Најпопуларније сорте нектарина Бресква

На пријелазу КСКС - КСКСИ века. Нектарина је постала популарно воће. То је због укуса воћа, високог приноса, широке географије дистрибуције. Важно је запамтити које сорте нектарина имају најбољи укус, чији плодови су већи, сочнији и лепши.

Кратке карактеристике нектарине

Нектарина - биљка из рода шљиве, подврста обичне брескве. Особитост плода је глатка, плавичаста површина воћа. Пулпа нектарине такође има густу и хрскаву текстуру. Плодови су постали широко распрострањени и популарни крајем 20. века.

Особине биљака

Опис нектарине:

 1. Средње велика биљка, мала у висини.
 2. Црохнова округла или неправилна форма, разграната и чиста.
 3. Листови су издужени, са зашиљеним крајем и назубљеним рубом, светло зелени, сјајни.
 4. Цветови су ружичасти.
 5. Плодови су рано сазрели.
 6. Плодоносно високо.

Својства воћа

Опис плодов нектарине:

 • величина - средња или велика, просечна тежина - 120-150 г;
 • облик је округли, на једној страни је карактеристичан утор шљиве;
 • кора је глатка, густа, без влакана, сјајна;
 • пулпа - мирисна, сочна, али тврђа,од брескве и шљиве;
 • кост је велика;
 • укус - углавном слатко, различитог интензитета, понекад допуњен киселим нотама.

Врсте и сорте

Све врсте нектарина су подељене у две велике групе.

 1. Розафлора - сорте ове врсте одликују се великим ружичастим цветовима.
 2. Цампанулофлора - посебна особина је цветови у облику звона.

Групе сорти

Разликује се низ сорти нектарина, чији се број стално повећава.Ова ситуација је резултат све веће популарности овог воћа.Све сорте се могу поделити у три групе према боји пулпе.

Врсте сорти нектарине:

 1. Жута.
 2. Зелено.
 3. Црвено.

Најбоље сорте и њихове карактеристике

Данас је примљен велики број различитих сорти и хибридних облика нектарине. Кључни захтјеви сорти овог воћа укључују: отпорност на зиму, отпорност на болести, принос, рану зрелост и укус.

 1. Фантазија је хибридна америчка сорта.Дрво је другачије високо.Рани период цветања.Кора је златно жуте боје са специфичним црвеним мрљама од карминског сјаја.Веома укусна, има идеалан баланс односа киселине и шећера.Нектарина Фантаси већ дуго задржава својства замрзнута.
 2. Платерина је хибрид изведен из Пиринеја.Плодови се разликују по малој величини камена, што повећава количину укусне и сочне пулпе.Облик плодова је округлог, покривен.
 3. Велики врх је један од најмлађих хибрида. Период сазревања је крај јула - почетак августа. Плодови нектарине Биг Топ могу бити окарактерисани као велики плодови са тамноцрвеном кожом и жутим месом.
 4. Харблеис. Воће - средње, жуто са тамноцрвеним руменилом. Укус је слатко и кисело.
 5. Свеет Лади - хибрид из Апенина. Има веома велике плодове, боја површине је наранџаста са црвеним руменилом.
 6. Сребрни Роми су рана зрела сорта. Воће - средње, бордо. Месо је бело, слатко. Камен није одвојен од пулпе.
 7. Цримсон Голд је кримска сорта. Дрво се разликује по својој средњој висини. Плодови су мали. Непредвидљив у погледу квалитета земљишта. Кора је жута са малином.
 8. Старк Црвено злато - амерички хибрид. Воће - велико, округло. Кора је јарко црвена, месо је жуто, засићено.
 9. Арома је млади амерички хибрид који се може узгајати у Украјини. Воће - средње, свијетло црвено. Месо је веома нежно, меснато, ароматично.
 10. Кримски је познати кримски хибрид. Круна је округла, мала, без главног дебла. Дрво је мало, до 3 м висине, отпорно је на топлину и отпорно на сушу. Воће - средње, једнодимензионално. Кожа је златна. Месо је жуто са ружичастим нијансама на камену.
 11. Азербејџанац је хибрид који има укусну и сочну пулпу, богате жуте боје.
 12. Руби 7 је једна од најпопуларнијих сорти. Период бербе - крај августа. Плодови су велики. Боја коже -тамно црвена, сочна и мека, жута са црвенилом на површини и близу камена.
 13. Лола е сорта из Узбекистан.Дрвеће - среднерослие, круна се не шири, овална.Рани хибрид отпоран на ниске температуре.Плодови су мали, карактерише их висок садржај шећера.Засићени укус и мирис.Боја површине плода: 50% - кремасто зелена, 50% - тамноцрвена.Бело месо.Главни недостатак Лоле је рањивост на гљивичне болести.
 14. Драги је украјински хибрид.Укус је умерено слаткаст са додиром киселости.Плодоношење - свака 2-4 године.Плодови су средње велики, заобљени.Боја коже је жута крема са ружичастим руменилом.

Нектарина је позната по својој широкој географији раста.Модерни хибриди су отпорни на зиму, отпорни на болести и непретенциозни.Дакле, за Украјину, сорте су погодне - Амбер, Лиубиметс и Руби 7. Кримски, Руби 8, Бриц Стеам и Цримсон Голд добро расту на Криму.За средњи појас погодне сорте нектарина - Харблез, Фантасиа, Старк.