Начини оживљавања смрзнуте вишње Цхерри

После јаких мраза, дрво се може оштетити и престати плодити. Неки вртлари покушавају одмах уклонити биљку са парцеле, али то није вриједно тога, јер ако је трешња замрзнута, можете је оживјети, само требате знати учинковите начине.

Знакови озеблина

Пре него што настави са ревитализацијом стабла, треба одредити обим штете и њену природу. Запамтите, ако су вам бубрези замрзнути, ово је најједноставнија опција која се може појавити у процесу озеблина.

Прво морате одредити проценат мртвог бубрега који треба да живи. Да бисте то урадили, одсечите неколико грана са различитих делова трешње, ставите их у топлу воду код куће и посматрајте колико ће се пупољка развити.

Да бисте одредили како је замрзнута грана, морате је исећи и погледати рез. Ако на резу видите жуту боју, то значи да је трешња мало замрзнута. Светло смеђи рез ће сигнализирати умјерени ступањ лезије. Ако сам рез и камбиј имају браон нијансу, то значи да су гране потпуно замрзнуте и да их је немогуће оживјети.

Ако дође до процеса озеблина цијелог стабла и његових појединачних елемената, то ће показати да ће бити лоше у круни, па чак иу доњим дијеловима биљке.Влага и неопходне супстанце за развој.Ово може изазвати нежељена дејства:

  1. Процес раста избојака и пупољака ће бити спор и одложен.
  2. Пораст изданака ће се одвијати на доњим гранама, а не онако како би требао бити на врху круне дрвета.
  3. Стални процес разбијања лишћа и њихове слабе формације.

Ако су изданци и гране замрзнути јако, треба изрезати контролни узорак на кортексу дебла.Боја камбија може одредити степен озеблина.Рана која ће остати након резања, потребно је подмазати уљану боју природног типа или сјајну зелену боју.Ако је коренски систем погођен мразом, онда се дрво више не може оживјети.

Обнова смрзнутог дрвета

У фази вегетације у пролеће, свако воћно стабло, укључујућии трешње, треба редовно и благовремено залијевање.Мора се водити рачуна да земљиште око биљке буде стално влажно.

У јуну је потребно залити вишњу отопином натријум хумата.За ревитализацију целокупног вегетативног система биљке, листове и изданке треба попрскати комплексним ђубривима, међу којима су: "Кемира Лук", "Сударуска", "Морт".

Ако је у пролеће замрзнуто дрво које је већ процветало, потребно је уклонити све цветове и јајнике.Ово ће омогућити да се дрво побољша након излагања хладноћи.

Најефикаснији начин за обнову трешања, других воћака и чак грмљанакон озеблина, је метода резања грана.Потребно је ослободити се оних грана које су јако смрзнуте.Неопходно је да изгубљени делови стабла узалуд не конзумирају све хранљиве материје и не инхибирају опоравак биљке.У фази резања грања треба избегавати велике резове пречника 5 цм, а ако се то не уради, разне болести ће брзо продрети у дрво и процес лечења ће бити дуг.

Ако се на трешњама нађе минимални број пупољака који су имали озеблине, пролеће треба скратити.Важно је узети у обзир проценат живих бубрега за мртве.Ако откријете да су пупољци трешње око 70%, онда се дрво треба орезати у фази цветања, отприлике у мају - јуну.То је због чињенице да ће у том периоду сви бубрези који су оштећени бити виђени што је више могуће.

Ако су пупољци потпуно замрзнути, онда се у току једне године трешње морају разриједити док се не појави здраво ткиво, узимајући у обзир старост стабла.

Потребно је обрадити све настале секције након резидбе бубрега вртом.То се ради тако да сокови не излазе и расподељују се максимално преко површине целе биљке.

У случају озбиљног оштећења грана периферног типа, треба их орезати до нивоа од 3 године старог дрвета.Чим започне процес избијања изданака, потребно је извршити додатну резидбу смрзнутих додатних грана.

Обнова матовие корени и стабла чешња

Вишња има оштећење стабљике -замрзивачи - због ниских температура зими. Често не знамо шта да радимо са таквим дрветом. Благо озебљење дебла ће се карактерисати чињеницом да се на кортексу не формира пукотина.

У овом случају, везати стабљику трешње неком крпом. Ако је озеблина јака, кора треба уклонити.Рана мора бити очишћена и третирана сукцесивно са таквим средствима:

  • раствор Бордеаук мешавине са концентрацијом од 2-3%;
  • гарден вар;
  • дивизма са глином у односу 1: 1.

Да би се процес регенерације у трупу одвијао на ред величине брже, можете направити помлађивање дрва до 3-5 година. Ако постоје замрзивачи типа цросс-типе, онда треба извршити инокулацију помоћу резница.

Закључак

Ако трешња има коренски систем, али стабљика је замрзнута, треба је одсећи, али оставити пањ. Ако се испостави да је цео надземни део, камбиј и кљун, промрзнут, онда нема смисла спасити трешњу. Може се безбедно искоренити, а на његовом месту поставити ново дрво.