Може склонити грожђе за зиму

Једна од важних мјеста за бригу је да се грожђе добро зими. Пошто је ово јужњачка култура, иако постоје зимски издржљиве сорте, она не може преживјети хладну сезону без бриге о мужу. Дакле, постоји неколико поузданих начина да се покрије вино за зиму.

Прелиминарне процедуре

Припрема грожђа за склониште почиње када средња дневна температура достигне –2 ° С. Пре него што се грожђе не препоручује за покривање због:

 • кондензација на корену, што доводи до пропадања;
 • смрт винове лозе услед високих температура;
 • активност гљива у ефекту стаклене баште.

Такође, негативне последице су касније угрожене склоништем. Тада грм може да се смрзне, а не да пуца у пролеће. Стога, вртлари нису вођени календаром, већ стварном климом. Зима може доћи раније или се одмрзнути.

Свеобухватна припрема ће помоћи да се поново узме домаће грожђе. То укључује правовремено отварање винове лозе након претходне сезоне, прераду у пролеће, јесен од штеточина и исправну жетву. И непосредно пре него што се хладни грм припреми на следећи начин:

 • уклањање лишћа, уклањање органских остатака из ризома;
 • обрезивање грмља, везивање ближе тлу;
 • поставите пиљевину или бацање између биљке и земље, тако да штите од продора мраза и апсорбују влагу.

Ако у усјевима постоје знаци плијесни или других инфекција, такав грм је уништен.Постаје опасност за здраве избојке, ау склоништу ће постојати повољно окружење за дистрибуцију.

Врсте склоништа за зиму

Најједноставнији и најефикаснији тип склоништа за зиму:

 • земљиште;
 • игле;
 • кровни филц;
 • агрофиро.

Избор технологије зависи од способности вртлара: на пример, земљиште је доступно свима, али се мора набавити шкриљевац.Главна ствар је да се чисти тако да грожђе не погоди инфекцију.Млади изданци за реосигурање покривају неколико слојева заштите, и зрели и већ зимују у једној.

Да би се сакрили, ископали су суво тло изван винограда.Ако је потребно, може се осушити, уклонити биљне остатке.Лоза се налази у плитким јарцима на месту раста.Боље је користити 3 главна слоја:

 • први - 5-15 цм тла;
 • други - 10 цм органске материје;
 • треће - 25 цм сувог растреситог тла.

Када падне први снег, у винограду се праве снежни наноси.Они га штите од прекомерне влаге, мраза и ветра.

Поред тога, грмље можете прекрити и боровим иглицама.Поуздано одбија инсекте и глодаре.Сам по себи загријава виноград само са стабилним минусом: када температура падне, влага ће цурити у грмље.

Кровни материјал и филм коштат ће више.Поред тога, металне игле се убацују између винове лозе.Слама, борове иглице и земља бацају се на биљке.Цијела зграда је затворена филмом, рубовимаФик брицкс.Метода одржава константно топлу температуру, али блокира приступ ваздуха.С времена на време, грмље ће морати да се емитују.

Нови материјал - полипропилен - истовремено задржава топлоту и пропушта ваздух.Користи се уместо филма, фиксирајући нешто тешко око ивица.Одрасли високи грмови обично су омотани у неколико слојева и затегнути са жицом.Младе лозе луке групе.Једини материјални недостатак је трошак.

Када можете отворити винову лозу

Грожђе може бити на отвореном на просјечној дневној температури изнад 0 ° Ц.Тада вртлари узимају склониште за зиму.Ако прогностичари обећавају брзе мразеве, боље је сачекати стабилно одмрзавање.

Један од начина за заштиту отвореног грма од смрзавања је гомила дима. Састоји се од:

 • сламе, сувог лишћа, струготине;
 • врхови, ложиво уље за пушење;
 • суво.

Величина једне гомиле је отприлике 1 × 1,5 м. Она би требала бити запаљена одоздо, осигуравајући заштиту за 100 квадратних метара.м. Велики виногради испаравају са више страна.Ако није могуће направити димњак, вода се распршује на вино: поставља се, штитећи га од ниских температура.Дозвољено је поновно покривање са умјереним мразом у једном слоју материјала.

Одгађајући хибернацију, узрокујете озбиљну штету грожђу.Замрзнути изданци могу бити инфицирани плијесни или чак и умријети.Чак и зимски отпорне сорте требају заштиту од хладноће.И не-кровни усјеви се саде само у областима гдепрви мраз пада, иначе ће умријети.