Намакање сјемена краставаца прије садње Краставци

Намакање краставаца пре сетве треба да се спроведе како би се убрзала клијавост семена. Захваљујући намакању, побољшава се принос краставаца. Ефикасно намакање се користи за брзо клијање садница. Важно је да се уради правилно.

Семе краставца проклија брже након натапања

Методе намакања семена

Пре засађивања сјемена краставца, користи се неколико метода намакања сјемена за клијавост:

 • Ставите семе краставца у натопљену памучну крпу и омотајте. Све ставите у пластичну кесу и на топло место. За три дана, семе ће почети да клија.
 • Ставите семе у влажну крпу и ставите у стаклену посуду, која мора бити покривена поклопцем. Оставите три дана на топлом месту.
 • Ово је прилично занимљив начин. Намочена крпа са сјеменкама краставца ставља се у ... грудњак. Постоји мишљење да је управо та метода омогућила садњу за само неколико сати.
 • За брзо клијање семена, користите вотку. За то се семе умота у газу и умочи у вотку на 15 минута. Након конзумирања вотке, семе даје брзе избојке. Због тога се и вотка ефикасно користи за раст садница.

О техникама натапања садаснимљено је много видеа, али многи људи боље читају информације и разумију.

Семе краставца се клија на влажној салвети

Припрема за намакање

Потребно је знати да семе прво подвргне поступку деконтаминације, а затим потопити. Прије намакања, боље их је осушити у близини батерије. За намакање унапријед припремите капацитет, воду, газу. Пожељно је да се вода талине или складишти негазирана.

Вода из славине се не препоручује, иако није забрањена. За капацитет је погодније узети широку посуду.

Провођење намакања сјеменки краставца

Важно је да се правилно намочите пре садње.

Сама процедура је прилично једноставна и спроводи се на следећи начин:

 1. Семе краставца се поставља на влажну подлогу од газе и покрива другим слојем газе.
 2. Семе се сипа водом + 30-35 степени. Примјећујући да вода постаје смеђа, мора се промијенити. Тако је и прије транспарентности. Количина течности зависи од броја семена. Удео семена течних и краставаца је 50%.
 3. Јела са натопљеним семенама остављена су на тамном месту на температури од + 20-25 степени. Понекад се овај контејнер стави у пластичну кесу, стварајући ефекат стаклене баште.

Немојте да се мучите, да семе неће имати ваздуха. Није неопходно. Али немогуће је да је семе дуго било у води, иначе може да умре.За бубрење, семе краставца треба 18 сати.

Семе краставца може бити у води до 18 сати

Припрема семена пре сетве

Припрема пред сјетве пружа могућност одабира висококвалитетних сјеменки краставца и дезинфекцију.Али морате имати знање да то урадите како треба.Прво треба да извршите калибрацију - то је дефиниција семена за квалитет.

Семе се сипа у водени раствор натријум хлорида (3-5%).Мешајте 5 минута наредних 3-5 минута.лет станд.

Семе које су се појавиле су лошег квалитета, тако да се сипа заједно са водом.Остатак се опере текућом водом и осуши у хладу.Не препоручује се сушење на сунцу и близу батерије.Предсезионска дезинфекција се врши хемијским или хидротермалним методама.Хемијско јеткање се изводи на два начина:

 • Са сувим сјемењем, наношењем пестицида у облику прашка на површину.
 • Са влажним породицама, које су навлажене водом и затим третиране пестицидима.

За хемијску обраду сјемена краставаца, прије садње, ТМДТ се може користити у омјеру 3-8 грама лијека по килограму сјемена.Код куће можете третирати отопином калијевог перманганата (0,5-1%) и соде бикарбоне у количини од 5 грама.на 1 л воде.Одржавајте семе у раствору 20 минута.Такође можете користити загрејани до + 38-45 степени раствора водоник пероксида (10%), где семе може да издржи 7-8 минута.

Семе краставца може да се обрађује мокро

Стврдњавање семена

Пре садње, корисно је извршити очвршћивање семена краставаца.

Процес очвршћавања треба да се уради како би се повећала издржљивост садница на температурне флуктуације. За то, натечена семена стварају флуктуацију температуре, неколико дана. Температура може бити + 18-20 и -1-3 степени.Температура се наизменично или краткотрајно крвари на + 2 + 5 степени у периоду од 5-20 дана.После очвршћавања, семе се чува на собној температури до сејања.

Стимулатори раста

Стручњаци савјетују намакање сјемена како би се комбинирали са стимулансима и биолошким рјешењима, с циљем брзе клијавости.Тако су семе деконтаминиране.Намочено семе са промоторима раста остављено је 12 сати.Током тог периода, јасно ће бити видљиво отицање семена и могу се приметити знакови клијања.

Хумат је природни акцелератор раста

Најпопуларнији лекови за стимулацију раста су следећи:

 • Епин - стимуланс раста заснован навегетација.Лијек доприноси брзој адаптацији садница у околини, олакшава пријенос мраза, недостатак свјетла.
 • Циркон - на бази цикоријске киселине, екстрахован из ехинацее.То је најјачи стимулатор раста, који убрзава раст семена и учествује у формирању кореновог система.
 • Гумат је еколошки прихватљива и сигурна со хумусне киселине са натријумом и калијумом.Формира се у процесу комбиновања алкалне хидролизе тресета, мрког угља.

Стимуланси раста сада имају велики асортиман производа на тржишту,стога се користе друге врсте.

Ако није било могуће купити стимуланс раста у трговини, користите валеријану, екстракт дрвеног лоза, свјежи сок алое за инфузију краставца.Ове супстанце су природни биостимуланти.