Монашка кајсија: карактеристике, карактеристике садње и нега кајсије

Монастирски марелица је једна од најхладније отпорних сорти, која даје високе приносе, па је идеална за узгој у сјеверним подручјима. Плодови овог стабла се широко користе у напитцима иу сувом облику.

Монашка марелица је сорта отпорна на мраз

Сортне карактеристике

Ово је релативно нова сорта, која је узгајана слободним опрашивањем у ботаничкој башти названој Н.В. Тситсирин, где је Л. Кромаренко започео истраживање које је довело до развоја нове сорте са великом зонском зоном, брзом адаптацијом и јединственим карактеристикама:

  1. Снажна биљка може достићи висину од 4,5–5 м.
  2. Широка круна са гранама које се шире.
  3. Богат цвет са малим белим цветовима.
  4. Просечан степен гранања изданака.
  5. Смарагдна лишћа овалног облика са издуженим рубовима.
  6. Меснати, крупни плодови лимунасто-жуте боје са благим црвеним прскањем дугуљастог облика,
  7. Маса кајсија је од 30 до 40 г.
  8. Семена кост је велика, лако се одваја од плода.
  9. Воће садржи сахарозу, чврсте материје, титрационе киселине, калијум.
  10. Самоплодна сорта.

Карактеристике слетања

Због својих карактеристика, ова сорта је непретенциозна, па ни почетници вртлари неће имати посебантешкоће са његовим слетањем.

Име фазе

Цхарацтеристиц

Избор парцела Препоручује се да се у пролеће засаде нова стабла. Оптимални период је крај априла, јер је у овом тренутку вероватноћа мраза ниска, земља се већ загрејала. Неопходно је имати времена за завршетак свих процедура прије почетка бубрења бубрега.

Мјесто слетања треба бити добро освијетљено, али и заштићено од јаких вјетрова. Проток подземних вода у близини слетања има позитиван утицај на раст стабла.

Избор садница Саднице са формираним, здравим, не превише сушеним кореном без знакова труљења.
Припрема локације за дрво За прољетну садњу у јесен треба формирати рупу. Да бисте добили добру земљу, потребно је додати минерално (суперфосфатну, калијеву сол) и органско (муллеин, пепео) ђубриво. Добијена смеша се сипа у рупу и оставља до следећег пролећа.
Искрцавање и руковање Мешавина земљишта се уклања из претходно припремљене јаме. Дно је испуњено пјесковитом или шљунковитом дренажом. Затим сипајте земљу, која формира хумак. Размак између стабала не би требао бити мањи од 3,5–4 м, а између редова 5,5–6 м. Пажљиво проширите коријене, садница се спушта кроз рупу и заспи са земљом која се треба збити.

Око садње се формира жљеб за заливање. Сијач је налио двије канте воде. Земља се може оплодити минералним или органским ђубривима, што ће позитивно утицати на даљу аклиматизацију иразвој биљака.

За садњу кајсије потребна је посебно припремљена јама

Правила бриге

Редовно заливање (посебно важно за јужне регионе), превенција и оплодња ће осигурати родност у периоду од 4–5 година.

Гарденинг Типс:

 1. Обрезивање се обавља у пролеће, по могућности крајем марта. Изводи се уз помоћ прунера у башти. Није пожељно да пањеви остану, размазујте свјеже резове бојама на бази уља или вртом.
 2. Кајсија треба добро залијевање. Чак и након жетве стабло мора бити навлажено, али стагнација влаге ће негативно утицати на дрво.
 3. Пре зиме, буре се избељују посебним средством које се састоји од стајњака, воде, бакар сулфата, креча и пепела. Ово је одличан алат за заштиту од падова температуре и пукотина. У зимском периоду коријени су прекривени слојем лишћа или материјалом који покрива, а може се купити у трговини.