Најбоље сорте и хибриди патлиџана - особине, карактеристике Патлиџане

Патлиџане, претходно сматране егзотичним, чврсто су се населиле на лежиштима дацха парцела свих региона. Данас, од разноврсних врста, можете изабрати најбоље сорте патлиџана. У периоду рада биљних узгајивача са овим поврћем, поред љубичастих плодова, појавили су се и патлиџани необичних боја, величина и облика. Палета поврћа састоји се од млијечно бијеле, зелене, жуте, наранчасте и црвене боје. Постоје патлиџан, који има шарене боје и невероватну ружичасту боју. Испод коре је исто меснато воће, које ће задовољити незабораван окус јела из ње.

На данашњи дан, од разноликости представљених врста, можете изабрати најбоље сорте патлиџана

Врсте патлиџана

Биљке које производе плодове уобичајене љубичасте боје су популарне код власника љетниковаца, али не одбијају да експериментишу са другим врстама.

Пурпурне сорте

На првом месту заслужено је сорта Блацк Хандсоме. Биљка је непретенциозна, може расти у отвореном тлу и стакленику. Воће тежине од 200 до 350 г. Пулпа нема непријатан горак укус. Харвестед еггплантсдобро чуван

Дијамант разреда се може похвалити таквим својствима. Обликује плодове дугуљастог облика тежине до 200 г, не примећују се знаци горчине, месо је густо.

Поред два фаворита, друге врсте су вредне пажње:

 • Љубичасто чудо. Култура високог приноса са малим плодовима (до 150 г) издуженог облика.
 • Банана. Ова сорта изгледа као егзотично воће необичне боје. Његове предности - дуги рок трајања без губитка укуса и корисних својстава.
 • Црна лепота. Даје поврће тежине до 900 г.
 • Албатрос. Биљка расте у облику компактних грмља. Велике културе се бере као плодови тежине до 450 г.
 • Црни месец. Округли облик привлачи кулинарске стручњаке за креирање необичних јела. Тежина зрелог поврћа варира од 200 до 350 г. Да би се то постигло, након садње довољно је чекати око 115 дана. Отпорност на ниже температуре омогућава биљци да нормално расте и произведе усев.
 • Буржоазија има плодове у облику сфере. Њихова тежина може да достигне 600 г.
 • Урбан Ф1. Поглед је погоднији за узгој у пластеницима. Грм је висине 1,8 м и омогућава да добијете плодове тежине до пола килограма. До времена сазревања се односи на просечни тип, задовољава добрим приносом и својствима.
 • Зракоплов. Можете уживати у плодовима за око 130 дана. Њихова величина је мала (до 120 г), али принос није мањи од приноса претходних врста. Важно је на време истањити, уклонити пасторке и вишак лишћа.

Степенот на стакленици пурпурноПатлиџан Урбан Ф1

Беле сорте

Патлиџане са белом кожом више нису изненађујуће и засађене су у приградским подручјима.Популарност због присутности густе пулпе с малом количином сјемена, недостатка горчине, окуса гљива.Поврће необичне боје је непретенциозно и може вам дати пристојну жетву у свим условима.

 • Укус печурк.Биљка вам омогућава да пуцате у патлиџане тежине до 250 г у 100 дана.Погодан за узгој у стакленицима, стакленицима и отвореном тлу.Врста живи до свог имена, јер заиста има пријатан укус гљива.
 • Ицицле.Зрелост долази за 115 дана.Поврће се одликује одличним укусом и погодно је за сва јела.
 • ​​
 • Пеликан.Од претходне врсте разликује се по облику (плод изгледа као сабља).
 • Ајсберг.Патлидзане су у облику јајета.
 • Пинг-понг.Као што име имплицира, сорта задовољава поврће у облику лопте.

Сорте у лила-розе опсегу

Избор поврћа не стоји и изненађује новим налазима.Необичне ружичасте и беле, јорговане, пругасте плодове - палета нијанси је задивљујућа.Биљке нису само задовољне разноврсношћу цвијећа, већ и нису изгубиле друге квалитете.

 • Лила.Патлиџане тежине 150-250 г се бере око 105 дана након клијања.Грм је малог облика и расте до висине од 0,6 м.
 • Балагур.Разноврсни плодови обилују, сазревају рано.Маса плода је 150 г.
 • Ружичасти фламинго.Користи се у пластеницима са грејањем.Жбун расте до 1,8 м3-6 плодова тежине од 250 до 450 г. Поврће има бело месо, без знакова горчине.
 • Бумбо.Бело-љубичасте куглице тежине до 700 г одушевит ће вртларе.Максимални принос се може постићи у стакленику.
 • Матросик.Мали плодови (100-150 г) се разликују по пругастом бојању, а по облику наликују на крушку.

Греенхоусе Блуе сорт - Пинк фламинго

Зелене сорте

Постоји неколико врста патлиџана са овом бојом:

65)
 • Тајландски или кинески.Када дозрије, нијанса биљке у облику лоптице прелази из светло зелене у златну бронзу.
 • Зелено.Плодови који личе на крушку, достижу тежину од 300 г. Имају одличне карактеристике: недостатак горчине и укуса гљива.
 • Емералд.Ултра рана сорта се користи за гајење на отвореном пољу и стакленику.Биљка је непретенциозна и може издржати умјерено смањење температуре.Жетва ће одушевити плодове (300-400 г) са деликатном пулпом без горчине.
 • Црвене, наранџасте и жуте сорте

  Њихова разлика од других врста је повећан садржај каротена у пулпи.У супротном, изгледају као познате опције.Тип јајета златних јаја представља овалне плодове жуте боје, добијене селекцијом у Холандији.У Турској и Африци се узгајају мале наранџасте поврће.Како сазревају, њихова боја се мења од зелене до жуте.

  Јарко жута боја сигнализира горак укус.Црвени патлиџани личе на парадајз.Да би се постигла пуна зрелост почињу да се осећају горко

  Црвени патлиџан из ротунде

  Избор сорти за отворено земљиште

  Захтеви за врсте - кратко време зрења и добар принос. Жбуње су пожељније од малих или средњих са великим бројем грана. Облик плода може бити различит, али боја је пожељно љубичаста. Сорте патлиџана за отворено тло могу бити средином сезоне. У овом случају, семе неће успети.

  Најбоље сорте патлиџана за узгој на овај начин: Балагур, Вакула, Негус, Санцхо Панза, Симферопол 12/105.

  • Балагур задовољава методом плодоношења. У зависности од спољних фактора, број плодова може варирати од 50 до 100 комада. Ово захтева инсталацију носача. Принос се креће од 6,8 до 7,2 кг по 1 м2 . Падање јајника и цвећа се ретко дешавају. Биљка је отпорна на болести.
  • Вакула има невероватан принос од 9,8 до 12,2 кг по метру2 . Из овог подручја засађено је 3 до 5 биљака. Маса плода - 400 г, тако да је неопходна подвезица грмља. Патлиџане се могу сакупљати након 100 дана. Недостатак трња олакшава одлазак. Биљка има способност прилагођавања у различитим климатским условима.
  • Санцхо Панза је средње рана сорта. Његов принос је нешто нижи него у претходним врстама, али величина плода (до 900 г) то компензира. Максимална висина грма је 1,5 м. Период сазријевања се креће од 120 до 130 дана од тренутка настанка. Врста се не боји духанског мозаика и гриња. Облик поврћа је сферичан.
  • Негус је ултра рана сорта.Од клијања до пуне зрелости довољно је 70-90 дана. Лов схрубс. Максимална висина је 0,6 м. Тежина плода је мала (150-300 г), али се на грму формира велика количина. Ова чињеница даје значајан показатељ приноса. Прикупљено поврће може издржати дугорочно складиштење и транспорт.
  • Симферопол 12/105 ће задовољити плодове за око 125 дана. Тежина појединачних патлиџана може досећи пола килограма. Принос је прилично висок, плодови су атрактивни, али нису погодни за конзервирање.

  Санцхо Панза је средње рана сорта

  Врсте патлиџана за Московску област

  Биљке се сматрају биљкама које воле топлоту, за развој којих је потребна довољна количина сунчеве енергије. Али ако су узгајивачи створили сибирске сорте, тада ће становници московске регије лако изабрати културу за своје услове. Најбоље врсте патлиџана за регион:

  • Гиселле Ф1 када се користи у отвореном тлу омогућава да се добије 7 до 9 кг патлиџана са 1 м2 . У стакленику индикатор може достићи вриједности од 14-16 кг. Просечна тежина плода је у распону од 300 до 500 г. Период сазревања се креће од 107 до 117 дана. Плодови имају висок укус, дуг рок трајања и правилну презентацију.
  • Аленка има необичну зелену боју за патлиџан, и то чудо може расти и сазревати у московској регији. Индекс приноса је 7,5 кг на 1 м2 . У условима стакленика, повећава се.Просечна тежина плода је 325 г, дужина 15 цм, а рок зрења је 108 дана.
  • Агат Ф1 карактерише мала величина грмља и принос од 6,8 кг по квадратном метру.На овом подручју није засађено више од 6 биљака.Просечна тежина патлиџана је 250 г. Зрелост се јавља након 100–110 дана од тренутка појављивања првих изданака.Међутим, поглед се боји мраза.
  • Багира Ф1 се односи на типове средњих сезона високих приноса (од 6,3 до 10,5 кг по 1 м2 ).Просечна тежина фетуса је око 300 г. Потпуно сазревање настаје после 110 дана, што је важно за услове у Москви.Узгој у стакленику гарантује богату жетву.
  • Албатрос вам омогућава да добијете до 8 кг патлиџана са 1 м2 .Максимална висина грма је 0,7 м. Време пуне зрелости је 135 дана.Биљка је отпорна на болести, нема трње.Показује добре перформансе приликом слијетања у стакленику и отвореном тлу, идеално за подручје Москве.

  Багхеера Ф1 се односи на типове средњих сезона високих приноса

  Професионални савети

  Бирање правог усева је пола битке.Када радите са патлиџаном треба да знате финије тачке бриге о биљкама.Слушајући препоруке искусних вртлара можете постићи богату жетву.

  • У стакленику су саднице посађене након двадесетог маја.Тло је претходно навлажено.За врсте које дају мале биљке, 40 цм између њих је довољно, за бујне грмове, бројка се повећава на пола метра.
  • На отвореном пољу, патлиџани се не суочавају ни са чим након почеткатопло време.Погодне саднице до висине до 10 цм и са 6-7 правих листова.
  • Во текот на првата декаде не се извр {и заливање .Ова техника је дизајнирана да заштити незреле корене.
  • После првог заливања, биљка се напаја раствором органског ђубрива.Поступак се понавља након 20 дана и на почетку појаве плода.У овим случајевима, допуните исхрану минералним једињењима.
  • Заливање се врши у топлој води у подручју корена.Да би се смањила влажност ваздуха у затвореном стакленику, потребно је извршити вентилацију.
  • Опуштање кревета са патлиџаном позитивно утиче на индекс приноса.

  Од разноврсних сорти, можете изабрати прави изглед за ваш регион.То ће пружити могућност да се узгаја добра жетва и да се љубазним љубитељима допадну омиљена јела.Главна ствар је да се обезбеди правилна нега биљака у свим фазама раста и сазревања.