Начин складиштења тиквица за зиму Тиквице

Важно је не само расти и жетве на време, већ и знати како чувати поврће код куће. Постоји неколико начина за чување тиквица код куће, од којих свака има своје предности и недостатке.

Топ-10 пасмина високог квалитета

Од разноврсних сорти и хибридних облика за дугорочно очување квалитета, само неке од њих су погодне.

 1. Средство. Тиквице великог плода, без семена, које се могу складиштити око 3,5 месеца без губитка оригиналног укуса и утрживости.
 2. Црнац. Црно-зелено поврће, са одличним укусом, дебеле коже, чува се око 2 месеца.
 3. Сидро. Рани зрели хибрид са жутим плодовима, у хладним условима чува се нешто више од месец дана.
 4. Иелловберри. Плод је у облику цилиндра са ребрастом површином, има одличан укус и дуготрајно чување - до три месеца.
 5. Ваздухопловац је рана зрелост која производи тамно зелене, цилиндричне плодове који се складиште око четири месеца.
 6. Арлика. По изгледу и укусу сличан претходној сорти са истим роком трајања.
 7. Фестивал, Златни куп, Грибовскои се разликују у великој величини, дебелој кожи и без меса. Жетва овихсорте од око три месеца.
 8. Циркулар. Рана зрела култура даје укусне плодове у облику крушке са благом и сочном пулпом. Тежина након зрења достиже 1,2-1,3 кг. Пулпа наранчасте боје, након зрења није груба. Похрањено око три месеца.
 9. Арал Ф1. Рано зрео хибрид који даје укусне, деликатне плодове са дугим роком трајања - од четири до пет месеци.
 10. Лубеница. Плодови су сферични, двобојни - кора светло зелене боје, потпуно прекривена белим тачкама. Скуасх велика - тежине 3-4 кг, складишти готово до нове жетве. Сорта даје укусне плодове са густом кожом и укусним, нежним месом са великим сјеменкама.

Припрема воћа

Лезхкост поврће зависи од њиховог стања - презрели плодови нису погодни за складиштење за зиму. Сакупите зреле узорке средње величине. Могуће је одредити њихову зрелост пробијањем коже ноктом - поврће је погодно за жетву за зиму, која се лако пробија.

За означавање дуготрајног складиштења тиквица треба уклонити прије почетка првог мраза. Благо замрзнути узорци су непогодни, јер ће брзо почети да труну и пропадну.

Код добрих плодова, кожа мора бити глатка, без знакова повреда, болести, паразита и плијесни. За зиму треба изабрати узорке са стабљикама - чувају се дуже, без губитка њихове тржишности и укуса.

Пре полагања усева, не морате опрати усеве, у супротном ћете испрати заштитни слој и скратити животни век.

У хладњаку

Задуго чување тиквица за зиму у фрижидеру захтева стабилну температуру у распону од 1-3 ° Ц.Такође је важно да се влага не акумулира.Зато се плодови полажу у посебно одељење за поврће.

Прије полагања, тиквицу обришите сухом крпом, ставите у пластичну врећицу и чврсто везану.

За време складиштења тиквице треба кисеоник, тако да се у врећици прави неколико рупа.Ставак се ставља у доњи дио на остатак поврћа.

У таквим условима, тиквице треба периодично прегледавати ради кварења, јер чак и под свим условима, они имају тенденцију да труну или постану пљесниви прерано.

У замрзивачу

За чување тиквица за зиму у замрзивачу, не само да ће стајати посебна јединица за замрзавање, већ и мала комора уобичајеног фрижидера.

Начин жетве зависи од даљњег одредишта - тиквице се режу на порције (прстење, коцке, итд.).Затим се поврће рашири у танком слоју на палети, на плочи и стави у замрзивач за замрзавање.

Након потпуног замрзавања, сечење се преноси у пластичне кесе, чврсто везује и ставља у замрзивач.

У стану

Жетва се такође може сачувати у стану ако је обезбеђена одговарајућим условима.Пре појаве хладног времена можете извадити поврће на остакљеном балкону.Оптимална температура је 2-3 ° Ц.

Како чувати тиквице код куће - постоје две опције:

 • у дрвеним кутијама;
 • у картонукутије.

Поврће се ставља у слојеве, премјештајући сваки с дебелим папиром.То ће их заштитити од прераног труљења и кварења.

Прије почетка првог мраза, плодови се уносе у стамбени простор - смјештени у хладњаку на доњој полици.Преостале плодове можете ставити у оставу.Али рок трајања на таквом мјесту неће бити дугачак, па их треба одмах ставити у промет.

У подруму или подруму

Становници приватних кућа увек имају подрум или подрум.У овом случају има довољно простора за складиштење тиквица, а сами услови су погодни за дугорочну жетву.Постоји неколико начина за складиштење тиквица у подруму или подруму.

У суспендованом стању

Свако воће се поставља у мрежу и виси на плафону на упреденим саморезним вијцима или ексерима.Важно је да се поврће не додирује.Да би се заштитили од плесни и трулежи на плоду, треба редовно проветравати просторију - најмање једном у две недеље.

У картонским кутијама

Врло је лако сачувати тиквице у подруму у картонским кутијама - потребно их је полагати у слојевима, блокирајући свако полагање картонским листовима.

За долгорочна берба, кутии се остават отворени.Тако да плодови неће бити прекривени плијесни и неће почети преурањено трунути.

На полицама

Полица је прекривена слојем сламе.Горе положите поврће тако да не буду у међусобном контакту.

Уместо сламе, можете користити само сено, самоније грубо, иначе плодови могу бити оштећени и трунути током времена.

Складиштење тиквица врши се на различите начине, сваки од њих има своје предности и недостатке.Важно је одабрати праву сорту, узгајати висококвалитетне усеве и исправно је припремити.

Поврће се чува не дуже од 5 мјесеци, тако да је важно не претјеривати га и користити га на вријеме, иначе ће месо постати густо, а након клијања сјеме ће се изгубити.Такви плодови више нису погодни за конзумирање.