Најбоље сорте касног купуса

Једно од најкориснијих поврћа је купус. Ово поврће је веома разнолико у употреби. Зими се активно користе сорте касног купуса.

Касне сорте купуса се не боје јесењег мраза

Карактеристике касног купуса

Врсте касног бијелог купуса имају сљедеће квалитете:

  • степен приноса;
  • капацитет задржавања (до 9 месеци);
  • могућност чишћења на механички начин;
  • употреба за кисељење;
  • селекција за отпорност на болести, штеточине.

Период сазревања касног купуса од сетве семена до жетве траје 190 дана. Али ове сорте се не боје јесењег мраза. У таквим условима, брзе главе купуса се формирају брже. Овај купус се боји мраза у прољеће, тако да они морају бити узгојени саднице.

У зависности од региона, процес сетве семена се одвија у различита времена.

Важно је дезинфиковати семе пре сетве.

Које сорте касног купуса су најбоље

Најбоље су сорте купуса, које су добро очуване. Ово поврће се може чувати до средине пролећа. Али постоје варијанте које се могу спаситипре жетве новог купуса.Важно је да се густина биљних и укусних својстава готово не мења.

Вјерује се да су хибридне врсте прикладније за дугорочно складиштење.

Агресор је популарна хибридна сорта

Агресор

Касно хибридна сорта белог купуса.Врло популарне холандске врсте узгајају се у свим подручјима наше земље.Споро сазревање плода формира густину главе.Не захтева пажљиво одржавање.Способан је да расте у не тако добрим условима, без пуцања.Узгајањем ове сорте развијено је оплемењивање за отпорност на биљке код многих болести: палеж, црна нога, фусариум.Агресор је отпоран на лисне уши, гусјенице, крижнице.Ово је најбоље поврће за кисељење и складиштење.

Мара

В български расплод е нај-различит.Период сазревања траје 170 дана.Зрели плодови достижу тежину од 4 килограма.Боја главе је тамнозелена са видљивим воском.Мара је бела врста и може се чувати до првих дана маја.Има одличну отпорност на трулеж и оштећења.Одлична сорта за кисело.

Москва

Одличен избор бели купус за складишчење.Посебност ове сорте је висок принос.Тежина зреле главе може досећи и до 10 килограма.Глава је густа, димензионална равна.

Складиштено на дуго време (до прве свеже жетве).Узгајивачи су пружили ову разноликост високој отпорности кобилице на болест која дајеприлика за добру жетву.

Посебност сорте московског купуса је њен висок принос

Амагер

Најбољи избор белог купуса за ферментацију. Амагер је сочна, високородна сорта. Глава сазрева до пет килограма масе, густа. Међу овим белоким врстама, ово је важна имовина.

Горњи део главе је обдарен зеленом нијансом, али при резању амагер, нијанса добија белу боју. Савршено се чува у зимском периоду, добро очуван приликом кретања. Отпоран је на труљење, гљивице. Фаза вегетације траје 160 дана. Амагер преферира влагу и мора се повремено хранити минералним ђубривима.

Ова сорта није погодна за ферментацију, јер након зрења има оштар квалитет лишћа и горак укус, мада ближе прољећу горчина нестаје.

Снежана

Практична сорта касног купуса. До осам месеци. Стручњаци указују на добре лековите особине поврћа. Врло корисно за дјецу. Препоручује се складиштење на температури која није нижа од +8 степени.

Мегатонс Ф1

Ово је најбрже зрела врста касних сорти - до 130 дана. Тежина једног зрелог воћа може бити до пет килограма. У процесу оплемењивања Мегатон Ф1 развио је веома добру отпорност на гљивичне болести и штеточине - инсекте. Погодан разред у транспорту.

Мегатон Ф1 је холандски тип купуса, али је веома популаран у многим земљама. Рок трајања је окопет месеци.Током периода узгоја, потребно је поштовати правила наводњавања и хранити органска ђубрива.Обично се органска материја уводи у прве дане раста и на 35. дан након пресађивања у отворени терен.64након појаве клице.Округле главе добре густине досежу масу од 5 кг.Има избор за отпорност на пуцање.Са врха главе има зелену боју, а када се реже - бела.

Колобок има одпорност на бактериозу, трулеж фусаријума листа на трулеж .Добар избор за зимско складиштење и кисељење.Са правим садржајем, овај поглед може трајати до маја.Сијајте семена средином априла.

После сазревања, Гингербреад има горак укус, али с временом пролази горчина.

Зимовање

Је најбоља домаћа врста за складиштење.Период вегетације траје четири мјесеца.Воће се чува до осам месеци.Отпад током складиштења има мали проценат.Избор сорти отпорних на пуцање, некроза током складиштења.Може се користити за кисељење.

На основу ових информација, сваки вртлар може изабрати које сорте касног купуса користити за своју башту и за сопствене потребе током зимског периода: предност за кисељење или складиштење.