Начини формирања грожђа

Формирање грожђа је креативна и одговорна активност. Овај процес се проводи у прољеће и јесен, понекад и љети. Неопходно је дати лози жељени и угодан облик за одређену парцелу.

Формирање грожђа се најчешће врши у пролеће или јесен

Значај формирања грожђа

Формирање грожђа увелико утиче на плодност и трајност грожђа.

Планирање жетве за наредну годину зависиће од сазревања ове године, остављене за зиму очима. Следеће прољеће, израст ће изникнути из шпијунке која даје плодове.

Формирање грмова грожђа, с обзиром на терен, врсту културе, технологију клијања.

Избрана компетентна схема за моделирање гроздја утиче на:

 • повећање приноса;
 • побољшање својстава бобица;
 • комфорна нега.
 • правилно формирање грма винове лозе је једноставно, пластично, што осигурава обнављање културе.

Процес формирања почиње за годину или двије од слијетања и траје 3-6 година. Све зависи од методе моделирања. Завршите овај процес када видите модел грожђа ивоћка која даје пуну плодност.

Задржавањем облика, у каснијем периоду, врши се и јесенско обрезивање, боље него у пролеће. Када орезујете, уклоните 70-90% једногодишњих изданака, плодоносне пагонтсе ове године, слабе празне изданке и, по потреби, делове старог дрвета.

Пожељно је јесенско обрезивање грожђа

Гуиотова схема у формирању културе

На хладном терену за покривање сорти грожђа најпопуларније је обликовање без главе.Француски виноградар, Гуиот, прије око 150 година, развио је профитабилан систем за формирање грожђа, који се користи као класик.Ова метода је прилично једноставна и ефикасна, грм је потпуно покривен сунцем. Ова метода је веома добра за почетнике.

Како је формирање културе у Гуиоту?

 1. У првој години расте снажан процес. Он се реже у јесен, остављајући два ока са земље или изнад графта. (понекад остављају три шпијунке за потребе осигурања).
 2. У другој години из леве очи израстају два пагонта годишње. У јесен се орезују: један за кратак процес (чвор) са 2-3 ока, други - дугачак (трс) за снопове.
 3. Годину дана касније од куја и очију поново расте чвор и лоза.

Плодоносном вину треба приступити са фантазијом. Само 6 до 12 очију је остављено на младом грму (најмање 4). Када грм почне да даје плодове, по жељи, координирати оптерећење грма. Промена дужине стрелица се мењавеличине грожђа.

Плодоносна винова лоза се у прољеће везује у доњи ред носача у хоризонталном положају, узимајући у обзир вертикални раст грожђа.

У трећој години, након хоризонталне подвезице, из плодне лозе у прољеће израсту плодни једногодишњи пагонти.

Да би пагонти имали добар развој, везују их, заједно са чворовима замене, у усправном положају.

У јесен, након жетве, обрезивање винове лозе с воћем заједно са воћним изданцима. Потребно је уклонити све спужвасте изданке кучки. Онда ће бити чвор и две стреле које расту. Идуће године из њих ће се формирати потпуно нова трава и младо вино.

И то се понавља из године у годину.

За снажне грмове, техничке сорте које морају издржати велико оптерећење, ојачати воћни спој Гуиота, утростручити га: замјенски чвор остаје с три пупољка, а плодоносна винова лоза са двије стрелице. Као резултат, три винове лозе сазријевају на замјенском чвору: дно са циљем формирања нове кучке, прва два за плодност.

Схема Гуиот је подобна за формирање грожђа у хладним регијама

Формирање навијача грожђа

Ова метода је најпопуларнија у дизајну грма. Ова метода се разликује од Гуио методе по томе што расте до 3-5 рукава, а не 1-2. У моделирању вентилатора, воћни линкови су постављени на подлогу.

Облици вентилатора могу бити:

 • велике и мале;
 • стандард и не-печат;
 • илонг слеевес;
 • једнострана и билатерална;
 • једнослојни и двослојни, када се пароброди за воће налазе на 2-3 нивоа.

У хладним климатским условима чешће се користи метода без стабла: вентилатор или полу-вентилатор (једнострано).

Предности ове методе су следеће:

 • погодност у чувању грожђа;
 • Погодност у скривању;
 • координирано присуством оружја и воћних веза;
 • подмлађивање грма и рукава врши се без компликација;
 • одличан укус плодова, висока плодност.

После садње грма, у прве две године, грожђани су слични претходном поступку.

У трећој години, у прољеће граде рукаве.Главни циљ је да се формирају две лозе на сваком рукаву.Већ у трећој години грм почиње да доноси плодове и формирају се најмање четири изданка, достижући дужину од једног метра и дебљине 6-10 мм.Трим пагонтси се врши постављањем дужине очекиваних рукава, која није мања од 50 цм.

У прољеће се обрезивање пагонтса унутар вентилатора смањује, вањски процеси су дужи.

Током периода раста, на сваком рукаву се уклањају годишњи изданци.На врху су преостале 2-3 излаза, која су неопходна за формирање нових карика и продужавање рукава.Подвезица за решетку њихове вертикале.

У јужном подручју, прије зимског склоништа, одсекли су зелену, незрелу винову лозу и одсекли антене.Ако је лоза добраЗрели, горњи процес се скраћује ради бољег приноса лозе, а налази се одмах испод заменског чвора.Каква ће раздаљина бити између њих, само грм је свјестан.

Ако дође хладна зима, оставите трећи ударац, као други замјенски чвор, за осигурање.

У периоду од 4–5 година раста грмља, плодне везе се формирају на зрелим рукавима.За стријелу која формира плод за 4-6 очију, горње трс је одрезано, а доњи се реже за 2-3 ока као замјенски чвор.

Затим се узгаја на 6-8 црева.Ова метода осигурава дуги раст дуљине рукава. Жбун ће дуго плодоносити ако је склониште за зиму направљено од ваздушно сувих материјала.За подмлађивање грмља и замјену дуговјечних рукава, у будућности, користе се проклијали изданци, или на чвору рестаурације, 2-3 ока се држе у подножју рукава, близу главе грма.

Формирање грожђа од стране навијача: а) младица након садње;б) двогодишње чауре и украсне тачке;ц) трогодишње шипке и украсне тачке;д) четверогодишње чауре и украсне тачке;е) готови грм за јесен четврте године

Метода московског безштамбовског малог вентилатора

Овај метод је један од нових, будући да га је развио члан МОИП ДМТокарев.Одлична техника за мале кућне парцеле.

Овакво обликовање омогућава да имате жбуње у реду ближе од 70-100 цм, са растојањем од 1,5-2 метра између редова.Иако, према правилима, грмови имају удаљеност од два или више метара.Јесенске грмове склоништа кроз које се суши материјалкоји пролази зраком, даће могућност рукавима да живе до 10 година и брзо се обнављају, ако их требате замијенити.

У северним регионима је корисно да се формира једнострани вентилатор или полу-вентилатор.Ова метода вам омогућава да заузмете малу површину, што је немогуће са облицима у облику фанова.

Биће разумније да се формира не-печатни вентилатор када је вино још младо.Када рукави постану грубљи, ободна, једнострана формација често прелази на под.Плодне сорте грожђа често зависе од правилног избора шеме формирања грма.

Важно је започети формирање грожђа властитим рукама, иначе је тешко разумјети.Моделирање винове лозе је креативан, али занимљив посао.Почињеш то сам.Постепено ће све испасти: грожђе ће рећи, руке ће се осетити.

Правилно обављено обрезивање грожђа створит ће удобност за прољетно опрашивање цвасти, могућност прозрачивања грмља.

Формирање грма у фазама, од прве до пете године садње

Формирање грожђа на сјеницама

Вино које расте на сјеници или у облику уличице је врлодистрибуира се не само у индустријским плантажама, већ иу љетњим викендицама.Тако грожђе даје добру жетву уз одговарајућу негу.

Грожђе у сјеници постаје заштита од вјетра, врелог сунца. За ово формирање користите снажне сорте са великим бобицама.

Правила за формирање грма у павиљону су:

 1. Сваки грм заузима одређено подручје угазебо.
 2. Ако је сјеница вишеструка, сваки грм је доведен до одређене разине како би се избјегао неравномјеран раст.
 3. Дуга резидба са формирањем плодне везе.