Муфлон је једина дивља овца у Европи Овце

Као што знате, сви кућни љубимци имају дивље претке, од којих многи живе и живе у нашем времену. Мачка је дивља шумска мачка, пас је вук. Али за домаћу овцу, такав предак заправо служи као муфлон. Ова дивља овца је типичан становник планине. Муфлон живи у Европи (у региону Корзике и Сардиније) - ово је европска подврста; ау Азији, укључујући и регион Казахстана, налази се азијска сорта. Европски муфлон је једина дивља овца у овом дијелу свијета.

Азијските види на муфлон обсувасо в области Казахстана

Карактеристике муфлона

Муфлон је ован средње величине, карактерисан великим, јако увијеним роговима . Рогови су претежно код мушкараца; могу се наћи иу овцама, али само у врло ријетким случајевима, мање су изражене и мање величине. Азијске подврсте (које се могу видети у резервама Казахстана) су мало веће по величини, али за остале оне се практично не разликују од европских; он такође има дебеле рогове, троугластог пречника и искривљен само један окрет.

У земљама бившег СССР-а, ова врста се налази иу Туркменистану, Таџикистану и Закавказју. А у прекоморској Азији, налази се у Ирану, Авганистану, неким дијеловима Индије. Боја ових створења у љето је црвенкасто смеђа, а међу азијским бићима може варирати.до жућкасто црвене.Крзно у овом периоду је кратко.Европски муфлон може имати тамнији појас на леђима.До зиме капут постаје дужи и добија тамнију, смеђу боју.

Азијски дивљи ован има на својој доњој половини врата осебујну гриву црне, смеђе и беле косе.Боја муфлона чини је неупадљивом на позадини планинског пејзажа;због тога, лов на њега је компликован.Као што је већ поменуто, муфлон је планинска овца и налази се само у овој врсти пејзажа.Стрме стјеновите падине ове дивље овце настоје избјећи, преферирајући чак и отворене просторе.

Азијски дивљи ован има на својој доњој половини врата осебујну гриву црне, смеђе и беле косе

Ова животиња има занимљиво друштвено понашање.Овце и јагањци формирају велика стада у којима има до стотину јединки;али мушкарци воде усамљене животе, придружујући се стаду само током сезоне парења.

Упркос томе, мушкарци имају осећај хијерархије, градећи одговарајуће односе унутар групе.Када је јако вруће, муфлон се воли одморити у сјени дрвећа.Ако се сенка креће, животиње се поново крећу у њу.Преферирају ноћне активности, треба узети у обзир оне који их привлаче ловом.Карактеристике:

  • Дужина муфлона мушке је 1,25 м;
  • дужина репа - 10 цм;
  • висина рамена - 70 цм;
  • дужина попречног пресека рог до 65 цм;
  • тежина 40–50 кг.

Лов на муфлон

Лов на муфлон траје дуго времена.Цоммерциал валуеИма само европске подврсте, које дају укусно месо и квалитетну кожу.Азијско месо се понекад користи иу храни, али висок квалитет није другачији.Азијска планинска овца има претежно "забавну" вриједност - то је спортски лов.Тешко је добити те животиње јер живи на неприступачним мјестима.

Лов на муфлони

У случају опасности, брдо планине брзо бјежи, крећући се према широко отвореном мјесту гдје може трчати тамо гдје му је драго.Дакле, лов на муфлона није за слабашне срце.Рогови ове животиње су драгоцени, добијају своју праву част.Поседовање таквих рогова је понос доброг ловца.Али не само лов привлачи љубитеље муфлона.Будући да је ован најближи рођак оваца на које смо навикли, узгојни радови на узгоју се већ дуже вријеме проводе.

Тако је академик МФ Иванов, користећи муфлон, добио нову врсту оваца.То је планински мерино, који се током цијеле године може похватати на високим планинским пашњацима.У резервату Устиурт у Казахстану и на многим другим мјестима забрањено је ловити муфлона.

Муфлони у резервама и заточеништву

Покушаји да се аклиматизују муфлони такође трају већ дуже време и најчешће су успешни.Почетком двадесетог века неколико таквих животиња насељавало се на Криму.У резервату Кримског они су се навикли и потом умножили.Приликом држања муфлона у заточеништву, треба имати на уму да им је јако потребна вода.Зато, нужно, у кавезутреба да буде опремљен великим капацитетом.Не престају да пију чак ни слану воду ако у близини нема других.

У резервату Кримског, муфлони су се укоријенили

. Кавез треба да има довољно простора, јер те животиње нису навикнуте на грчеве.Муфлон у резерви - није тако ријетко.У почетку, ширење ових оваца у Европи било је ограничено само на Сардинију и Корзику, али су се онда успјешно населили на територији јужне Европе.Нису свуда ове животиње заштићене.

Муфлони живе у резервату на Кипру.Локална сорта ових животиња је национални симбол државе: муфлон је приказан на разним амблемима, маркицама, новчаницама, кованицама, па чак и на логотипу авио компаније.Лов у резервату Папхос је строго забрањен.Територија на Папхосу, где живе ти артиодакти, је веома мала - само 500 квадратних метара.Ово је једна велика авијарија окружена бодљикавом жицом.Тако лако можете открити животиње.Забрањено је ући у "кавез за птице".

Локална самоуправа плаћа готовинску компензацију оним пољопривредницима чија су земљишта погођена муфлоном.То вам омогућава да спасите становништво од незадовољних фармера, који су скоро уништили те ретке животиње.Можете погледати муфлони у неком градском зоолошком врту, гдје је са њима кавез на отвореном, али је много занимљивије видјети их овако, "живе", у њиховом природном станишту.

На територији Казахстана је познати резерват Устиурт, један од њих"Ликови" од којих је муфлон.Он је приказан на једној од поштанских марака Казахстана посвећене резерви.Овде је обим ових оваца много већи, више им не треба "кавез за птице", као на Кипру.

​​

Лов на муфлон в резервата строго е забрањен

.Тада се одвијао развој пустиња Западног Казахстана, а појавио се и проблем очувања ријетких врста флоре и фауне.Поред муфлона, постоје и многе друге заштићене животиње и биљке, укључујући 5 врста које су наведене у Црвеној књизи.Администрација резервата је удаљена више од 200 километара од њега - у граду Зханаозену.

Муфлон и аргали

Изглед и величина муфлона је веома сличан као и аргали.Ово је још једна планинска овца која такође живи у централној Азији и јужном Сибиру.Која је разлика између ове две блиске врсте?То су рогови: на Аргали су више закривљени и "маштовити", осим не само мужјака, већ и женки имају овај украс.Али муфлон има суптилније и “аристократске” карактеристике “лица”.

Аргали су непознати за данашње Европљане, древни аутори су тога били свјесни.Латинско име за врсту Овис амон потиче из Овидијеве песме, која преноси древни мит: бојећи се ужасног дива Тифона, богови су се претворили у различите животиње;Египатски Амон се претворио у аргали - планинску овцу.