На прагу сетве кукуруза

На прагу сетве кукуруза

На почетку сетве кукуруза добро је подсетити се основних агрономских чињеница у вези са том производњом. Сетва је покретач усева и приноса. Датум и квалитет семена су одлучујући критеријуми за успешан род.

Када се бира време сетве морају се узети у обзир климатске могућности једне области које би требало искористити.

Избор датума сетве је важан да би целокупан потенцијал одабране сорте могао да дође до изражаја.

• Земљиште мора бити загрејано али не и исушено. Кукуруз клија када је температура земљишта од 6° до 8°, а то је углавном случај на северној земљиној полулопти почев од 1. априла. Температура земљишта постепено и редовно расте у пролеће без обзира на промене температуре ваздуха. Профил не би требало да буде исушен јер је семену потребна вода да би клијало, а профил који се исушује може да допринесе нередовном избијању изданака које је веома штетно по принос.

• Требало би проценити ризик од мраза али семе које је посејано на довољној дубини (> 5 цм) у земљи која је поново исушена (ваздух је изолатор) је заштићено од привременог површинског мраза.

• Ефекат земљишта веома утиче на брзину ницања : црница се брже загрева у пролеће него светлије земљиште под утицајем зрачења које се апсорбује на површини.

• Разлика у фазама на истој парцели према боји земљишта може бити у два до три листа, разлика која опстаје све до жетве.

• На глиновитом земљишту избегавати сетву са дискосном сејалицом (бразде се не затварају, ризик од исушивања зрна). Претходна обрада у јесен или пролеће може погодовати стварању финије земље у реду и побољшати заснивање.
Желимо да постигнемо брзо и хомогено ницање. Зрно мора бити у додиру са влажношћу и у условима довољног проветравања да би се омогућило клијање. Сејање мора бити :

• довољно дубоко (≥ 4 до 5 цм) да би се избегли мраз, птице и исушивање површинског слоја земљишта ;

• не сувише дубоко ( 9-10 цм) да би се ограничило исцрпљивање резерви зрна, смањило трајање ницања и да би се избегле животињске и биљне штеточине.

Према врсти земљишта и датуму сејања, зрно ћемо посејати на дубини између 4 и 7 цм водећи рачуна да добијемо :

• суво земљиште,

• довољно растреситог земљишта око зрна да би се поспешио додир земља-зрно,

• груде на површини на земљишту са покорицом, пошто кукуруз има добру способност ницања на грудвастим и каменитим земљиштима,

• редовно загртање да би ницање било што уједначеније. Једнакост дубине је важнија од једнакости размака у реду.

Утицај брзине сејања

• Са савременим хибридима, квалитет семена (што је први услов да би се обезбедило брзо и хомогено ницање) је загарантован. Квалитет ницања зависи најпре од пољопривредника. Многи огледи су доказали утицај брзине, квалитета сејалице, припреме земљишта утичу на једнакост сејања. Ови огледи су такође доказали да квалитет и редовност загртања одређују уједначеност ницања: биљка која ниче са неколико дана закашњења и са разликом од два листа или више у односу на суседну биљку може имати принос који је мањи за 30% од приноса суседних биљака .

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *