Најчешћи узроци жутог краставца у стакленику Краставци

Краставац је поврће које воли топле и влажне услове раста. Понекад плодови и листови поврћа у стакленику добију жуту боју и потпуно зауставе њихов раст и развој. Таква промјена је посљедица специфичног разлога који треба разјаснити и уклонити. Иначе, добити добру жетву неће радити. Зато покушајмо да одговоримо на питање зашто краставци жуте у стакленику.

Жути листови изазивају смањење приноса краставаца

Температура раста

Краставци не толеришу оштре температурне флуктуације, тако да непоштовање технологије узгоја може проузроковати да јајници труну, а плодови и листови постану жути.

Да би се биљке заштитиле од негативног утицаја и обезбедиле додатно загревање, потребно је да их покријете филмом или другим синтетичким материјалом. Понекад се боце за топлу воду стављају испод филма. Неопходно је брзо уклонити лоше цветове и третирати рез са раствором калијум перманганата. Бакар оксихлорид се затим користи за прскање.

Температура не сме да падне за више од 14 степени, јер ће то спречити улазак хранљивих материја у корене биљака. Боље ако је термометарће показати плус 26 степени.Такодје треба да се нахране лисце.

Краставици у стакленику не толеришу температурне разлике.32)

 • Млечна роса се изражава у присуству белог цвета на листовима.С временом се повећава, а биљка се жути и суши.Да би се избегла ова гљивична болест, потребно је користити за узгој одређене врсте поврћа које су отпорне на гљивице и вирусе.Посебне хемикалије за борбу против таквих болести такође ће помоћи.
 • Смрт краставаца у стакленику може изазвати увенуће фузаријума.Гљивица потпуно блокира проток хранљивих материја у воће и лишће.Потребно је у потпуности замијенити тло у стакленику и сљедећи пут промијенити врсту поврћа.
 • Неправилно узгој садница, хладно заливање или нагли пад температуре може довести до стварања трулежи коријена.Од овог коријена почињу да постају жуте и пукну, лишће вене.Потребно је донијети пепео или дробљени угаљ у земљу, прскањем са бакарним сулфатом.Зељене биљке се уклањају заједно са земљом како би се избегла контаминација остатка краставаца.
 • Штеточине инсеката су носиоци разних болести:

  • Пјешчани штитњак креће се од краставаца од корова, узрокујући да листови пропадну.Неопходно је затворити отворе на прозорима и вратима, уништити коров.Биљке се прскају обичном водом, тло се отпушта и оплођује тресетом,хумус, пиљевина. Уз помоћ табле и меда, можете направити посебне замке којима се инсекти држе.
  • Треснути лисне ушне паразите на доњој страни лишћа и хранити се њиховим соком, крећући се од корова. Опасно је за развој плодова током читавог периода раста. У превентивне сврхе, коров корова и уништити. Да бисте добили ослободити од апхидс користити инфузију духана, чили и сапуници као спреј.
  • Обично се појављује унутар листова, активно се размножава у топлим условима. Посебне хемикалије се користе за уништавање.

  Фусариум вил се активира гливом

  Велики број јајника

  Одређени број јајника треба да остане на једном краставцу. Ако их има превише, плодови могу постати мали и ружни, могу почети да постају жути и труну, а ембриони ће престати да расту. Неки од јајника ометају раст других због високе потрошње хранљивих материја. Пожељно је да њихов број на стаблу не прелази 25-30 комада.

  Нови избојци морају бити редовно забодени, а непотребни избојци морају бити уклоњени да не би одложили развој остатка. Ако то урадите на време, можете спречити кашњење у расту биљке.

  Препоручује се пажљиво прочитати технологију бојења краставаца, која је уклањање грана са главног грма. Што се прије проведе таква процедура, мање ће бити храњивих твари. То ће помоћизначајно повећава приносе.

  ​​

  Непотребне јајнике треба уклонити

  Технологија наводњавања

  Често жуте боје краставаца у стакленику настају услед неправилног наводњавања.Ово поврће воли обилну влагу тла и зрака.Ако се ово правило занемари, јајник постаје жут и оставља да се осуши.Неправилно и недовољно наводњавање снажно се одражава на плодове биљке и угрожава потпуни губитак усјева.

  Потребно је залити само топлом водом увече или ујутру. У периоду када се плодови активно развијају, вреди повећати количину течности.Тло се довољно влажи довољно дубоко, тако да заливање доприноси развоју кореновог система.

  Заливање краставаца треба обавити ујутро или увече

  Брига за земљиште

  Ако се на листовима појаве жуте мрље, а плодови су уврнути,говори о недостатку хранљивих материја у саставу земљишта: азот, калијум или магнезијум.Због тога је потребно редовно хранити земљу.

  Землата е обогатена с калијумови гнојиви, лесен јасен и други минерали.

  Уреа се користи као азотно ђубриво.Саднице се унапред прскају посебним раствором.Након тога, кравље балеге се наноси на тло.Такође погодан за овај течни пилећи измет.Главна ствар - не претјеривати с количином гнојива.Њихово богатство у земљишту може изазвати жуту боју воћа.

  Жуте пеге на листовима могу се манифестовати због недостатка минералних супстанци

  Недовољно опрашивање

  Ако стакленикслабо провјетравани, а биљке опрашују се само умјетним путем, могуће је појављивање жутих јајника краставаца. Потребно је омогућити приступ стакленику инсектима који би их требали опрашити. Да бисте то урадили, држите стакленик отворен током дана у условима топлог времена.Велики број сорти и хибрида опрашују се пчелама.Да би их привукли, препоручује се садња меда поред краставаца или распршивање садница са следећим растворима:

  • пола кашике меда или шећера по литру воде;
  • пола грама борне киселине по литру воде;
  • Бори-магнезијумска ђубрива, која повећавају ослобађање цветова нектара.

  Борићна магнезијумска ђубрива стимулишу екскрецију нектара

  Бактериоза

  Веома висока влажност земљишта и велика густина садње краставаца могу довести доразвој бактериозе, у којој постоји жућење јајника.Краставци се појављују у облику рана, долази до њиховог сушења, нови ембриони се не развијају.

  Да би се спречила ова болест, биљке треба попрскати раствором бордо мешавине од једног процента.Потребно је пажљиво одабрати плодове за саднице како би се смањио ризик од инфекције краставаца.Препоручује се обрада биљке и након откривања бактериозе, узимајући у обзир степен развоја болести.У сваком случају, бира се одговарајући алат и његова концентрација.

  У стакленику је потребно смањити влажност кроз вентилацију и подићи температуру на жељену.норме.Заражене биљке се уклањају, а здраве третирају посебним растворима.

  Краставци у стакленику могу постати жути из разних разлога који се морају правовремено отклонити.Неки користе народне лијекове за то, други прибјегавају модерним лијековима на бази трговине.Али важан услов је усклађеност са технологијом узгоја и бриге за поврће.Тада можете рачунати на богату и квалитетну жетву.