Начин зрења брескве код куће

Многи плодови, као што су брескве, нектарине, шљиве и кајсије, не разликују се у својим лезхкостима. Да би се сачувала презентација, ови плодови се често откидају у незрелом облику. Тако трају дуже, али немају максимална укусна својства. Као део ове теме за вртларе, корисно је знати да ли брескве сазревају код куће.

Одређивање зрелости плодова брескве

Вртлари и купци се суочавају са проблемом сазревања воћа након бербе са дрвећа. У оквиру ове теме потребно је разумјети неколико основних аспеката: знакове зелене и зреле брескве, методе зрења.

Опште карактеристике плодова брескве:

 1. Облик је округлог, понекад благо издужен, са жлијебом на једној страни.
 2. Величина - средња.
 3. Кора је баршунаста и свиленкаста. Боја зависи од врсте и типа, често светло жуте са црвенкастим препланилом.
 4. Месо је жуто, сочно.
 5. Камен - велики, са набораном површином.

Одвојено, вреди споменути својства двију сорти брескве. Нектарин има веће плодове, са глатком, сјајном кожом. Плосната бресква се разликује по облику плода,који је спљоштен на половима.Често се ова врста зове - смоква бресква.

Да бисте утврдили зрелост, морате знати све врсте плодова брескве.Четири врсте се разликују у зависности од степена одвајања кости од пулпе и карактеристика коре:

 1. Стварне брескве су баршунасте, са лаким одвајањем камена.
 2. Павиа - баршунасто, с нераздвојном кости.
 3. Нектарине су глатке, лако се одвајају од пулпе.
 4. Брунони су глатки, кост није раздвојена.

Брескве се такође разликују у структури пулпе - то је влакнаста или хрскавица.

С обзиром на ове посебности, вриједи схватити да није увијек тешко раздвојити кости или тврдоћу пулпе која указује на ступањ зрелости плода.За компетентну процену морате знати специфичне карактеристике сорте.

Општи знаци зрелости брескве, нектарина:

 • пријатна арома;
 • мекоћа;
 • кора добија богату црвену боју.

Својства по којима се зелене брескве могу лако препознати:

 1. Боја коже.Незреле плодове имају зелену кожу.Али морате знати да неке тврде црвене сорте добијају богату жуту боју са црвеном превенцијом пре него што сазрију.У таквим случајевима, морате обратити пажњу на друге знакове.
 2. ​​
 3. Димензионе карактеристике.Воће достиже стандардне величине у последње две недеље зрења.Знајући сорту брескве по просечној величини плода, могуће је утврдити зрелост.Ова имовина служииндиректно, јер и други фактори утичу на величину плода - степен стреса на дрвету, услови раста, одређена клима у сезони жетве, ниво бриге за биљку.
 4. Тврдоћа пулпе. Незреле плодове су обично теже и теже. Потребно је узети у обзир карактеристике сорте. Код тврдих сорти са хрскавом пулпом, чак су зрели плодови чврсти.
 5. Садржај шећера. За плодове који нису сазрели, укус је веома различит на горе. Свежа је, јер се шећер накупља у пулпи последњих недеља и дана зрења. Због чињенице да има мало шећера, укус зелених плодова је често киселкаст, јер се не преклапа са слаткоћом.
 6. Зелени плод нема трајну арому. Плодови могу имати мирис поврћа, али немају специфичан укус брескве.

Могућности зрења брескве код куће

Зреле плодове прилично брзо пропадају и губе своју презентацију. Из тог разлога, често се плодови скупљају из зеленог дрвећа. Ово није велики проблем. Брескве исклесане са стабала могу сазревати код куће без икаквих проблема, подложно одређеним захтјевима. Плодови често преживљавају током дугог транспорта.

Током узгоја воћака, људи су развили различите методе којима сазрева плод. Анализирамо неколико ефективних начина који ће помоћи да се брескве доведу до жељеног стања.

Најлакши начин за сазревање брескве је да их се држи у собним условима. Али овај метод је погодан када време пати.

У хладњаку, на ниској температури, процес сазревања се успорава, али се не зауставља. Плод ће и даље доспети до њега. Истовремено се продужава период очувања. Не стављајте хладно потпуно зелено воће.

Уз спор процес зрења, повећава се ризик од труљења зеленог воћа. Мора се имати на уму да зрели плодови у фрижидеру брзо блиједе и труну.

Вртлари не препоручују остављање зеленог воћа на прозорској дасци гдје продире сунчева свјетлост. Такви услови доприносе пропадању воћа. Да би воће брже сазревало, ефикасно је користити методе помоћу папирних врећица или платнених тканина.

Убрзати зрење са папирном кесом

 1. Вреће за смеђу папирну амбалажу погодне су за зрење плода. У врећицу треба ставити сухе и чисте брескве незреле. Препоручује се додавање јабуке или банане. Ови плодови производе етилен, што убрзава процес зрења. И саме брескве излучују ову супстанцу, али јабука или банана га производе са већим интензитетом.
 2. Врећица мора бити постављена или објешена на сухо мјесто. Просечна температура треба да се одржава на + 24 ° Ц.
 3. Време старења зависи од степена зрелости плода када се стави у паковање, као и од количине истог.
 4. Степен сазревања треба проверавати сваких 24 сата.
 5. Ако плодови нису сазрели због спољних знакова, остављени су за још један дан.

Зреле брескве са платненом тканином

 1. ЗаЗрело воће захтеваће суво, чисто место у топлој соби.Савршена радна плоха или прозорска клупица у кухињи.
 2. Платнена тканина или памучни салвети су уредно и равномерно постављени на површину.
 3. Пажљиво брескве, једну по једну, положене на убрус или тканину.Резнице треба усмјерити према доље.Воће не би требало да буде у међусобном контакту.
 4. Након што су положене, брескве су прекривене другом крпом или тканином.
 5. Рубови тканине и салвете се препоручују да се забоде или притисну било којим предметом.Такве мјере ће ограничити доток свјежег зрака у плод.
 6. Период сазревања ће трајати од два до четири дана.Проверу треба обавити сваких 24 сата.Ова метода вам омогућава да добијете више сочне и зреле брескве.

После сазревања, брескве се могу одмах појести или ставити у фрижидер на складиште.Ове методе раде за зрење нектарина, кајсија и шљива.

Када радите са бресквама, немојте их превише стискати прстима.Ако се на кори налази траг или траг, овај плод ће бити склон брзом пропадању.Плодове треба узети пажљиво и нежно.

Брескве не треба остављати за зрење и складиштење на отвореним просторима (отворени балкон, веранда).Арома воћа ће привући пажњу инсеката и птица, који брзо почињу да кваре плодове.

Можете наћи препоруке за паковање воћа у папир.Овај поступак се може користити, али није потребно узимати прљави папир за материјал за оматање, тј.на којима се нешто штампа или црта.Воће у процесу старења апсорбује штетне хемијске елементе из боје.

Препоруке за жетву брескве

Важно је запамтити да воће има укус и сочност када се убире са дрвета током оптималног периода зрења.Било које зелено воће, иако је касније доведено до жељене фазе, не стиче свој пуни укус и ароматична својства.

Вртлари, у којима бресква расте на лицу мјеста, препоручују се за жетву зрелих усјева.Зелено воће се уклања за продужено чување или у комерцијалне сврхе.

На сигурност усева утиче исправност бербе воћа са дрвета.Треба узети у обзир следеће препоруке за брање брескве:

 • воће треба пажљиво убирати, без јаког притиска и наглих трзаја;
 • убрано воће не би требало бацати на земљу;
 • плодови су уредно постављени на посебну површину прекривену чистим материјалом;
 • можете ставити брескве у корпу или у другу погодну посуду;
 • ако плод има оштећену кожу или пулпу, она се ставља на страну;
 • Након жетве, плодови се селектују, прегледавајући све оштећене узорке.

Опције за дугорочно складиштење брескви

Код куће, на + 18-22 ° Ц, зреле брескве задржавају своја својствау року од 2-3 дана.

Фактори, ки възстановат на рок трајениа брескви:

 1. Разноврсност и тип плодов.
 2. Степен приступа свјетлости.Боље да одемпроизвода на тамном месту.
 3. Влажност.Складиштење мора бити суво.
 4. Температура.

Тамно, сухо и хладно место је најбоље за складиштење брескве.Воће се мора ставити у посебне контејнере - кошаре или кутије.Свако воће може бити умотано у папир, али мора бити чисто, без штампаног текста или слика.

У неким изворима, хладњак је оптимална локација за складиштење.Таква изјава је контроверзна, јер се на неким форумима указује на негативан ефекат складиштења зрелих брескви у фрижидеру.У таквим условима, воће након недељу дана почиње да губи своје квалитете.

Незреле брескве, без обзира на време складиштења, губе свој укус и корисност, тако да је боље користити их за прераду: скувајте џем или џем, попијте пиће илисок, користити као пуњење за печење.