Начини да се осигура раст грожђа у свим фазама

Одговарајућа култивација садница грожђа је кључна за добијање здравог грмља које производи висок квалитет и висок принос. И под растом садница је разумјети цијели низ активности, у распону од избора биљака за саднице и завршити са бригом о већ засађеном младом грму у првој години. Вриједно је детаљно испитати све суптилности и нијансе овог дугог и изузетно важног процеса.

Квалитетан садни материјал, правилно засађен, ће дати прву групу сигнала у другој години

Класичан начин узгоја садница резницама

Оптимални период за почетак поступка за припрему садница је средина јесени, период када се лишће завршава. У овом тренутку максималне хранљиве материје и елементи су концентрисани у дрвету.

Жетва у јесен повећава шансе за преживљавање након садње.

Припрема резања за укорјењивање

Припрема садница укључује следеће акције:

 1. Изабрана је здрава, нетакнута лоза дебљине око 70-60 мм.
 2. Резнице су дугачке 30-40 цм, тако да на свакој од њих има 3-4 пупа.
 3. Горњи резПроизведен је тако да је удаљен најмање 5 цм од екстремног бубрега.
 4. После сечења исећи се мокром крпом. Многи виноградари у ту сврху користе унапријед припремљену маховину, која служи као одлично средство за сталну влагу.
 5. Резнице се стављају на посебно место у хладном окружењу, за то је погодан подрум или фрижидер.
 6. У пролеће се резнице узимају из складишта и припремају се на следећи начин:
 7. Доњи део бубрега се реже под правим углом.
 8. Изнад горњег бубрега, на растојању од 3-4 цм, направљен је рез дуж правокутне линије (коси рез). Потребно је резати тако да доња ивица реза буде на супротној страни сечења од пупољака.
 9. Најнижи бубрег је уклоњен.

Многи узгајивачи препоручују израду малог уздужног реза коре у доњем делу резања. Да бисте то урадили, користите сечиво и рез мора бити плитак. Такве мјере ће побољшати формирање коријена.

Корење резница у води

Припремљене резнице се стављају у канту напуњену водом (температура око 18 степени). Они се налазе у води два дана. Потребно је пратити одржавање подешене температуре течности. У води се убрзавају процеси формирања корена - корен, хетероаусин, биостим, хумат или епин. Често се препоручује употреба једноставног меда - једна кашика се додаје у канту.

После два дана се постављају резницеу литарским стакленкама (пластичне резане боце) напуњене водом од 5 цм. У сваку посуду можете ставити неколико резова, али не превише (до 6-8 комада). Вода у будућности мора се стално одржавати на првобитном нивоу.

Припремљени контејнери се постављају на сунчано мјесто (прозорска даска или стол).

После 14 дана, пупољци треба да процветају и појаве се мали зелени избојци. И након 20 дана (још једна недеља), треба да се развију мали корени.

Раставане в боксове пред искраване

Затим припремите капацитет за садњу садница. То могу бити:

 • обрезане тетра паковања од млечних производа;
 • пластичне боце.

У резервоарима који су одсечени одозго, у доњем делу се прави неколико рупа. У боцу се улива дренажни слој дебљине 2-3 цм (цлаидите), на чијем се врху налази тло. Земљиште треба припремити у сљедећим омјерима: 1 дио пијеска, 1 дио вртног тла, 1 дио шумског хумуса. Слој тла треба да буде 5-7 цм.

На њега се стави сечење и посипа земљом тако да 10-15 цм биљака остане на површини.

Приправа мешавине земљишта за пресађивање

Компактирање тла се не препоручује. Спремници се постављају на палете.

Многи нуде "побољшани" начин припреме спремника за садњу. У резаној бочици од 1,5 литара са рупама на дну. На дну се ставља дренажа и танак слој земље. Налази се у средини пластичног капацитета мањегзапремина (стакло од дна до врха). Око чаше се налази тло. Након што је све спремно, чаша се повлачи и тако се добија спремно продубљивање за садницу, гдје се ставља посљедња и пуни потребном количином земље.

После садње, потребно је пратити влажност, јер су и садница и прекомерна концентрација течности штетне.

Заливање се обавља често, али у малим количинама воде. Припрема се не врши, све супстанце треба да буду довољне из припремљене земље.

Након што почне активан раст листова пупољака, потребно је уштипнути пуцањ, тако да добијете двије мале гране. После неколико недеља (14-16 дана), они су такође стегнути. Тако ће, у време садње, садница имати изглед развијеног грожђа.

Корени квалитетне грађе

Други начини узгоја садница

Додавање

Снимање се врши љети. Погодно је када имате здраво, развијено грожђе и довољно слободног простора око њих. Здрава, јака, нетакнута грана је изабрана из грма. Парцела винове лозе, која ће бити укопана у земљу, сече бритвом у доњем делу, како би се побољшали услови за корење. Припрема рова, дубине 10-15 цм, уклапа се у одабрану грану и покрива земљом. Крај лозе треба оставити на површини са неколико пупова. У формирању избојака потребно је периодично вршити штипање за раст и образовањеразгранати систем грожђа.Након пресађивања и клијања, винова лоза је ископана и подељена на саднице.

Разместаване от испрасане на берега

Предносттаа съгласно съсо така метода се съсествуват с поасност и минимални отделки отделки.

Минусима: оштећење кореновог система током копања и пресађивања, дуг период развоја и почетак плодоношења нових грмља (жетва тек након 2-3 сезоне).

Раслојавање ваздуха

У другој половини маја - почетком јуна, може се користити метода олова ваздуха за узгој садница.Здрава и јака лоза се бира из грмова винове лозе.На дну одабране лозе уклањају се сви листови.Изводи се прецизно одстрањивање прстена коре, који се мора извести испод окомитог конуса на правац раста винове лозе.На граници уклањања је браздање кортекса.Ове мере имају за циљ убрзање формирања корена будућих садница.Пластична врећица се ставља на слободан простор винове лозе.Испоставља се грана на којој је пакет напет.

Размножавање са ваздушним оградама даје висококвалитетне саднице

Паковање се мора завршити испод места бразде коре, овде се чврсто увлачи са ужетом.Паковање се у једнаким дијеловима пуни мјешавином земље, пијеска и хумуса.Врх торбе је такође везан ужетом.Испада готов резервоар са плодним окружењем за формирање корена.Паковање мора бити покривено од сунца.За то можете користити папир.Спреманвино је стављено у пакет са земљом, везано тако да је био у усправном положају.

До јесени, коренски систем ће се развити на лози и садница ће бити спремна за садњу. Вино се реже, орезује, оставља 3-4 пупа. Саплинг спреман за садњу.

Роот лаиоутс

Метода резања корена укључује ископавање и резање снажног и развијеног корена у одраслој виновој лози. Постављен је хоризонтално у претходно припремљеном рову плитке дубине (10-15 цм). Додаје се хумус и удубљење се прекрива земљом. Произведено је често наводњавање. Након одвајања, активира се раст коријенских пупољака, који ће "изаћи" на површину за неколико седмица. Након што су довољно клијали и ојачали, коријен је ископан и подељен на саднице према броју изданака.

Школе за размножавање у стакленику

Правила садње садница

Када се сади садница, 2 фактора утичу на квалитет његовог раста:

  \ т
 • правилну припрему јаме за слетање;
 • компетентан рад садње и накнадно залијевање у довољној количини.

Постављање саднице у припремљену јаму

Да би се припремила јама, требало би предузети следеће кораке:

 1. Ископајте рупу димензија: дубина 70-100 цм., Ширина - 60 цм.
 2. На дну јаме, пепео се сипа у танком слоју (око 300 грама). Пепео се најбоље користи од опечених органских остатака грожђа (кора, лишће).
 3. Можете ставити ружасте нокте акоземљиште на месту слијетања је слабо гвожђе.
 4. Испуни се дренажни слој висине до 15-20 цм, као материјал за дренажу користи се експандирана глина, шљунак, дробљени камен, ломљена цигла.
 5. На северној ивици јаме инсталирана је пластична цев (пречник је око 15 мм). Требало би да буде усправно са неким одступањем према центру удубљења. Користиће се за висококвалитетно заливање и храњење грмља у будућности.
 6. Мешавина земљишта са хумусом (2 канте хумуса) се сипа на врх дренаже. Слој би требао бити 20-30 цм.Ако је садња тла тешка, да би се побољшала својства пријеноса кисика и влаге, додајте мало пијеска (канта пода). Сва вода је добро проливена.
 7. У средишту депресије налази се мала гомила земље.
 8. Млада је пажљиво постављена на брежуљку, коријени су равномјерно поравнати са стране брежуљка.
 9. Пажљиво напуните земљу на пола. Вода се излила. Грожђе је прекривено земљом тако да је на површини остало само 10-15 цм са горњим изданцима, а доњи 2 пупољка су у земљишту.
 10. Тло након затрпавања око саднице је замочено. Најчешће се користи слама или пиљевина. Али избојци морају остати отворени.

Брига о садницама у првој години након садње

После садње у земљишту, задатак виноградара је да контролише правилан развој и предузме мере ако млади грмови слабо расту. Грожђе након садње ће покушати да заузме што више простора, што је природнобиљке, али није пожељно за особу за коју су квалитет и обим усева важни.

Оптимални тип развоја грмља је раст два здрава избојака.

Обрезивање и формирање грма грожђа

Сви изданци ће изникнути из винове лозе.Ове процесе треба ограничити.Да бисте то урадили, изаберите два најздравија и најбрже растућа изданка, а све остало одломите.Врло је важно оставити избојке што је могуће ниже до нивоа тла, али не занемарити њихов квалитет.Ако постоје јаке очи на дну, оставите их.Ако су слаби и слабије расту, а здрави већи, остају они који су виши.Искусни виноградари препоручују ломљење изданака, јер ће ова метода донети мање штете него рез.

Као што знате, грожђе је веома тешко излечити "ране", због тога се њихова штета мора свести на минимум.

Два преостала пуца ће добити све хранљиве материје и енергију која ће имати благотворан утицај на њихову брзину раста.Уз њих се убацују клинови и вежу се за њих избојци.Затим остаје само да се посматра развој грмља и да се прилагоди бекству, ако расте у погрешном смеру.

В отношение на грозде отношение на възстановаването на въздуха на въздуха на първиа годината има отлично значење.

За младице је потребно редовно заливање

Мулчење тла помаже задржавању влаге у земљишту, због чега је веома важно приликом садње.Ако је слетање направљено у јесен, а зима је било мало снијега, онда првозаливање треба обавити на "отварању" грма.Такође, прво заливање се врши одмах након сијања у пролеће.Ако грм нормално расте, следеће заливање се врши крајем маја - почетком јуна.За залијевање ће требати око 25-40 литара воде испод сваког грма.Вода се улива рано ујутро, полако и без журбе.Вода треба да се апсорбује, а не исушује.Згодан алат - припремљен приликом спуштања цеви.У зависности од региона и аридности лета, учесталост наводњавања може варирати.У просеку, наводњавање је потребно једном у две недеље.Исто тако, са заливањем на крају прољећа можете обавити прељев.

Прва година активног периода раста и формирања грожђа.Не игра мање важности од самог поступка слетања.Да би напунили “резерве” азота, калијума и угљеника, можете “хранити” грмље, како је речено са наводњавањем, на крају пролећа.

За припрему дораде препоручује се употреба органских елемената:

 • птичји измет;
 • биљна инфузија;
 • силажа;
 • стајњак.

Храњење грожђа би требало да буде редовно

Једна литарска конзерва се додаје у 10 литара воде.Додаје се и пепел (0,5 литара).Сви садржаји су темељито измијешани.

У одсуству састојака, можете користити бројне облоге за чување намирница - биоконцентрате.

Канта воде излива се испод грма, а онда се канта за раствор с горњим дресом равномјерно пролије.И на крају, све се "пусти" са другом кантом обичне воде."Парт" са облачењем се не исплатипретерана употреба је лоша за грожђе.По правилу, следећи пут се прави средином лета.На крају љета, грм је храњен горњом дорадом која се састоји од 1 литре пепела по канте воде.

Поред облога корена, препоручује се и прскање.

Да се ​​развој младог грожђа не би успорио, потребно је с времена на време уклонити изданке другог реда.То ће помоћи у стварању повољних услова за вентилацију и заштити од развоја болести.Уклањање посинка треба обавити свакодневно.Ако таква могућност не постоји, а пасторке су проклијале, оне се не могу потпуно уклонити.Неопходно је оставити неколико листова, неће дозволити да се лишава грмља свих тачака раста и неће довести до "буђења" пупољка наредне године.

Од великог значаја за једногодишњи грм је повећање његове отпорности на мраз у првој зими.Да би се то урадило, винова лоза и гране су укочене (сазреле).

Да би се то постигло, крајем августа - почетком септембра (у зависности од региона), извршена је потера.

Поступак је да се маказама уклони горњи, травнати дио изданка на први грубо лист (по правилу је 30-40 цм. Горњи дио сваког изданка).Након утискивања, вриједи чекати да лишће падне и "покрије" грм прије хибернације.