Начин коришћења грожђа код куће

Роотинг- припремни поступак за репродукцију биљке припремом резања и развоја кореновог система у њему, што ће јој омогућити да се брзо и безболно слегне након слијетања на главно растишче.Поједностављено речено, реч је о радњама које имају за циљ добијање младе биљке са корењем, чија је величина и дужина погодна за садњу.У савременом узгоју биља, хортикултури и виноградарству, издваја се велики број различитих начина укорјењивања грожђа.Од највећег интереса су процедуре које се могу обавити код куће, јер вам омогућавају да константно контролишете процес, а повољнији су у смислу стварања праве атмосфере и заштите од неповољних услова.

Коренът - процедура за припрасение за распространение грозда по резинах

Селекциа и обработка

В обработки на въздејствиа възможността на възстановаване на материалите възлиза се в јеса,у периоду обрезивања грмља.Ове активности се одржавају након завршетка периода лишћа и прије почетка сезоне честих и јаких мраза.Са тачке гледишта саме биљке, оптимални период за орезивање и жетву резница, период успоравањабиолошки процеси у биљци.

За жетву су одабрани најздравији, отпорнији грмови, који дају највиши квалитет и укусну жетву. У таквим грмовима, изабрана је зрела, отпредоносивсхаиа винова лоза са снажним стаблом, која има карактеристично богату смеђу боју и пуцкетава када је савијена. Кора треба да буде хомогена, без мрља или било каквих формација. Средњи дио трса се реже. Лје најбоље узети целу дужину од 50-70 цм, са неколико чворова . Такве димензије омогућавају да се у пролеће повећа квалитет обрадка. Након хибернације, могуће је исећи резнице из најквалитетнијих подручја, са потребним параметрима (од 3 до 5 здравих пупољака, апсолутно одсуство оштећења, жељени пречник). Гомила је очишћена од свих непотребних органских формација (лишћа, антена, итд.). У пречнику радног комада не би требало да буде сувише танак или дебео. Нормална дебљина треба да буде између 7 и 12 мм.

Стораге

Пре складиштења резница, морате припремити:

 1. Потопити у води најмање 24 сата.
 2. Обрадити у 5% раствору железовог сулфата.
 3. Потопите крајеве у растопљени парафин.
 4. Група у сноповима (не више од 100 комада).
 5. Марк.

Приготовка отрезки за зимување

Виноград, у зависности од својих способности и склоности, користи различита места за складиштење. Може бити:

 • фрижидер;
 • подрум;
 • посебно продубљивање на локацији;
 • кутија.

Главни захтев заскладиштење - усклађеност са условима температуре и влажности. Најчешће коришћене кутије су влажни песак, где се налазе резнице. Ако се фрижидер користи за складиштење, резнице се стављају у пластичну боцу са одрезаним дном. У њему се препарат задржава и пуни влажним песком. Топ затвара исту боцу. Спој боце је фиксиран траком или траком. Можете направити рупе за оксигенацију простора у резервоару (бочице „перфорирају“ тако да се песак не просипа). Гомила уредно стављена у фрижидер.

Начини укорјењивања резница код куће

Укорјењивање резница грожђа код куће може се обавити употребом великог броја различитих метода, од којих се већина проводи у прољеће. Главне методе укорјењивања су:

 1. Уситњавање резница у води.
 2. Укоријењење у земљи.
 3. Лази ваи.
 4. Укорјењивање са тресетним таблетама.
 5. Молдавско навијање.
 6. Укоријењење у акваријуму (метода аерације).
 7. Приватне методе узгоја бетона.

Корење резница у води

Прорастање у води

Постоји неколико варијанти ове методе. Најчешћи метод ПП Радцхевски То подразумева следећу секвенцу акција:

 1. Предформа је намочена 48 сати у посебном раствору.
 2. Дијелови се ажурирају (доњи је на удаљености од 6 мм испод бубрега, а горњи 2 цм изнад горњег бубрега).
 3. Паргорњи бубрег се третира парафином.
 4. Доњи део стабљике браздано је вертикалним плитким резовима коре (дужине 3 цм) и умочен је у стимулатор корена (хетероаукин).
 5. Резнице се стављају у теглице (0,7–1 литра), у које се сипа вода од 3 цм, ау једну посуду се ставља највише 10-15 комада.
 6. Банке се стављају на топло мјесто.Усадци се развијају много брже.
 7. После појаве корена, резнице се саде у смешу (земља, песак, хумус у једнаким пропорцијама).

Укоријењење у земљишту

За овај метод је неопходно припремити одговарајуће посуде и подлогу у којој ће проклијати корен садног материјала грожђа.

Супстрат съдържа в съответните размери:

 • песак;
 • тло;
 • хумус;
 • стара пиљевина.

Мешавина која се припрема не би требало да буде прекомерно влажна, јер ће то довести до збијања, што може да штети берби грожђа.

Као контејнер могу се користити пластичне кутије, боце са изрезаним вратом, Тетра Пак кутије од сокова и млечни производи.

Укорјењивање резница грожђа у подлози

Одводња се поставља на дно резервоара (поставља се експандирана глина), праве се рупе за вентилацију.Мала количина припремљене мешавине земљишта се пуни (у једнаким деловима: хумус, песак, баштенско земљиште).Резнице су положене и испуњене земљаном мешавином.Тло мора бити влажно, јер се то зали.Капацитет са радним делом је подешеноптимални температурни услови одржавају се на прозору (доњи (корени) ниво сечења - 25 степени, горњи (пупољци) - 13 степени). Таква разлика ће омогућити: успорити развој бубрега и убрзати клијање корена. Да бисте то урадили, потребно је да ставите резервоар у системе грејања, као и да проветрите просторију.

Лази ваи

Овај метод је добио такво име, јер не захтева озбиљно улагање времена и труда у припрему за садњу грожђа. Да бисте направили навијање на овај начин, морате доследно извршити следеће кораке:

 1. Потопите резнице у отопљеној води за: не мање од 24 и не више од 48 сати.
 2. Он је натопљен стимулатором за формирање корена (термин треба посматрати на паковању специфичног стимулатора).
 3. На доњем крају сечења уздуж неколико жљебова, горњи крај је обрађен у парафину.
 4. Доњи крај сечења је умотан у крпу, претходно пажљиво навлажену.
 5. Биљка у ткиву се пакује у пластичну врећицу тако да прва два пупољка нису покривена.
 6. Радни комад се увлачи у ормар (или на њега).
 7. Периодично проверавајте присуство младих корена. Када достигну дужину од 2-4 цм, можете направити слијетање у улично тло.

Врло једноставан и практичан начин за постизање жељеног резултата укорјењивања без непотребних проблема. Главни услов је константно одржавање крпе у влажном стању. Предност методе је следећи фактор- недостатак прекомерне влаге и осветљења успорава клијање бубрега, развијају се паралелно са коренима.

Доњи крај сечења је умотан у крпе за крпе, претходно навлажене

Приватни начин узгајивача Сергејева

Метод од Н. Н. Сергеев, виноградар (Иузхноуралск) се односи на сорте метода укорјењивања у земљишту. То подразумева следећи редослед акција:

 1. Резнице су подрезане у јесен.
 2. Стаје се у хладној води 24 сата, како би се добила потребна количина влаге.
 3. Крајеви стабљике су депилирани.
 4. Очистити за складиштење.
 5. Периодично се проверава (једном месечно). Ако се уочи плијесан, потребно је брзо уклонити резнице из складишта и обрадити их у отопини жељезног сулфата. Након обраде оставите да се осуши и чувајте на сувом месту.
 6. У прољеће (почетком марта) уклањају се резнице са складишта.
 7. Сечење се врши од чубук празнине са по 2-3 ока. Доњи рез се прави испод доњег бубрега за 2-3 цм, као иу другим случајевима, треба да буде зелен.
 8. Резнице се стављају у карлицу и прекривају песком. Снијег се ставља на врх пијеска и прекрива пластичном фолијом. Готов контејнер, са положеним резницама, поставља се на хладном месту (просечна температура треба да буде - +2 - +5 степени). Најчешће се користи подрум.
 9. Таљење снега ће омогућити да се сечење обавља са великом количином влаге (то се проверава тежином радног комада,треба озбиљно постати тезак).
 10. Резнице су посађене у пластичну боцу, залијеване, прекривене другом пластичном боцом на врху и стављене на осветљено седиште прозора (прозорска даска).Након појаве првих листова, уклоните горњу боцу.
 11. Укоријењено стабло засађено је након двадесетог јуна у повољним данима за садњу грожђа.

Сицклинг

Будући да се сазријевање бубрега одвија у већини случајева брже од формирања кореновог система довољног за садњу, користи се метода стимулације и припреме корена стабљике пре садње.Зове се килцхевание.Ова процедура код куће вам омогућава да повећате вероватноћу пресађивања резница грожђа убрзавањем процеса формирања корена, уз паралелно успоравање раста бубрега.

Килцхевание вам омогућава да повећате вероватноћу пресађивања резница грожђа

Постоји неколико начина за спровођење килцхеванииа.Једна од најчешћих је процедура у стакленику.То укључује следеће акције:

 1. Изабрано је одговарајуће место, заштићено од ветра, промаја, поплава воде, и добро осветљено сунцем.На јесен се копа јама, чија дубина мора бити до 2 м. Зидови удубљења ојачани су даскама.У зими, ½ дубина јаме је пуна снега или леда.
 2. У пролеће, 2 недеље пре садње резница, започните процедуру за килцхеванииа.
 3. Пре пролећне процедуре, резнице су подрезане: одоздо исподвишак винове лозе се реже чвором;Резани резови су груписани у снопове и подрезују доње крајеве у један ниво.
 4. Пакети се стављају у пластичне посуде са водом на 1/3 њихове дубине.У води се резнице држе 2 дана.
 5. "Лажно дно" плоча се поставља на снег или лед у јами.Од плоча до нивоа тла, удаљеност треба бити једнака дужини младунчади.
 6. Намочене стабљике су постављене вертикално на дрвене даске и изливене пареним пиљевином у слоју од 3-5 цм.Дубина слоја треба да буде 10-15 цм.
 7. Јама је покривена стакленим оквиром.Потребно је осигурати да се температура не подигне изнад 30 ступњева.Ако је потребно, оквир се подиже ради вентилације.Јама се константно залива загрејаном водом тако да је тло увијек влажно.
 8. У топлом и ведром времену током две недеље требало би доћи до прилива калуса на резнице.То значи да су биљке спремне за садњу.Под неповољним условима, килцхевание може трајати дуже.