Начини прераде кромпира пре садње Кромпир

Са почетком наредне сезоне садње, вртлари и вртлари размишљају о томе како да прераде своје биљке за максималну заштиту од штеточина и болести. Кромпир није изузетак, за његову прераду могу се користити и хемијски и народни лекови. Најважније је направити прави избор, користећи лично искуство, препоруке стручњака и повратне информације од људи који редовно користе овај или онај метод.

Прерада кромпира пре садње ће спречити многе од његових болести

Превенција болести

За превенцију разних болести прерада кромпира се користи пре садње са следећим препаратима:

 • Употреба плавог витриола. Одличан и доказан алат за садњу гомоља. Једну кашику витриола треба растворити у 6-7 литара воде. Стручњаци препоручују да се семе не прска, а припремљене кртоле спуштате директно у посуду са готовим производом. Време задржавања је 2-3 минута, након чега се кромпир мора осушити. Након пар дана можете ући у симулаторе раста.
 • Калијум перманганат. Одлична народна метода предобраде семенског кромпира. Пропорције за припрему раствора узимају се у количини од 10 г мангана на 10 литара воде. Проклијале гомоље се сипасмеша 25-30 минута.
 • Употреба пепела. За кување је потребно корито течности и килограм праха. Ова тинктура је цијењена због високог садржаја калија, што доприноси развоју коријена. Гомољи се могу умочити у отопину директно у решетку. Пепео се користи као ђубриво и заштита од сувих штеточина. Он се сипа у свако седиште у две кашике.

Бакар сулфат мора бити растворен у води и гомољи би требали бити умочени у њега

Борна киселина

Употреба борне киселине у третману биљака даје добре резултате на свим врстама земљишта. Прерада кромпира пре садње смешом бора помаже у спречавању бројних болести и спољашњих оштећења. Знакови недостатка бора укључују оштећење гомоља од краста гљива и опште кашњење у развоју. Листови жуте, остатак надземног дела биљке успорава раст и постаје крхак.

Густоћа и количина раствора бора у преради кромпира зависе од киселости земљишта и примењеног ђубрива. Ако постоји вишак калијума и душика, примењена доза се смањује, у присуству фосфатних елемената - повећава се.

Када се појаве почетни знаци болести, користи се борно ђубриво. Да би се то урадило, 6-7 г киселине се разблажи у кантици воде и третира се око сто квадрата засађене површине. Као превентивну меру проклијавање гомоља треба попрскати борном отопином у омјеру 15 г на 10 л воде уз израчунавање третмана сјемена 50 мл по 1 кг. За наношење на земљиште као ђубриво, применитисмеша фосфора бора, чија је акција заштита кромпира од штеточина.

Концентрација на борна киселина се мора изчиславане на кислото на земата

Обработка с симулатори на раст и от пестициди

Подобни препарати,не само да активирају раст, већ штите од болести и штеточина, има их много. Међу њима су добро доказана и ефикасна средства:

 • Командант.Прилично ефикасан лек који се користи за заштиту гомоља од разних инсеката, штеточина, колорадо крумпира.Супстанца има трећи ниво опасности, захтева пажљиво руковање, штетно је за пчеле.За обраду, командант треба да раствори 2 г лека у малој количини воде, а затим повећа запремину до 10-12 литара.Наноси се прскањем или земљом;
 • Цруисер.Добро се показао у заштити од штеточина тла, колорадског крумпира и труљења кртоле.Центре кромпира се прска са 70 мл лека разблаженог у води;
 • Макс.Алат је намењен заштити кромпира од краста, фимозе и ризоктониозе.Намењен је лечењу здравих семена, јер је то супстанца бесконтактног дејства.Стручњаци сматрају ефикасну комплексну обраду у дозирању: 70 мл испитиване супстанце са 100 мл Престигеа.То ће осигурати заштиту од штеточина на површини и земљишту;
 • Престиге је доказано средство које се активно користи против краста и колорада.Пресеедингтретман кртола штити биљку не само од штеточина, већ и од опасних болести.Садржај паковања од 100 грама је помешан са 6-7 литара воде, обрађене по реду од једног центара кромпира.Раствор је погодан за употребу са ручним прскањем;
 • Мицк - комплексно ђубриво на бази борне киселине са додатком бакра, мангана, цинка и молибдена.Помаже у расту доброг и здравог усјева;
 • Потеитин.Симулатор раста, који се користи у дозирању: једна ампула по литру воде.Има довољно мешавине за сервисирање 50-60 кг кромпира.

Командант плаши штеточине инсеката

Пхитопхтхора

Линија лекова на бази природних бактерија производи се под именом Фитоспорин.Супстанца се користи у третирању семена кромпира ради сузбијања гљивичних формација, бројних болести које су типичне за ову културу, укључујући труљење, пепелницу, красту, фузаријум и друге.

Фитохтора се прави у облику пасте и има неколико метода примене:

 • један део смеше се помеша са два дела пречишћене воде, вода се наноси на земљиште за садњу у количини од 15 мл по квадратном метру;
 • намакање кртола пре садње у дозама од 4 капи готовог производа на 200 г воде;
 • прскање биљака фитоспорином током вегетације (15 мл /10 л течности).

Приликом припреме раствора фитопхора, не користите посуде за храну, користите ППЕ и пратите правила личне хигијене. Фитоспорин лојално ступа у интеракцијусупстанце пестицида, хербицида и фунгицида.

Фитоспорин се состоат от живи бактерии

Карактеристике

Један од најгорих непријатеља кромпира је колорадски кукуруз, који се прилагођава хемикалијама које нисуда поменем народне лекове.Да би то урадили, произвођачи често производе сложене смеше које су усмерене на неколико области утицаја.Поред кукца, биљка пати од разних болести, лисних уши и неких других инсеката.

За комплексну прераду кромпира, користе се препарати типа Матадор Грант, чија је сврха заштита културе од кукаца, жичњака, мољаца, капи, буха.Он се суочава са разним болестима.

Мешавина се припрема отапањем 30 мл производа у 200 г воде.Садни материјал се распростире у једном слоју и прска се са специфицираном супстанцом.Након сушења горњи слој.Кромпир се преврне и поново обрађује.На сличан начин, семена се третирају растворима Актар, Табоо, Целест, Волиам.У упутствима је назначено прецизније дозирање и начин обраде.

Упркос појави маса нових препарата за предсадњу третмана кромпира, доказана средства остају у високом поштовању: борна киселина, пхотоспорин, Цоммодоре, Престиге.Да би се уштедело на куповини, повољна употреба народних лекова је доступна: третман са бакарним сулфатом, калијум перманганатом и пепелом.Али не можете злоупотребљавати хемикалије и штетне састојке за прераду семенског кромпира,али без њих исто тако не могу.Главно је да се прате препоруке стручњака, произвођача и учесталост манипулација.