Монарх - сорта грожђа

Грожђе монарха узгајано је укрштањем кардиналне сорте, коју је опрашивао са другим врстама полена и талисманским сортама од стране оплемењивача ЕГ Павловског. Посебност сорте је јабучно-јабучно-жуто бобице. Монарх је прилично хировит у расту, али уз добру бригу, чак и почетнички узгајивач може узгајати богату жетву ове предивне грожђе.

Монарцх Грапес

Опис сорте

Монарх се односи на беле сорте стоног грожђа. Грм је снажан, достиже 130 центиметара. Прилично велике гроздове грожђа средње густине, имају конусни облик. У тежини достиже од 500 грама до 1 килограм. Јагоде су издужене, велике, тежине до 20 грама. Кожа је густо жуто-жуте боје, понекад са црвенкастим нијансама.Месо је сочно, меснато, веома мирисно и слатко . Нема пуно семена, само 2 - 3 комада. Шећер у пулпи се брзо скупља, из ове сорте грожђа брзо дозријева монарх. То се дешава до средине августа.

Позитивни и негативни аспекти сорте Монарцх

Ова сорта грожђа је веома популарна међу виноградарима и виноградарима. Опис његових предности приказан је у наставку:

 • Ова сорта има мушке и женске цветове, тако дасамооплодне Главна одлика ове сорте је опрашено цвеће које је у хладу.
 • Бобице не труну јер не реагују на флуктуације влажности ваздуха и тла.
 • Бобице и грашак нису изложени, упркос лошим временским условима.
 • Ова култура има висок принос. Са једним грмом уз добру негу могуће је сакупити до 8 килограма бобица.
 • Као и код садње резница грожђа на сопственим коренима, и приликом пресађивања, сорта је добро прихваћена и брзо се развија.
 • Грожђе монарха је прилично хладно-отпорно, може издржати температуре до -25 степени.
 • Забележена је отпорност на болести, као што је сива плијесан и плијесан.
 • Јагоде су велике, разликују се по транспортности и дугом складиштењу.
 • Укус и мирис бобица не зависе од временских услова.

Монарцх Берри

Опис негативних аспеката разноликости Монарха:

 • Главни недостатак сорте је склоност избацивању јајника. Стога, стањивање кластера није пожељно док се грожђе не појави на њима.
 • Брашна роса је главни непријатељ сорте Монарх. Утиче на грм и гроздове грожђа. Да би се то избегло, неопходно је спровести превентивно прскање.

Карактеристике садње и неге сорте Монарцх

Грожђе монарха је веома термофилно, а за брзо и достатно зрење бобица треба сунчева светлост. С обзиром на ове карактеристике, треба га посадити на сунчаној страни у лаганом, добро навлаженом земљишту.То је строго контраиндицирана глина и пјесковита тла, он ће умријети на њима. Пре садње треба водити рачуна о подземним водама, оне не смеју бити веће од 1,5 метара. Иначе направите канализацију за њихово уклањање.

Опис засађивања грожђа на сопственом корену:

 • Пре садње грожђа на сопственом корену, садница мора бити пажљиво одабрана. Бели корени и зелени рез младице - показатељ квалитета. Таква стабљика се може садити у земљишту.
 • Грожђе засађено на овај начин даје бољи квалитет усева.
 • Припремите јаму за потребе садње да бисте напредовали. Његова дубина би требала бити 90 центиметара. На дну јаме је неопходно ставити органско ђубриво и све напунити слојем земље.
 • Неопходно је да се младунче спусте до ознаке почетка корена, да се тачно усправи корење у странама. После обилног заливања саднице и млевење са пиљевином или маховином.
 • На овај начин посадите боље у рано прољеће јер резање не може поднијети мраз.

Садане грозда монарх на своите корене

Опис пресадка грожђа:

 • Није могуће калемљење монарха. Неопходно је припремити резање остављајући на њему 2 - 3 шпијунке. Обрежите га са обе стране и ставите у воду.
 • За припрему залиха потребно је уклонити стари грм и оставити пањ величине 10 цм.
 • Очистите га од остатака, исеците га у средини и убаците рез у рупу. Темељно затегните крпом и замазајте влажном глином.
 • Тадада спроводи процедуре, као код нормалног младица. Добро залијте и самљети земљу.

Њега грожђа од монарха

Грожђе монарха је прилично хировито у култивацији. Да бисте добили добру жетву овог укусног грожђа, морате се придржавати неких правила за његу. Њихов опис је приказан у наставку:

 1. Заливање. Монарх је прилично влажан, али се такође не препоручује претеривање са наводњавањем. Ако расте на доброј земљи, може се залијевати само прије цватње и након ње.
 2. Малчирање има важну улогу у задржавању влаге у земљишту, тако да се то не може занемарити. Као малч морате користити хумус, који је обложен око грма дебљином од три центиметра.
 3. Земљиште ђубрива. Гнојити сорту монарх потажним фосфатним ђубривима. Ово треба урадити пажљиво при отпуштању грмља.
 4. Прекривање зиме треба да се врши само у оним регионима где зимска температура пада на - 25 степени. Да би се то постигло, грм је правилно обрезан и постављен испод сена и пластичне фолије. Ако температура у зимском периоду није тако ниска, довољно је да се земљиште таложи маховином или пиљевином.
 5. Обрезивање се врши када је грм мирује. Обрезивање не би требало да буде жао винове лозе, јер од великог броја њих смањује жетву.
 6. Заштита од болести. Монарх је једна од отпорних сорти, али упркос томе може бити погођена пепелницом. За превенцију, мора се третирати раствором 1% Бордеаук мешавине.

Једите грожђе, како сирово, тако и од њега направите укусна вина и сокове.Опис његових укуса и података о изгледу с правом заслужује име - Монарх.