Најпопуларније сорте укусног персима

Једна од најпопуларнијих воћних култура у модерном свету је драгун.Дрвеће ове биљке даје укусне и здраве плодове које људи воле да једу широм света.Позитивна одлика ове културе је широка разноликост - врсте и сорте драгун су бројне.

Опште карактеристике драгун

Драгун је род листопадних или зимзелених стабала и грмова из породице Ебони.Зона примарног раста је у суптропским и тропским ширинама.Латински назив биљке воћа је диоспирос.Може се превести као "божанска ватра" или "храна богова".Од персијског драгуна се преводи као "датум шљива".

Опис постројења

Драгун је дрво или грм, у зависности од сорте.Постројење има следеће опште карактеристике:

 1. Дрвеће и грмље средње висине, мале или средње величине.
 2. Крона је разграната, заобљена.
 3. Најдужи животни век је око пет стотина година.
 4. Лишће је једноставно,широк, са шиљастим крајем.
 5. Цвеће - појединачне, мале, бледо жуте боје, са четири заобљене латице.

Опис воћа

Плодови рибе имају специфичан изглед.То су велике бобице које се састоје од коре наранче, сочне пулпе и семена.Број семена може варирати од једног до десет.Не све врсте јестивог воћа.

Опште карактеристике плодова:

 • величина - велика, око 10 цм у пречнику;
 • облик - заобљен или благо издужен;
 • кожа је танка;
 • Боја коже је наранџаста, различитог степена осветљености у зависности од зрелости и сорте;
 • пулпа - лагана, врло сочна;
 • Након пуне зрелости, месо се претвара у желатинску супстанцу;
 • семена су велика, од једне до десет у свакој бобици;
 • укус - плетиво, слатко;
 • вискозност - оставља после пуног зрења бобице.

Воће садржи:

 • шећер - до 25%;
 • бета-каротен и биофлавоноиди;
 • Витамин Ц, до 55%;
 • танини (танини) - дају трпки укус;
 • елементи у траговима - јод, гвожђе, калијум, магнезијум.

Разноликост врста

Род Персиммон обухвата око 720 врста.Они се разликују у зависности од региона култивације.Тако се у Аустралији, Централној и Јужној Америци узгаја велики број ендемских сорти.

Основни критериј за груписање је период сазревања плодова.Према овом принципу, разликују се три сорте драгун.

 1. Еарли рипенинг.Јагоде су спремне за бербу у септембру.Сорти - Госхо Гаки, Виргиниа, Украинка, Вебер.
 2. Средина сезоне.Плодови сазревају средином јесени.Градес - Сидлес, Хиакуме, Спутник.
 3. Касно сазријевање.Јагоде сазревају у касну јесен-рану зиму.Сорти - Цхинебули, Тамопан ларге.

Сорте персиммон могу се груписати и према следећим критеријумима:

 • карактеристике величине плода;
 • карактеристике изгледа бобица;
 • својства окуса воћа;
 • отпорност на хладноћу и отпорност на хладноћу;
 • растућа географија.

Королок се схвата као група биљака са специфичним изгледом плодова.Зреле Королка бобице имају тамно наранџасту боју.Месо је смеђе и снажно.Укус је сладак.Сорте групе Королково - Чоколада, Мед рано.

Група јужноамеричких сорти заслужује посебну пажњу.Филипински драгун се назива баршунаста јабука.Разликује се светло црвеном бојом.

Хладно отпорне сорте драгун су Сидлес, Вебер, Спутник, Тамопан.

Посебан помен заслужује смоква.Ово је популарна група која има плодове одређеног облатног облика.Име плода је због сличности са смоквама.Популарне сорте смоквине врсте су Камилица и Фују.Плод у облику плодова има сорте које расту у Парагвају и сусједним државама.

Популарне сорте драгун

Забележите сорте које су популарне у погледугајење, добијање укусних и здравих плодова.

Госхо Гаки

Јапанска сорта, карактерисана великим плодовима тежине до 200 г, заобљена. Госхо Гаки карактеришу високи приноси - до 70 кг по стаблу. Боја коже је наранџаста. Главни недостатак је мала транспортност воћа.

украјински

Врста је отпорна на хладноћу и може издржати температуре до -15 ° Ц. Плодови су цилиндричног облика, са шиљастим крајем. Боја коже је светло наранџаста или црвена. Месо је тамносмеђе. Високоприносна сорта - до 90 кг усева може се сакупити са једног стабла. Плодови се разликују по доброј транспортности и лезхкост.

Вебер

Рана, хладно отпорна сорта биљке воћа.Дрво може толерисати хладноћу до -31 ° Ц . Плодови - мали, тежине до 50 г, на дрвету се формирају у великим количинама.

Сидлес

Сорта отпорна на мраз из Јапана, коју карактерише смоквино воће. Месо је црвено. Дрво може да поднесе хладноћу до -25 ° Ц. Јагоде се не разликују по транспортности.

Персиммон Сидлес

Сателит

Разноврсност совјетског узгоја. Плодови тежине до 100 г, мали. Висока отпорност на мраз - до -24 ° Ц. Бобице су мекане и преносиве.

Цхинебули

Грм са плодовима до 200 г, средње величине. Укус без трпкости и вискозитета, са благом киселошћу. Отпорност на мраз - до минус 16 ° Ц.

Тамопан Ларге

Разноврсни јапански драгун, са високим степеном отпорности на хладноћу до -24 ° Ц. Високопринос - до 100 кг по стаблу.Воће - до 200 г, средње величине.

Хиакуме

Јапанска сорта која воли светлост.Хиакуме има висок степен преносивости и квалитета воћа.Јагоде тежине 60-200 г, средње величине.Хиакуме има добру отпорност на мраз - до -15 ° Ц.Високи приноси под повољним условима - до 120 кг по стаблу.

Јабука, или Шерон

Израелске хибридне сорте драгун које не садрже семена у пулпи воћа.Шарон бобице садрже мање танина, што утиче на мекше и деликатније ароме.

Персиммон Схарон

Схарон е комерцијално име за сорте Еастерн Персиммон.Да би их се добило, примењују се посебне мере сазревања које везују танин.Овакав приступ омогућава добијање неопходних комерцијалних својстава укуса и изгледа.