Наношење филма за сакупљање грожђа за зиму

Грожђе је биљка која воли топлоту.За узгој грожђа потребна је количина активних температура - показатељ топлине биљке од цватућих пупова до сазријевања плода.

Берба грожђа за зиму ће осигурати њен опстанак у хладним условима

О грожђу

Грожђе се успјешно узгаја у подручјима са умјереном климом.За зоне са суптропском, тропском климом, питање узгоја грожђа се не исплати.

Где су виногради, ту је цивилизација.Вино штити од варварства

На култивацији.

Грожђе се узгаја тамо где су зиме благе и кратке.Међутим, узгајивачи су створили сорте грожђа које толеришу ниске температуре без значајног оштећења биљака. Грмови грожђа не могу умријети зими и производити културу у релативно кратком љетном периоду.Ове сорте су прилично отпорне на мраз зими.

Виногради најбоље расту у регионима сатопла клима

На отпорност на мраз .

Отпорност на мраз - способност лозе да опстане у тешким зимским условима са јаким мразом.Поред ниских температура, зиму карактеришу бројни неповољни услови - висока влажност, мраз, лед и многе друге неповољне услове. Аматерски виноградари узгајају грожђе америчких, еуроазијских и европских сорти, често узгајају хибридне лозе.

По отпорности на мраз, грожђе се конвенционално дели на пет група.

 • Прву групу чине сорте које могу издржати температуре до -25 ..- 30 Целзијуса зими, сачувајући до пролећа 70-100% живих пупољака.
 • Друга група - сорте са отпорношћу на мраз до -23 ..- 28 степени, које одржавају 60-90% пупољака живих.
 • Трећа група је средње отпорна, сорте које су задржале 40-60% пупољака у зимским условима на температурама од -18 ... -22 ° Ц.Ово је најчешћа узгој грожђа у ЗНД.
 • Посљедња - четврта и пета група - сорте које нису отпорне на мраз и не могу издржати ниске температуре -10 ..- 15 ° ЦСмрт очију у таквим сортама достиже и до 100%.

Таква подела на групе је чисто условна, многи фактори утичу на опстанак и добијање одрживе бербе грожђа.У различитим годинама, фактори који утичу на стопу преживљавања и принос грожђа су потпуно различити, многи фактори могу уследити у једној години, јаки мраз зими или обрнуто нагло отапање, дуга, касно пролеће, сорте грожђа са овом подјелом.прелазак из групе у групу.

Грожђе је хетерогено у отпорности на мраз.Стари трупци су отпорнији на мраз од годишњих грана.Најнестабилнији на мраз је коренски систем, који умире на 8-15 ° Ц.Пупољци и очи винове лозе имају различиту отпорност на мраз - успавани пупољци су отпорнији на мраз, замена и централни пупољци су мање отпорни.

Сорте и хибриди које узгајају вртлари аматери у кућним парцелама у већини случајева су у великој потреби за склоништем за зимске услове.Уобичајене методе скривања винограда за зимовање су:

 • тло за склониште;
 • филмска корица.

Размотримо сваки метод скривања грмља винове лозе детаљније сваки од њих.

Најотпорније сорте грожђа подносе температуре до -30 степени без склоништа

Покривач тла

Најјефтинији и најчешћи начин заштите насада грожђа ухладно зимско време од мраза.Сорте отпорне на мраз покривене су слојем од 10-15 цм и довољно, хибриди и средње отпорне сорте мраза захтијевају покривање слојем од 25-30 цм.обрезивање винове лозе, затим везање у гроздове, нагнуто према земљи.Вину је могуће третирати витриолом у количини од 400 г витриола на 10 литара воде.Прегледајте винову лозу за инфекцију болестима или штеточинама, и ако се открије инфекција, лече се хемикалијама.По завршетку припреме биљака- заспати одговарајућим слојем земље.

О дефектима

Овај начин склањања винове лозе за зиму је једноставан и приступачан, јефтин, али са огромним недостатком. Лозе прекривене земљом у периоду дуготрајних киша у јесен, а често и зими током периода одмрзавања, захваћене су труљењем и умирањем.

Чак и ако узмете неку врсту покрова са земљом направљеном од шкриљаца или покушате да покријете покривач земљом пластичном фолијом, кукурузом, врховима поврћа лишћа, ипак ове активности не гарантују успешно зимовање грожђа.

Користи се за заштиту земљаног покривача у јесен и зиму, сруши оквир дасака, након чега слиједи напетост на оквиру пластичне фолије, плетене трске, постављајући их на брда са земљом. Али такви догађаји не дају никакву гаранцију за сигурност винограда у зимском периоду.

Приземно грождето може да бъдат бумът на сухите врхове на кукуруз и други растениа

.

Склониште винограда са фолијом

Најпоузданији начин да се лоза сакрије за зиму је употреба пластичне фолије.

О филму

Филм се производи у два типа према транспарентности - транспарентан и непрозиран. Филм може бити рефлектирајућа свјетлост, топлина и нерефлектирајућа. Припрема грожђа за склониште за зимски филм се не разликује од припреме за покривање земљом.

 • Прво, жбуње грожђа се орезују, уклањају се екстра гране, изданци и остаци плодних ребара.
 • Друго, винова лоза је везанаоблачење у снопове са накнадним причвршћивањем гроздова на земљу.

За причвршћивање на тло користе се метални и понекад дрвени лукови или куке. Причвршћивањем винове лозе на тло, наставите са уградњом металних лукова из шипке од 8 мм или 6 мм челичне жице. Лукови се уграђују на удаљености од 40-60 цм, дужина лука је око 1 м. У одсуству метала, дрвене конструкције се користе као лукови, који су наравно лошији од металних лукова, како по квалитету тако и по издржљивости.

Када су уграђени лукови или дрвене конструкције, пређите на покривање структуре филмом. Филм је фиксиран на тло.

У ту сврху користе се различите методе: посипање ивица филма земљом, уградња металних носача и постављање дрвених ивица на ивице филма. Резултат би требао бити филмски тунел који покрива читав низ грмова грожђа који не би требали дирати гране грожђа. Када се то не догоди - добијају се мрачне рупе, ране се појављују на лози, грм ће брзо умријети. Између винове лозе и филма мора бити ваздуха.

Филм је очврснуо на металне лукове

Двослојни тунел

Боље је организовати тунел са два слоја филма. Тако направљено склониште ће поуздано и поуздано сачувати најповољније сорте грожђа од мраза. За израду двослојног склоништа - инсталирајте још један низ већих лукова, преко којих се протеже још један слој филма.

Испада нека врста термосза грмове грожђа. Топлотно-изолациони елемент у овом дизајну је ваздушни слој који се налази између два слоја филма. Крајеви тунела са овим уређајем нису затворени, већ су остављени отворени, долази до вентилације.

Покрити крајеве уграђених тунела када температура околине падне испод 10 степени. У данима одмрзавања зими, када се температура околине подигне изнад 0 ° Ц, крајеви тунела могу се отворити за вентилацију и контролу температуре у тунелу. Ако не следите ово, можете оштетити зимску лозу. На лози је сасвим могуће појава плијесни, па чак и кондензација водене паре. А ако је то тако, онда је могуће појављивање различитих облика гљивичних обољења на лози, што ће довести до ране смрти бубрега на лози.

Предности филмске облоге

Филмско склониште за грожђе карактерише неколико предности: лако се изводи, како у смислу утрошеног времена тако и рада, филмски тунели спречавају замрзавање грмља грожђа на најефикаснији начин.

Прилично је једноставно покрити грожђе филмом, и добро је проветрити винову лозу

Недостаци

Не може се помоћи указати на недостатак тунелског покривача за винову лозу - то је могућа појава ефекта стаклене баште. Код дуготрајног зимског сунчевог зрачења, температура у тунелу може се повећати на позитивне вриједности, што може довести до преурањеностипојава винове лозе у активном стању, која је препуна опасности са накнадним смањењем температуре околине на ниске вредности.

Решавање проблема

Проблем ефекта стаклене баште решен је једноставно употребом непрозирних филмова: белих, боја или црних. Главна ствар - непрозирна. Побрините се да се непрозирни филмови на сунчаним данима загреју брже од прозирних, што ће довести до повећања температуре у тунелу. Предвидети последице таквог ефекта у тунелу није тешко.

Излаз је сасвим једноставан: потребно је обојити непрозирни филм бијелим, користећи уобичајену масну бијелу боју.Са двослојним филмским омотачем, захтев за непрозирношћу се намеће на горњи слој филма. Најбоље је да се за тунелску направу нанесе филм са површином која рефлектује огледало, што не доводи до ефекта стаклене баште у тунелу. Недостатак ове методе је висока цијена таквих филмских премаза. На пример, материјал као што је пеноизол са метализованом превлаком са слојем алуминијумске фолије.

Такав материјал је прилично скуп да се користи као покривач за тунеле.

Употреба непрозирног филма решава проблем ефекта стаклене баште

Фибергласс

Инсталирајте поклопац тунела, користећи стаклену тканину умјесто филма. Недостаци ове конструкције укључују кратак радни вијек, због сушења тканинепостаје крхак, губи снагу.

Други материали

У другим случајевима, само кровни материјал или кровни покривач се користи за покривање тунела, који се у условима ниских температура брзо прекидају, а такав материјал је скуп.Постоје случајеви примене за покривање тунелских пена или техничких материјала за топлотну изолацију у индустријским објектима.Међутим, овакви гријачи за чување грожђа за зиму нису били у широкој употреби због значајних недостатака:

 • пена - оштети миша;
 • техничке тканине - пропуштају влагу.
 • Такве тканине за топлотну изолацију се користе у затвореном простору.

Жетва грожђа са кровом је прилично честа

Картонске кутије

Враћајући се у склоништа за филмове, постоји једноставан начин рјешавања ефекта стаклене баште. Метод је једноставан, ефикасан и поуздан. Састоји се од употребе картонске амбалаже. Амбалажни контејнери - картонске кутије са практично никаквом вриједношћу ће послужити као одличан материјал за уклањање влаге у тунелима. За то су изрезане траке од картона, које су причвршћене за лукове, док се на други начин картон поставља унутар тунела дуж цијеле дужине, картон упија влагу која се формира, штитећи винову лозу од плијесни и гљивица. Картон није погодан за поновну употребу.

Уклони влагу

Најбоље рјешење за уклањање влаге у тунелима је кориштење врећица од синтетичке тканине умјесто картона. Ове вреће су пронашле масовну дистрибуцијускладиштење шећера, брашна, разних житарица, расутих материјала. Набавка кеса неће бити тешка, цијена врећа је занемарива. Вреће се наносе на следећи начин: вреће се спајају у траку жељене величине дуж дужине тунела. Овај материјал се користи за покривање првог слоја тунела. Други слој омота - филм. У пролеће током отварања тунела - вреће су мокре због апсорпције влаге, суше се и материјал се може рециклирати.

Треба имати на уму да се материјал из врећа треба складиштити на мјесту гдје нема директне сунчеве свјетлости. Иначе, под утицајем сунчеве светлости, тканина из које се праве вреће претвара се у прашину.

Још један први слој склоништа је употреба агрофибре ТМ Агротек густине 30-60 г /м Међутим, такав поклопац првог слоја тунела није био у широкој употреби због његове високе цене и крхкости. Агрофибре су дизајниране да штите биљке од мраза у пролеће. Овај материјал лако продире ваздухом и влагом и није погодан за скривање тунела зими. Као што је већ назначено најбољим склоништем винограда у зимском периоду, употреба филмских склоништа, где је главни изолациони материјал ваздух. Ова компонента има ниску топлотну проводљивост, садржи минималну количину влаге, не узрокује оштећење лозе, бубрега, очију.

Агрофизика агротек бренда је згодан, али прилично скуп материјал

Ох хармселиах

Није препоручљиво покривати плантаже грожђа са отпалог лишћа или пиљевином, а затим покрити врх фолијом. Мокро лишће, пиљевина су плодно тло за штеточине и болести и не могу заштитити биљке од мраза због њихове високе топлинске проводљивости. Осим тога, у лишће и пиљевина лако организирати гнијезда миша. Овај штетник једе пупољке и младе винове лозе, наносећи велике штете виноградима. Таква штета је упоредива са замрзавањем винограда.Да не би изазвали велику несрећу од мишева, мамци или отровне смјесе стављају се у тунеле како би се убили глодавци.

Једна од ефикасних метода суочавања са мишевима је замка уређаја. Такав уређај је веома једноставан у дизајну. Они узимају пластичну боцу без поклопца - сипају мало сунцокретовог уља на дно и постављају је на положај близу вертикале, међу младим изданцима винове лозе. Привучен мирисом уља, миш се добровољно пење у боцу, али не може изаћи из ње.