Нега парадајза током цветања Парадајз

Период цветања парадајза- важна фаза за припрему за формирање усева.Зависи од квалитета неге и температурних услова да ли су пупољци у облику јајника и како ће бити жетва.Укусне карактеристике бобица парадајза и обиље накнада из сваког грма повезано је са оплодњом и формирањем јајника.Уз одговарајућу бригу, биће могуће постићи висок ниво формирања воћа.

Боја рајчица са крупним планом

Опрашивање

Када расту у стакленику, вртлари прибјегавају умјетном опрашивању.Да бисте то учинили, у стакленику, када се успостави суво вруће вријеме, повремено протресите грмље парадајза ујутро, док није превише вруће.

Други начин је инсталација вентилатора за кретање ваздуха у просторији.Вртлари користе и малу четку током вештачког опрашивања.Тако се полен преноси на тучак и јавља се опрашивање.Ако је оплодња непотпуна, цвјетајуће пупољке парадајза отпадају.

Падец цветов рајчица

После поступка, земља се навлажи или попрска цветним четкама парадајза.два сата касније, отворите врата у стакленику како бисте смањили ниво влаге.Важно је да се испаравање не формира на полиетилену, а зрели плодови не постају кисели.

Још једна последица повећане влажности у просторији јегљивичне болести и лепљење полена у грудице. Истовремено са прекомерним сувим ваздухом, полен не клија на писти.

У топлом времену препоручује се да стакленик буде отворен ноћу како би пелуд сазрио.

Заливање и ђубриво

Пре цветања пупољка, засађене биљке се залијевају у интервалима од 5 до 7 дана. 4-5 литара воде по квадратном метру. Када парадајз започне време формирања боје, вода има више - 10 до 15 литара по квадратном метру, ближе површини земље. Тло је натопљено до дубине од 30 центиметара. Уз недостатак влаге, пупољци цветају и падају без формирања јајника.

Ђубрење парадајза треба да се врши сваке две недеље

Заливање се врши ујутру како би се избегло повећање влажности у стакленику. Температура воде није нижа од 20-22 степена. У ту сврху не можете користити бунаре или водовод. Влага се претходно скупља у бачвама или другим контејнерима тако да се може загрејати. Ако залијевање садите хладном водом, полен неће сазрети и плод неће бити везан.

Биљке се хране фостром у фази формирања пупољака.

Пре цветања рајчице, користите ђубриво на бази калијум сулфата и двоструког суперфосфата (15 грама елемената на 10 литара воде). Уместо тога, они користе дрвени пепео. Током периода формирања боје, азотна ђубрива су ограничена.

Фаллинг

Ако цветови парадајза падну, постоји неколико могућих разлога за ово:

 • Температура. Чешће овонастаје због комбинације превисоке (или ниске) температуре у стакленику (или на отвореним лежајевима) и неправилне влажности ваздуха. Цветови се опрашују на температури: ноћу - 13-21 степен, а по дану - 28-29 степени. Температурне флуктуације на обе стране су штетне за парадајз. Ако током дана термометар показује 35–40 степени на неколико сати, цветови ће пасти. Ако се температура ноћу подигне на „дневну“ ознаку од +22 степени, усјев може бити изгубљен.

  Нетхервоод парадајзи се формираат при високих температурах

  .
 • Влажност. Погодан за опрашивање парадајза током цветања 40-70%. Да би се подигла влажност, у јутарњим сатима, рајчице се прскају водом или са слабим раствором универзалног храњења. Смањује стопу доприноси, ако малчете земљу или закопате пластичне посуде у близини слетишта са одсеченим дном и сипајте воду тамо.
 • Неравнотежа азота. Уз вишак ове супстанце, постоји активан раст лишћа и стабљике, али таква биљка мало цвјета, а цвијеће брзо пада. Ако нема довољно азота, онда након слабог цветања јајници су слабо формирани, формирање друге руке се често прескочи. Помаже у овом случају повремена оплодња парадајза са азотним ђубривом.

Грмови рајчице

Други узроци

Могући су и други неповољни услови током којих се јављају поремећаји цветања. У стакленику:

 • превише пупољака - грм је преоптерећен;
 • болести и штетне инсекте;
 • недостатак влаге;
 • недостатак вентилације;
 • недостатак калијума и фосфора;
 • прекомерни садржај вапна у земљишту, због чега се бор слабо апсорбује.

Квалитативни јајници парадајза

На отвореном терену, ови фактори се додају:

 • ветровито време;
 • недостатак светлости (посебно деструктиван на високим температурама).

Савети

Да би формирање цвећа постало продуктивно за даље формирање јајника парадајза, препоручује се да се изврше следеће акције:

 • У хладним или облачним временским условима у овојПериоди ђубрива се праве на бази бора ради стимулације опрашивања.Такође помаже у загревању ваздуха у стакленику тако да температура не буде нижа од 15 степени ноћу, или вечерње залијевање топлом влагом.Неки вртлари инсталирају резервоаре за воду у пластеницима који се загревају током дана и одводе топлоту ноћу.

  Сетеви парадајзи допуштају рационирање жетве

 • Ако је разлика у температури мала, можете покрити стакленике ноћу тепихом или умјетним материјалима.
 • Раствор борне киселине (1 грам супстанце по литру воде) помаже у очувању цвећа у садницама парадајза.Третман прскањем клице 5 дана пре садње у стакленику, ујутро или на облачан дан.
 • Три дана прије садње на грмљу рајчица, три доња лишћа се режу како би се смањио ризик од болести и стимулирао развој цвјетне четкице.

  Вештачко опрашивање је потребно у стакленику за пчеларско-опрашивачке сорте

 • Садња садница на удаљености не више од 60 центиметара једна од друге, тако да цветање није претјерано интензивно.Не саветује се да се грмље постави преблизу тако да имају довољно светла и да не почну да падају.
 • Ако биљке цвјетају прекомјерно, то је оптерећење на коријење.У овом случају, препоручује се да их повремено протресете, тако да ће додатни пупољци који су процветали пасти.
 • Уклоњени су делови цвећа који нису формирали јајнике.Тако је моћ парадајза усмерена на формирање нових пупова, а затим и на јајнике.Такође елиминишите цветне пупољке са дуплим листовима - такве копије доносе дегенерисане мале парадајзе.

  Празне јајнике треба уклонити

Цветови парадајза који нису формирали јајник су исечени (и на отвореном и у стакленику).Ако нема јајника, онда одрежите целу четку.

Губитак усјева се може избећи ако се обрати пажња на садњу парадајза током периода цветања.Уз правилну негу (заливање, ђубриво, температурне услове) здраве грмове интензивно формирају јајник и доносе до 2-3 килограма воћа из сваке биљке.