Најбоље време за садњу кајсије

Кајсија је плод са великим бројем здравих супстанци и светлим укусом.Развој узгајивача дозвољен је узгој марелица у готово свим крајевима планете, упркос чињеници да је ово јужно дрво.Да би уживали у укусним плодовима, биљка мора бити правилно засађена.

Да би се добиле културе, дрво треба да буде правилно засађено

Избор времена за садњу

Период који је најпогоднији за садњу кајсије зависи од климатске зоне.У сјеверним земљама, идеално вријеме ће бити друга половица априла - то је вријеме када марелица још увијек није отворила пупољке.

У јужним земљама, слијетање се препоручује у јесен, почетком октобра.То је оправдано чињеницом да се биљка мора укоријенити и прије доласка мраза.

У средњој стази дозвољена је садња кајсије у јесен и пролеће.

Сађење у јесен препоручује се за јужни и средњи регион

Карактеристике садње у јесен

Садња кајсије у јесен почиње припремом рупа.У просеку његови параметри: 80к80к80 цм, али зависе од величине корена.У средини ископане јаме уграђује се клин који се издиже изнад тла за најмање 0,5 м. На дно треба полагати дренажу, користити се дробљени камен.

На земљуТресет или хумус треба додати у односу 2: 1, 0,5 кг суперфосфата, 2 кг пепела, све мешано.Изнад површине јаме би требао бити слајд.

Садница саднице марелице која је достигла годину дана користи се као садни материјал, јер се много брже укорјењује у тлу и није потребан никакав напор да се формира круна.Годишње сортне биљке имају густе гране без трња, а на основи трансплантата је мали трн.Потребно је обратити пажњу на преглед кореновог система.Ако није довољно јак или има смрзнуте површине, биљка се можда неће смирити.

Пре него што се сади садница, њен коренски систем се спушта у глиног говорника са дивизмом.Корени се налазе у јами тако да им је врат 5–6 цм висок.После тога се садница додаје у капима, земља се сабија, и 2-3 канте воде се сипају у круг око стабљике, садница се везује за клин.

Слетање се врши на јужним географским ширинама и на средњој стази на овај начин.

Карактеристике јесења неге

Брига за кајсије у јесен укључује припрему биљке за зимовање.Неопходно је спровести санитарно обрезивање дрвета: уклањање грана оштећених током бербе, сушење или осетљивост на болести или штеточине.

Након пада листа, потребно је уклонити све биљне остатке (уклонити коров), а земљиште које се налази у деблима треба ископати.

Најчешћи штетници кајсије су:

  • апхид - исисавасок од дрвета, због којег слаби;
  • мољац - штетник који зими у коре марелице и гризу га;
  • Лишћа је гусеница која је у стању да поједе све листове и пупољке биљке што је прије могуће.

Монилиоза, перфорирана мрља, Валса гљиве и велике богиње су најчешће болести марелице.

Ако нема штеточина и болести, потребно је превентивно третирање дрвета.Да бисте то урадили, направите раствор урее (700 г на 10 литара воде).Паралелно са овом методом третмана, дозвољено је распршивање дрвећа са раствором „Циркон“ или „Ецоберин“, што ће повећати отпорност биљке на промене временских услова.

На почетку јесени дрво се може оплодити фосфором и калијумом, а те компоненте се налазе у дрвеном пепелу.У истом периоду препоручује се додавање мале количине креде земљишту, јер садржи калцијум.

Гусеница мољца једе лишће и пупољке кајсије

Садња и брига за кајсију на пролеће

Садња кајсије у пролеће се не разликује одњегова садња у јесен, али брига за биљку мора бити другачија.Узгој кајсије укључује формирање његове круне.На почетку прољећа, чак и прије појаве првих пупољака, потребно је одрезати све гране које су сломљене или изложене мразу.База скелетних грана третира се раствором вапна.

Пролећна нега треба да укључи и храњење дрвета. Може се користити раствор урее, који ће засићити земљиште азотом, ослободити дрво штеточина које су остављенезимеТретман сечењем мора се обавити прије него бубрези набрекну, иначе се дрво може једноставно спалити.“Агравертин”, “Акарин” или “Здрава башта” такође помажу против штеточина.

Лек "Акарин" ће помоћи у заштити дрвета од штеточина

Пресађивање кајсија

Ако желите да пресадите кајсије, запамтите да је то велики стресза биљку.У процесу копања стабла, коријени су готово увијек оштећени, тако да ове године није вјероватно да ће обилно дати плод.Кајсија се полако укорјењује на новом мјесту, захтијева посебну његу, без које ће се разбољети и умрети.Боље је пресадити биљку када је у мировању, тј. У рано прољеће или средином јесени.

Након што је правилно одабрано време и пратећи технологију трансплантације, могуће је постићи да биљка не само да се добро корене, већ ће и боље доносити плодове.

Трансплантација је веома трауматична за стабло кајсије

Трансплантација у јесен

Пре пресађивања кајсије, посебну пажњу треба посветити одабиру местакоји треба да буде осветљен и заштићен од пропуха.Потребно је да се упознате са положајем подземних вода у том подручју (не мање од 1,5), јер кајсија има негативан став према прекомерној влази.

У средњим географским ширинама, идеално вријеме за пресађивање је од 10. септембра до 15. октобра.Две недеље пре процедуре потребно је да ископате рупу чија величина зависи од старости биљке: што је марелица зрелија, то је већа.Веома велике јаме не вреде радити,оптимални параметри су дубина од око 1 м и пречник 90–100 цм.

За пресађивање биљака, можете користити земљу из ископане јаме, али је боље додати плодну. Можете га сами креирати спајањем 2 канте хумуса, 400 г калијума и 600 г суперфосфата.

Коренски систем треба мало покрити земљом, набити и залити. Врат корена треба да буде на истом нивоу са земљом: ако падне под земљу, процес распадања се активира и биљка нестаје. Најбоља опција би била да се сачува грудица земље која је била на корену дрвета.

Уситњавање круга близу стабљике ће пружити могућност да се марелица заштити од негативног утицаја првог мраза. Препоручује се да се дрво прекрије смрековим гранчицама и кровом за заштиту од глодаваца и зечева који се на тим стаблима хране зими.