Најзанимљивије чињенице о коњима Коњи

Много векова коњи помагали људима да превозе тешке људе.предмете и пошту, као и крмаче.Сада се могу видети из прве руке, само у зоолошком врту, на циркуској арени и на ТВ екрану.Да бисмо одали почаст овим љубазним животињама представљамо најзанимљивије чињенице о коњима.

Коњ се смеје

Коњички смијех

Вјеројатно многи барем једном, али су видјели како се коњ "смијеши".Дешава се овако: горња усна је закривљена и чељуст коња је потпуно изложена. Али ово је уобичајена хемијска реакција названа Флеменов синдром.

Животиње то чине како би "нањушиле" особу: док спуштају главу и савијају усну, појачава се мирис.Иначе, реакције Флеменаца најчешће се могу наћи код коња.

Коњска индустрија

Упркос чињеници да је много теже видјети коња у свакодневном животу од скупог тркаћег аутомобила на градској улици, коњска индустрија је прилично развијена у свијету.Жребци не само да олакшавају живот фармерима, већ и учествују на такмичењима, спортским такмичењима (скакање, трке коња и др.).У многим парковима можете јахати за малу накнаду на коњу или пустити да ваше дијете сједи на њему.Врло је популаран и узгој коња за јахање: добар новац.ТренутноИма око 60 милиона коња и коња. Од њих, сваки 12. коњ живи у Сједињеним Државама. У години коњски бизнис доноси скоро 40 милијарди долара нето прихода.

Пословање на коњима доноси велику добит

Коњи у полицијској служби

Први пут су владини органи почели да користе коње за спровођење закона средином 17. века. Независна коњичка полиција почела је 1806. у главном граду Велике Британије. Успјех полиције од магловитог Албиона био је толико велик да су након неколико мјесеци од САД-а покупили идеју да организирају властите коњичке одјеће.

Најбољи полицијски коњи су кастрирани коњи - уштипци. Ове животиње су биле огромне величине и мирне, што је важно за обављање нервозног рада.

Полицајац који је јахао на коњу представљен је грађанима у облику далеког рођака Тхемиса (богиње правде) и надахнутог самопоуздања. Данас постоји неколико полицијских одела које вуку коњи и користе се за организовање редова на скуповима и разним акцијама.

Полицијски коњи су посебно популарни у Енглеској и САД-у

.

Поглед коња

Коњи имају највеће очи међу свим сисарима. За поређење, људско око је 9 пута мање од коња. Структура ока је битно другачија од наше: коњи трећег века, од којих један служи за чишћење ретине. Потоњи обављају различите функције: доња ретина се може назвати двогледом, а горња повећала. Гледање понашања коњалако је сазнати гдје она гледа.Дакле, ако је глава подигнута, то значи да животиња покушава да види нешто на хоризонту.Ако се глава спусти, онда је најближи предмет у фокусу коња.

Коњска потковица

Коњи су почели да се обувају у средњем вијеку.То је учињено како би се заштитио кератински слој папака.Без потковице, коњ, који је упрегнут у плуг или појас, доживљава јак бол. Са металном главом, амортизација се значајно повећава и коњ је у стању да развије велику брзину и обавља тешке послове. Генерално, кобила без поткова је иста као тркач без ципела.Сада има много поткова направљених од разних материјала.Коњски коњи су често обучени у алуминијумске "патике".

Коњ који није уклесан може оштетити копито

Имена коња

Коњи се никада не називају људским именима.Избор надимака одговара свим озбиљностима, поготово када је ријеч о стијенама.Одгајивач никада неће назвати свог коња "Шампиона" или "Победника", јер је са таквим надимком мало вероватно да ће бити први у трци.

Друга ствар је позвати коња "официр" или "ратник".

Хибриди коња

У прошлом веку, научници су започели рад на укрштању неких врста сисара са коњима.Дакле, заједница кобила и магарца је мазга, а коњ и магарац су мазга.Хибриди изгледају прилично смијешно, а понекад чак и смијешно.

Муле су веома издржљиве и непретенциозне

Коњско месо

Као што је раније поменуто, коњи нису само олакшали живот својим власницима, већ су их понекад спасили.Има много примера када су, с обзиром на околности, коњи били дозвољени испод ножа.Не морате да идете далеко за пример: Наполеонове трупе су јеле коње у спаљеној Москви, као и војници фелдмаршала Паулуса у Стаљинграду.У другој половини прошлог века, многи народи нису престали да презиру коњско месо.На пример, Французи воле да једу не само месо, већ и унутрашњост животиње (бубрег и срце). Коришћење коњског меса било је негативно само за Сједињене Државе.

У закључку, наводимо кратке, али занимљиве чињенице о коњима:

  • Коњи имају одлично памћење: никада неће заборавити свог господара ако их је третирао њежно и њежно.
  • Према интелекту, коњаници нису много лошији од примата.
  • Најлакше је одредити старост пастуха или коња по стању зуба.Успут речено, израз "не гледај на коња у устима" појавио се у ИВ веку.
  • Шесто чуло је развијено много пута боље од особе, па је вредно слушати пристиазхнаиа.
  • Они, као и људи, пажљиво третирају своју дјецу.Ако се код многих животиња мајка брине о новорођенчету, онда је у коњима и кобила и коњ, па чак и незнатно узгојени пастуви способни за обављање ове функције.
  • Коњи више воле класичну музику него хард роцк или електронску музику.

Људи и коњи имају много тога заједничког, упркос антрополошким разликама.Вриједи третирати сваку поједину расупредставник коњске породице, тако да ове дивне животиње властитим очима могу видјети будућу генерацију.