Нега кокосове палме Орах

Кокосова палма не расте у нашој клими, али можете покушати да је посадите у лонац. Савршено надопуњује унутрашњост сваке просторије.

Кокосова палма расте у врућим климама

Узгој стабла захтијева знање на којем се треба ослонити приликом одабира воћа и гајења.

Природно станиште

Кокосова палма расте у земљама са тропском климом. Дрво је дом Малезије, али се може наћи у неким обалним подручјима Африке, Сјеверне и Јужне Америке (Бразил) и других.

Посебност стабла су његови плодови. Зрна се налазе у многим орашастим плодовима, али ова биљка има кокосову воду унутар плода, која има пријатан укус и веома је здрава.

Како изгледа палма:

 • висина 14 м;
 • широк испуцан пртљажник;
 • круница розете;
 • лишће личи на перје птице;
 • цвеће мале величине.

Како расте кокос: плодови формирају групе од 15-20 комада. Унутра је кокосова вода која има добар укус. Кокос је коштано воће пречника и дужине до 30 цм, а спољашња кожа је танка и састоји се од влакана која сакривају тврду љуску. Семе је беле боје и чврсте структуре.

Кокосови - плодови палми

Сорте кокоса

Кокосово дрво јеједина врста рода Цоцос.У природној клими постоји неколико варијанти:

 • патуљак;
 • су просечни;
 • висок.

Украсне биљке мале величине могу се наћи, али њихови плодови нису погодни за конзумацију.Разликују се у зависности од боје матице: смеђе, жуте или наранџасте.

Плодови различитих сорти разликују се не само по боји, већ по облику и величини.У свом природном окружењу, палма може достићи висину од око 30 м, а код куће може бити највише 6 м.

собни услови не живе више од 7 година.

Начин садње кокоса

Како узгајати кокос: постоји само један начин - уз помоћ семена. За садњу, покупите неочишћене зреле плодове који нису прерађени. ​​У њима би требало бити довољно сока.

Како посадити кокос:

 1. Ставите орах у воду неколико дана.То ће створити природне услове за њену клијавост.
 2. Оптимална температура је 30 ° Ц.Влажност мора бити довољно висока.
 3. Када се матика проклија, она се преноси у каду са храњивим земљиштем.Само пола ораха је закопано у земљиште, а други део са изданком треба да буде у равнини са земљом.
 4. Кокосова палма није захтјевна за састав тла.У свом природном окружењу расте чак и на песку.Да би добили добро дрво, земља би требала бити лагана и лабава.По жељи хумус илитресет Пречник резервоара за садњу треба да буде два пута већи од ораха.

Дрво расте споро, али уз одговарајућу садњу и бригу, овај процес се може убрзати. Ово је тропска биљка која није прилагођена нашим условима.

Пред засадаване, кокосъд мора да бъдат клија

.

Кокосова палма

Расвјета - главни услов за узгој кокоса. Али то уопште не значи да мора увек бити под директном сунчевом светлошћу, иначе ће се лишће осушити и отпасти. Треба да изаберете место где има довољно светла, али нема директне сунчеве светлости. Добро осјенчан балкон. Можете користити ЛЕД лампе.

Температура ваздуха у просторији не сме пасти испод 15 ° Ц. Ако се то догоди, дрво ће умрети. Влажност ваздуха за ову тропску биљку треба да буде 75%.

Обавити мокро чишћење у просторији у којој се постројење налази зими. Ставите посуду са водом поред ње, редовно прскајте. Вода треба пасти само на лишће, влажна матица почиње трунути. Палми треба редовно заливање.

Ако је дрво кокоса младо, онда га свакодневно залијте. Одрасла палма треба мање воде. Првих пет година, кокос треба редовно пресађивати, а након тога треба увести у хумус тла.

Млади кокос треба заливати сваког дана

Гнојиво

Кокосова палма расте код куће веома споро, како би се убрзао процес гнојива. Може се користити као органски прелив,и неоргански. Могуће је користити слободна и течна средства.

Почните да се храните на пролеће и завршите у јесен. Зими се зауставља, смањује број заливања, мирује и одлази у пролеће.

Ако је стабло кокоса првобитно засађено у земљишту богатом витаминима, онда првих неколико година не примењују ђубриво.

Штеточине кокосовог дрвета

Неправилна нега и садња узрокују болести или штеточине. Ако биљку неисправно посадимо или чешће залијемо, изазивамо проблеме.

Кокосове палме често нападају ови инсекти:

 • коса;
 • откуцај;
 • брашнасти;
 • трипси;
 • лажни чувари.

Можете се борити против њих алатима који се продају у баштенским радњама или их сами правите.

Потребно је спровести профилаксу, поштовати правила садње и неге, редовно третирати земљиште са бакарним сулфатом, а лишће биљке сапунастом водом.