Најчешћа болест пилића Пилићи

Болест пилића је најчешћи проблем са којим се суочавају фармери у гајењу живине. Пастеурелоза код пилића је једна од најчешћих болести. Неопходно је идентификовати симптоме болести у раној фази и прописати лијечење.

Пастеурелоза - веома честа болест пилића

Узгајивачи треба да знају о свим мерама предострожности и методама лечења заразне болести, уз појаву првих симптома посвећујући посебну пажњу.Недавно, неповољна ситуација у животној средини, употреба разних хемикалија, присиљавање ветеринарских лекара да промене систем вакцинације. Листа заразних болести драматично се повећала. Игнорисање распореда вакцинације је веома опасно за све становнике економије.

Зона ризика

Готово све врсте живине су заражене. Пилеће болести су чешће. Жаришта инфекције су болесна или нису третирана птице, друге кућне животиње (прасад, зечеви) су рјеђе код говеда. Унутрашњи органи и крв мртвих пилића, лошег квалитета (контаминирана храна), вода, стајњак.

Било је случајева преношења болести које се преносе крпељима. Сам процес инфекције настаје уношењем патогена.бактерије у слузокожи уста, ждрела, црева, плућа, коже са повредом интегритета горњег слоја.Пастеурелоза је заразила пилиће старости 1-4 месеца и старије, као иу зони ризика од јаја.

Латентни период за бактерије П. хаемолитица и П. Мултоцида траје од кратког временског интервала до недеље.

Пилићи су у зони повећаног ризика

Индикатор акутне болести

Овај степен болести се утврђује када се појаве следећи симптоми:]

 1. Разбарвано перје.
 2. Пјенаста слуз из носних отвора и кљуна.
 3. Повећање телесне температуре на 44 °.
 4. Жеђ, брзо дисање.
 5. Плави гребен.
 6. Чести покрети црева, промена боје фецеса у црвену.

У акутним случајевима чешће се посматра присуство крви испод серозне мембране и на слузници желуца.Отицање унутрашњих органа, судови су испуњени крвљу.Болестан појединац практично не једе, почиње конзумирати велике количине воде.Често пилићи умиру или облик болести постане хроничан.

Здрава птица треба да има јасне очи и црвену капицу

Хронична степеница

Хронична или атипична пастеривоза има следеће симптоме:

 • Упала обе наушнице.
 • Запремина се повећава 5 пута.
 • Настајање чирева у подручју прстију, вриједност достиже величину ораха.
 • ​​
 • Пилећа прса су обојена тамно.
 • Јетра је увећана.

Смрт наступа другог дана,скоро мртва телесна температура пада, али ако преживи, постаје опасан носилац инфекције. Други сигнал би могао бити лоше крварење трупа на отварању

Дијагностика

Специфичности болести су да је врло тешко дијагностиковати га у кратком времену.Симптоми су манифестација неколико болести одједном: стрептокока параинфлуенце, диплоцоккоза, колибактериоза и стафилококоза. Ток болести веома често траје дуго и у тешким степенима.

 • Нема временских и географских интервала за развој бактерија.
 • Патеурелоза се може појавити у било које доба године.
 • Пастеурелоза код пилића је фиксирана на територији целог света.
 • Пастеурелоза код пилића и пилића такође се може дијагностиковати лабораторијским тестовима.

Ветеринар мора прегледати болесну пилетину.

Лабораторијским асистентима треба обезбедити свеже лекове, као и 4-5 живих пилића са очигледним знаковима патеурелозе да би се идентификовала и применила хитна терапија. Заражени се убијају у лабораторији, узимају се узорци из коштане сржи и унутрашњих органа, анализирају се јаја која су узгајана током периода детекције, опасно је оставити их међу здравим пилићима.

Анализе које су неопходне за лабораторијске техничаре:

 • крвни размази и мрље, отисци заражених органа.
 • идентификовати чисту културу на хранљивим медијима.
 • чисти облик патеурелозе се манифестује намерном идентификацијом код животиња (лабораторијски мишеви и зечеви);
 • Излучивање усјева се дешава у 7-дневним ембрионима пилића.
91) -
Атрибути п.

мулто-цида

п.

пнеумо-тропица

п.

хацмо-литица

п.

урецае

п.

аергонес

п.

гали-нарум

Хемолиза на крвни агар - - + - -
Формирање индола - +) - - - -
Присуство уреазе -+ - + + -
Ферментациа на + манитол- + + - -

Отисци мрља са свих органа откривени су помоћу специјалних средстава и прегледани под микроскопом.Са вишеструким повећањем пастеуреле, изгледају као кратки штапићи окружени капсулом.

Да би изоловали узрочнике пастеурелозе, лабораторијски радници производе усеве утробе.

Усјеви се подвргавају инкубацијском периоду под строгим температурним увјетима.Специјалиста времена израчунава у одређеним облицима.

На необложени МПА, пастерила се сакупи в малите колонии.У МХТБ-у у првих 24 сата долази до благог слабљења, на 2-3 дан на дну епрувете налази се седимент слузи који се повећава током трешње и има облик кикице са бистром бујоном.

Побрините се да постоји чиста бактеријска култура, биолошким средствима.Бијели мишеви се бацају, смрт наступи, обдукција се врши на болесним животињама, иЗасејавање се врши из хранљиве подлоге.

Постоји биохемијски начин излагања патогених микроба.Пастеурелла се разлаже на глукозу, сахарозу, а када се вирулентна патеурелоза детектује из крви неколико осумњичених инфицираних органа, са позитивним тестовима из плућа.

Узрочник пастеурелозе се детектује сетвом

Лечење

Инфициране кокоши и пилићи се смештају у топлу, суву просторију, обезбеђенувентилацијом.Темељно провјерите храну, дијета треба обогатити храњивим тварима.Брига о зараженим пилићима треба да обављају људи који имају радну одећу, обућу, де-опрему, прибор за прву помоћ, сапун, пешкир (папир).Прописати хитно лечење.

За третман се користе специфичне, патогенетске, симптоматске супстанце.Потребно је користити антибиотике широког спектра.

Неопходно је интравенозно убризгати глукозу, разблажени натријум хлорид, искључиво по својој намени.

Забрањено је примењивати третман на болесну птицу, мора се жртвовати.

Вакцинација је једини начин да се избегне болест

Мере превенције и контроле

Ако се патеурелоза појави на фарми или фарми, сматра се неповољним и бројнимограничења.Неопходно је одмах почети са израдом мјера за побољшање санитарног стања и побољшање здравља имања.Стручњаци воде историју свих животиња које долазе у опасност.Опште мереПревенција је веома потребна.Када се јави претња - вакцинација.

Изолација заражених и сумњивих на болест је једна од метода превенције.

Потребно је имунизирати и пренијети на ново јато како би се сачувала стока пилића.Оловке, кавези, гнезда се подвргавају темељној обради.Месо се може користити као храна подвргнута пажљивој топлинској обради, али само за птице за које се сумња да су болесне.Дезинсектори препоручују брзу елиминацију пастеурелозе да би се уништиле све птице.Након свих активности - дезинфекција просторија и стављање здравих пилића узгојених у повољним условима и вакцинација против пастеризирања.

У нефункционалној економији забрањено је:

 • увоз (извоз) стоке за развод, увоз (извоз) сумњивих животиња;
 • прераспоредити, применити етикете (са оштећењем горњег слоја коже) појединца, обавити хируршке операције и инокулисати против других болести;
 • да пасу животиње из потенцијално опасне стоке и воде у отвореним рибњацима;
 • да изврши (извози) из перадарских фарми које су признате као опасна сточна храна, опрема, опрема;
 • елиминишу стајњак у пољима у не-дезинфицираном облику.

Насилно убијене пилиће приликом идентификације опасних бактерија одлажу се спаљивањем.Јаја се третирају микрофаирним формалдехидом.Карантин се уклања након смрти сиромашне птице и након спровођења завршних ветеринарских и санитарних мјера.

Инфекцијаљудски пастеурелоза се јавља у контакту са болесном животињом.

Микроби продиру у људско тело кроз оштећену кожу (апсцес или надопуњавање), опасно је бити у кокошињцу без униформних и заштитних рукавица.

Када се инфицира патеурелозом, болест се манифестује као остеомијелитис, отитис медиа, менингитис. Сваки радник на фарми мора бити упућен. Придржавати се правила рада са болесним животињама, познавати симптоме, слиједити правила личне хигијене, када се појави знак патеурелозе, потражити помоћ за лијечење.