Могу ли садити зимски чешњак у пролеће Гарлиц

На љетниковцу сваке породице налази се кревет од белог лука. Ова биљка је у стању да нагласи укус сваког јела. Због својих антибактеријских својстава, чешњак је постао популарна компонента популарних рецепата за борбу против вирусних болести.

Главна предност ове културе је непретенциозност. Биљке су отпорне на гљивице и паразитске инсекте. Не требају им се бројни завоји.

Пролећни бели лук нема централно стабло. Вариети Соцхи

Ово поврће се може засадити двапут годишње, осигурава стабилну жетву.

Предности и недостаци пролећне садње

Садњу чешњака у пролеће практикују многи баштовани. Главна предност ове методе је могућност добијања усева са дугим роком трајања. Поврће се може чувати и јести током зиме.

Разноврсни пролећни лук

Још једна предност прољетне садње чешњака је максимална отпорност на штеточине и гомољасте болести.

Поред тога, ако садите чешњак у пролећним месецима, избојци ће бити пријатељски настројени. То је због чињенице да је земљиште већ довољно топло, а ризик од мраза је минималан. Садња чешњака у пролеће - идеално за оне који нису имали времена да то ураде у јесен због кишевреме или рани почетак хладног времена.

Сорта Гуливер се разликује по веома великим главама

Чешњак засађен у прољетним мјесецима има недостатака. Најчешће вртлари зову следеће:

  • смањени принос;
  • одсуство наглашеног укуса;
  • дуго сазревање.

Упркос томе, сорте пролећног поврћа су популарне. Да бисте добили високе приносе, морате слиједити одређену технику слијетања.

Разлика мед типови чесна

Избор садног материјала треба приступити одговорно.

Избор сорти и припрема материјала

Чешњак, који је засађен у прољеће, назива се прољеће. За такву садњу набавите специјализоване сорте. По правилу се разликују од зимских. Пролећни бели лук се може засадити искључиво зубима. Већ су положили почетке првих листова.

Сорта Флавоур је отпорна на болести

Пролећни зуби су обично мали, унутар главе су распоређени у неколико редова, а централна стрела је обично одсутна. Ови знакови морају обратити пажњу приликом куповине садног материјала.

Треба размотрити климатске околности. За различите регионе изведене су њихове сорте белог лука. На пример, у централној Русији можете безбедно да засадите врсте као што су Абрек, Московски, Викторио. Гулливер - једина варијанта пролећног белог лука, која формира стрелицу.

Сорта Пермак може да се засади в северните региони

.

Предслетање захтева низ манипулација.Од квалитета прелиминарне припреме садног материјала зависи и принос културе.

  • Главе чешњака треба подијелити у одвојене каранфиле.Мора се пазити да се не оштети љуска.
  • После тога, појединачне кришке су калибрисане.Препоручује се садити само велике и нетакнуте зубе.
  • Одабрани материјал треба замотати влажном крпом, а затим уклонити на хладном мјесту неколико дана.Можете држати каранфиле у фрижидеру.То ће убрзати клијање биљака.
  • Пре садње, зуби су уроњени у топлу воду.Максимално трајање ове манипулације је 12 сати.
  • Други начин да се убрза процес клијања је третирање зуба стимулатором раста.По правилу, то су специјализоване хемикалије.
  • Након завршетка свих процедура, можете наставити са процесом садње усева на павиљону.

Техника садње у пролеће

Чешњак је биљка која је отпорна на дејство хладноће.Може се садити у пролеће чим се успостави повољан температурни режим.

Сибирска сорта је веома плодна

За већину сорти пролећа то је 5–10 ° Ц.Најбоље време је средина априла.

Дозвољено је посадити касније, али у умјереним географским ширинама постоји ризик да поврће неће имати времена да сазрије прије почетка хладног времена.

Пре садње, потребно је припремити земљу.Расипљивост тлатреба да обезбеди добру циркулацију воде и ваздуха.То је због слабог укорјењивања чешњака у земљи.14 дана прије садње потребно је обогатити тло хумусом.Служиће као извор органских супстанци неопходних за раст културе.За ову сврху се може користити компост.2 дана пре садње земљиште треба залијевати отопином соли.

Домашни маркер за прављење рупа

За избор места за садежни чесен одговорни.Ова култура треба довољну количину сунчеве светлости.

Не препоручује се стално засадити чешњак на истом гребену како се не би смањио принос.Идеални претходници - купус, грашак, тиквице или краставци.

Оптимална дубина до које би се чешњак требао засадити у прољеће је 2-3 цм. Ако је ова вриједност већа, саднице ће бити тешко досећи површину тла.Донет цловес би требао бити смјештен испод.Не препоручује се да се садни материјал насади у тло, како се не би оштетиле формиране корење.Ако су зуби посађени ручно, потребно је унапријед припремити редове на удаљености од 20 цм један од другог.Број зуба у једној траци зависи од ширине гребена.Треба их посадити након 6 цм.

Механичка сејалица за бели лук

Када узгајају пролећни бели лук на великим количинама земље, можете користити специјалне сејалице.

После садње, зуби се затварају слојем земље, након чега се на земљиште наноси ђубриво.Обично се користи сулфатамонијум. То ће штитити усјеве од штеточина.

Нега култивације

Да бисте добили добру жетву, морате слиједити једноставна правила за његу усјева. Чешњак засађен у прољеће воли мокро тло, тако да не занемарите наводњавање. Међутим, вишак воде може оштетити коренски систем.

Пролежни чесен може да се проклија пре сађење

Заливање се зауставља 14 дана пре жетве.

Калијум и фосфор су неопходни да биљка формира зубе. Ове супстанце се морају применити на земљиште. Количина ђубрива и облога зависи од врсте земљишта. Чернозем практично не треба додатне супстанце, а тла у региону Москве захтевају обогаћивање сваких 10 дана.

Спринг гарлиц ловес лоосе соил

Кревет са пролећним чешњаком мора се повремено отпуштати да би се одржала циркулација ваздуха у земљишту. Коровске биљке се редовно уклањају. Њихов снажан коренски систем не дозвољава формирање пуноправних сијалица.

Мулчирање постеља олакшава негу

Бели лук је поврће које се може засадити два пута годишње. Пролећне сорте омогућавају добру жетву током пролећне садње. Такав чешњак је погодан за дуготрајно складиштење.