Наводњавање винограда капањем наводњавањем

Грожђе је дуго и чврсто заузело своје мјесто у вилии парцеле домаћинства не само због своје сјеновите зеље, већ и због њихових бобица, које се могу јести сирово или директно из грма или од њих произведено вино, компоти, џем и друго.Али за добру жетву морате правилно да се бринете о биљци, укључујући и време да је залијете.

Заливање винограда капањем за наводњавање

Потреба грожђа у влази

Грожђе, иако су усјеви отпорни на сушу, ипак доноси највећу усев док одржава оптималну влагу у земљишту. Максимални принос из винограда може се очекивати када количина падавина годишње не буде мања од 500-600 мм, па чак и тада, под условом да је равномерно распоређена током вегетације.Сва недостајућа природна влага мора бити компензована наводњавањем.

Врсте наводњавања винограда

Приликом узгоја винограда примјењују се сљедеће врсте наводњавања:

 • Пуњење влаге (то јест, залијевање док се земљиште не засити дубоко).Изводи се у јесен или рано прољеће и формира услове за равномјерно цвјетање очију, добар раст и обилно плодоношење.Стандард је 150-200 литара воде испод грма.
 • Вегетација - обично се врши на почетку вегетације, одмах након периодацветање и током заливања бобица. Норма - 40-60 литара на 1 м2 винограда или 100-120 литара под једним грмом са једним заливањем.

Вегетативно наводњавање може се вршити браздама, наводњавањем и капањем.

Добро изравната подручја са благим нагибима преливају се кроз бразде. Недостатак ове методе је висока потрошња воде и испирање хранљивих материја из тла.

Вештачко прскање је применљиво на слабо планираним местима и на брдовитом терену.Међутим, у већини винограда ова метода се не шири због опасности од инфекције биљака гљивичним или бактеријским болестима због повећане влажности.

Капљично наводњавање је најефикасније и најекономичније од свих врста наводњавања.

Вода се непрестано доводи до пристамбовске зоне грмља малим порцијама - капи. Посебно је корисна употреба таквих система на падинама иу неравном терену, где су друге методе неефикасне.

Упораба наводњавања кап по кап у виноградима има низ значајних предности у односу на друге методе наводњавања:

 • Способност да се контролише влажност земљишта, која обезбеђује његову аерацију и приступ кисеонику коренима биљака.
 • Вода испод коријена је већ загријана до температуре вањског зрака, што благотворно утјече на стање биљке и штити је од многих болести.
 • Могућност уношења ђубрива у облику раствора директно испод корена.
 • Неповршина лишћа се навлажи, као код прскања, што смањује ризик од болести повезаних са високом влажношћу, а такође не постоји испирање инсектицида и фунгицида са површине листа.
 • Обрада земљишта, прскање биљака, жетва не зависе од времена наводњавања, јер земљиште између биљака остаје суво.

Заливање грожђа методом капања сматра се најекономичнијим

Методе организовања наводњавања кап по кап

У малом винограду се лако може направити уређај за капање.сам.За то вам је потребан резервоар или други складишни капацитет.У горњи и доњи део резервоара се усисавају млазнице: горње - за снабдевање водом, доње - за повезивање са цевоводом, на које су инсталиране капаљке.

За аутоматско пуњење резервоара могуће је уградити уређај за закључавање који ради слично као вентил водокотлића.Вртно цријево је причвршћено на излазну млазницу, на коју се стављају капаљке на једнаким растојањима, стварајући рупе у свакој од њих.Обично се капаљке стављају у 30-40 цм, али не мање од 1-2 комада.на сваком грму.Да би вода из резервоара могла да тече ка капаљкама гравитацијом, она мора бити постављена, ојачана на постољу, мало изнад нивоа капаљки.Обично има довољно висине од 1 м. Спремник се може инсталирати у скровитом кутку врта тако да вода у њој не прегрије и не цвета.Пречник круга влажења на тешким земљиштима (глина и иловача) је 1,2-1,5 м, докпјесковита тла и пјесковита је мања, што захтијева чешћу инсталацију капаљки.

Многи подузетни произвођачи аматери су се прилагодили да користе конвенционалне медицинске системе за интравенске инфузије као капаљке.Игла је уметнута у гумено црево, а слободни крај је постављен испод постројења.

Инвентивни вртлари су пронашли још једну изванредну методу једноставности - капање наводњавањем помоћу пластичних боца.Тако је могуће осигурати залијевање винограда у року од 3-4 дана.

Овај метод је погодан за мале области, као и за оне који су у земљи само периодично.Као капаљка се користи флаша од 2-5 литара.У чепу бочице налазе се рупе са шилом (за тешка земљишта има 4-6 рупа, за лакше - два су довољно).Дно боце мора бити одсечено.На овај начин припремљена боца копа се у зони корена грмља са чепом до дубине од око 15 цм.Вода се сипа у боцу, која ће, полако продирући кроз рупе, хранити корење биљке влагом.

Међутим, ако се виноград састоји од више од неколико десетина биљака, горе наведене методе постају веома напорне како у инсталацији, тако иу накнадном одржавању, јер је вода неколико десетака инсталираних боца, посебно ако узмете у обзир да за сваки грм сматратепотребно јој је 5-7 канте - није лако вежбање за забаву.

​​

За велике површине је очигледна корист од употребе посебних система.капање за наводњавање, које се склапају из појединачних предмета који су широко распрострањени у продаји.

Капљично наводњавање из боце погодне за мале винограде

Инсталација система за наводњавање капањем

Да би се саставио систем за наводњавање капањем, требаће вам:

 • Резервоар за воду (пожељно пластични) са димензијама одређеним површином винограда.
 • Прикључак за убацивање у цистерну са спољашњим навојем.
 • Славина са унутрашњим навојем, одговара прикључку.
 • Спојница и футорка (водоводни навојни адаптер).
 • Трака за капање са чеповима.
 • Потребан број гумених брадавица.
 • Полиетиленска водоводна цев (количина се бира у зависности од величине подручја).
 • Бушилица са 17 мм бушилицом.

Пре свега, потребно је да пронађете поуздано место са стабилном површином и тамо чврсто поставите резервоар за воду.Приликом одређивања места уградње резервоара, размотрите растојање до славине за воду, тако да не морате трошити додатно време на полагање цевовода да напуните резервоар.Након тога, треба да причврстите вентил на посуду. Ово ће учинити заљевање што је могуће више аутоматизованим и омогућити регулацију количине воде која улази у биљке. Да бисте спречили улазак разних отпадака у систем, потребно је инсталирати филтер на излазној млазници. У овом случају, систем ће бити што ефикаснији.

Систем за наводњавање капљица: бачва подигнута изнад земље, црево, филтер, т-елемент,углови, прикључак за славину, поправка и обујмице

Након тога, морате положити полиетиленску цијев за снабдијевање водом у редове биљака. Цев је постављена окомито на редове. Испред сваког реда у цеви се избуши рупа у коју ће се кроз млазницу уметнути цијев за капање. У цијеви кроз одређене удаљености, рупе се праве директно како би се испустиле капљице воде. На крају сваке епрувете, морате инсталирати посебну капу.Приликом полагања цијеви, мора се водити рачуна да се избјегне превртање.Да би се то урадило, намотавање цеви са завојнице је пожељније методом ротирања завојнице, и ни у ком случају не би требало да се вуче преко краја саме цеви. Цеви се полажу уздуж редова грожђа тако да капљице воде падну у простор коријена. Везивање цеви на доњу решетку је дозвољено, али овде је неопходно обезбедити да вода не падне на лишће.

Један од начина да се инсталирају цијеви за капање је да се ископају на дубину од 10 до 40 цм. Недостаци укључују могућност зачепљења рупа и чињеницу да резултат наводњавања није видљив оку, због чега га је потребно залијевати "по оку", а без одређеног искуства врло је тешко.

С обзиром на то да ће учесталост наводњавања бити значајна, а квалитет воде у цјевоводима оставити што пожељније, бит ће сврсисходно на крају полиетиленске цијевиинсталирајте славину уместо поклопца да бисте се уверили да је систем испран из смећа које је ушло у њега. Ако се то не уради, рукавица ће неизбјежно зачепити рупе и ефикасност система ће бити знатно нижа.

Одмах након монтаже, систем треба проверити да ли постоји цурење и равномерна расподела воде између свих постројења. Ако се довод воде у систем врши директно из водоводног система или из црпне станице, потребно је под навојним прикључцима проветрити неколико слојева санитарне траке.

Сумирајући, вреди напоменути да уз многе предности увођења индустријског наводњавања за наводњавање, још увијек постоји један недостатак - то је прилично висока цијена скупа опреме.

Али ако је елементарно израчунати економски ефекат уштеде воде, одмах је очигледно да је систем у стању да плати за себе у најкраћем могућем року.

И ако би седели да додају овде ефекат повећања количине усева (према неким прорачунима, до 2 пута), систем изгледа да уопште није такав скуп посао.