Нега и узгој грожђа Цамелот

Лоза се узгаја од најранијих времена. Пружа сировинску производњу најплеменитијег пића: вина. У свијету постоји око 70 сорти које стварају посебну класу ботаничких вина (Витис) која припада већој породици винове лозе. Све сорте у почетку, без изузетка, дошле су до нас из северне хемисфере - њихова главна подручја за узгој налазе се у Европи, Азији и Северној и Централној Америци.

Грапе грозда Цамелот - нова зимница

У дивљини, ове биљке су прилично разноврсне у смислу географских подручја зонирања, које се налазе у умјереној зони и суптропској клими, а само неколико њих се налази у тропима. Само неколико десетина врста винове лозе се узгаја као вртне биљке. Остали постоје само у дивљини.Први насади које је створио човек су виногради.Њихов опис се налази у древним књигама грчких и римских аутора, као иу Библији. Бобице култивисаних биљака у боји од беле до црне.

Морфологија

Као резултат укрштања сорти Русмол и Талисман, добијена је нова зимски издржљива камила. Плодови су један од најукуснијих, до 2,5 цм, а цветови су мали, мирисни, скупљени у цвасти у облику дебелих мехурића.

Преферира претежно сунчана, јужна места. Продуктивност је редовна, кластери су велики.Садржај шећера је висок и брз.повећава се у завршној фази сазревања.Кожа је умјерено густа, конусног облика са врло сочном меснатом пулпом.Укусно, слатко, светло.100 г производа је око 60 калорија, што је добар извор калијума.

Тежина јагоде 9-15 г. Камелот достиже пуну зрелост са активном температуром од 25 - 27 степени Целзијуса.Такође има високу отпорност на болести.Зимски отпоран, издржава температуре до - 25 степени.

Богати:

  • гвожђе;
  • калиј;
  • јод;
  • биофлавоноиди.

Садржи:

  • витамин Е, Ц;
  • бета-каротен;
  • витамини групе Б, Ц.

Грмови су средње дебели.Резнице се добро укорењују, у трећој години, након постављања на стално место, улази у активну фазу плодног узгоја.Конзумирајте свеже.

Грожђе Русмол је један од предака сорте Цамелот

Захтеви

Може постојати било које земљиште, али то не мења чињеницу да јеквалитет утиче на биљке и њихово плодност.На тлима која су плоднија и влажнија, расте дивље, плодови су обилни, већи.Међутим, то може бити разлог каснијег преласка у стање зимског мировања, што је опасно у средњој клими појаса.У сухим и слабим крајевима, Цамелот се погоршава, има мање лишћа и малих плодова, али је врло слатко, грм “заспи” прије зиме, што смањује ризик од смрзавања.

Добро место за слетање близу зида зграде или тамо где ће бити заштићено од хладних ветрова.У првим годинама слијетања боље је сакрити сезима

Царе

Цамелот саднице су ископане из земље у јесен од новембра до мраза, ау пролеће, након што се земљиште отопило до маја.

Камелот грожђе може да се отвори одмах након одмрзавања земље

Када се сади, јама се копа у ширину и дубину од око 40 цм.компост или друго плодно тло.У наредним годинама, обрезивање вршите тек у рано пролеће.Уклоните старе и слабе избојке, остављајући само неколико најјачих.Лети се одсеца стабљика после шестог листа из воћног грозда и клице које расту из крила лишћа у једној години.У јесен, изрежите гране на два - три ока, и заштитите од мраза, посуте брдом земље.

Излежава се сваке јесени.У ту сврху се компост дистрибуира са слојем од око 3 цм, а може се одабрати и неколико минералних ђубрива посебно дизајнираних за грожђе.

Они га конзумирају три пута годишње, од раног пролећа до јуна.Биљка се залива током дуге суше, поготово ако је то период формирања плода или садње дуж зграде.

​​

Дешава се да је лоза болесна.У кућним баштама, умјесто прскања, треба спровести превенцију.У ту сврху уклањају се болесне стабљике и уклањају јесењи листови.Крајем маја направи се прскање од тако опасне болести - плијесни, а приликом бубрења бубрега - против штеточина.Идеални лекови имају ниску токсичност и продају се у специјализованим продавницама.