прекрива коситром, као и сви дрвени делови који стрше у кавезу, тј. направите га тако да зец нема прилику да уништи преграду и зидове.

Дијаграм кавеза за два зеца

Ако је кавез за зечеве уграђен под једноставним надстрешницом или директно на улици, изнад подне даске је постављена палета, а изнад ње је под од металне мреже са трапиком.У овом случају, током зиме, током разлагања зечјег гноја, емитоваће се додатна топлота, која ће повећати температуру у кавезу и учинити боравак кунића угоднијим.

Ако је узгајивач кунића новајлија и први пут прави зечеве властитим рукама, онда је довољно користити највише отпадне материјале - са појавом зечјег потомства, бит ће потребно повећати број кавеза, а искуство стечено током изградње првог кавеза помоћи ће квалитет.

Основни захтјеви

Без обзирада ли је планирано да се произведе цела фарма, или да се животиње држе у шупама, или да се планира узгој кунића у условима кавеза на отвореном, неопходно је, поред групе раса, узети у обзир и њихов пол, физиолошко стање и старост.

Велицина кавеза зависи од пасмине зеца

Кућица за зечеве не би требала бити само једноставна за производњу, већ и погодна за будуће кућне љубимце. Одржавање животиња и физиологија кунића је доста сложено и захтева сталну инспекцију, често храњење, периодична дезинфекција не би требало да има негативан утицај на зечеве.

Испуњавање ових једноставних захтјева учинит ће бригу о зечевима једноставним и лаким задатком.