Млечна роса (оидиум) на грожђу - опис болести

Брашно роса је болест која погађа лишће грожђа и њених избојака, даје вртларима много проблема, који покушавају да се носе с тим,њено име је пепелница или одиум.Ова гљивична болест се лако види на лишћу - прекривена је дебелим слојем сивкасте боје.

Прашнена роса се појављује као бело цветање на листовима

Шта треба да знате

Ова пепелница је доведена на наш континент из Америке заједно сасадни материјал пре око једног века.Од тада је успела да се шири не само у европске земље, већ је и продрла у Азију.

Ова гљива се може пренијети са болесне биљке на здраву уз помоћ вјетра или прскањем воде.А зими на виновој лози и изданцима грожђа, споре ове гљиве су јасно видљиве - смеђе мале округлице.

Поред тога, симптоми пепелнице и плијесни могу се истовремено појавити на једном грму. У овом случају, борба са двије озбиљне болести у исто вријеме ће бити дуга и тешка.

Зато је треба, пре куповине грожђа, узети у обзир неколико фактора.Сада постоје неке врсте овог бобица које су веома отпорне на ову болест, боље је садити такве сорте на својим парцелама.

Плијесни имају симптоме сличне оној

Одиум - шта је то?болест

Одиум је прилично честа болест грмова грожђа.Споре гљивица које изазивају ову болест живе само у ћелијама лишћа, цватовима или на изданцима, али не преживљавају на мртвим биљкама.

Штета за праве пепелнице нанете на виноград:

 • Грозде грожђа погођене одумом постају цветане и постепено пресушују, на виноградима се појављују црне мрље.
 • Заражене цветове суше и падају пре него што се развију.
 • Угрожено грожђе се не може јести или користити за жетву.
 • Лишће јасно показује трагове пепелнице са горње и доње стране - прљаве сиве патине, а ту је и "укус" размажене рибе.

Немогуће је ослободити одус у погођеним подручјима.Све захваћене листове треба одрезати, гроздове одрезати, одрезати оштећене изданке, а здраве дијелове винограда одмах обрадити фунгицидима, тако да болест не иде даље.

У јесен, пре него што се зими заклони виноград, неопходно је да се винова лоза обрађује како би се уништили могући спорови о одијуму. Иначе ће зиму провести заједно са виновом лозом, и одмах након што се снег отопи, они ће се почети активно размножавати.Управо у том периоду када температура расте на 16–19 ° Ц, оријусне споре клијају, а епидемија ове болести се јавља у овим областима.

Ако је влажност околине повишена, то такође доприноси активној репродукцији спора.Алипериод кише обично спречава развијање и ширење гљива на виноградима.

Кластери и листови под утицајем одијума би требало да буду уништени

Знаци одијума

Одиум се манифестује другачије у пролеће, лето или јесен.Тако се у пролеће у винограду могу видети следећи знаци ове болести:

 • Лишће и нови изданци постају жути, прекривени су цветањем, више као брашно.
 • На ивицама лишћа појављује се сува граница, која се постепено савија према унутра.
 • На лишћу под цветом беле боје појављују се смеђе мрље.Када покушате да га уклоните осетио је мирис покварене рибе.
 • Ако пепелница активно удара у изданке, онда престају да расту и ткива погођених делова умиру.

Лети Одиум се манифестује другачије:

 • Цвјетови и растуће бобице се суше у гроздовима, врхови лишћа постају крти.
 • Тамне боје се појављују на плодовима у развоју, касније су прекривене фином мрежицом, која постепено постаје грубља.
 • ​​
 • Оштећени плодови постепено пукну и почну трунути.Болест се може развити у гроздовима до жетве.

Одиум у виноградима наше земље је болест која заиста утиче на ову културу.

Ова пепелница се мора размотрити и правовремено се борити.Ова болест не доводи увијек до смрти винове лозе.Може га лако савладати.

Млечна роса треба третирати,Међутим, без употребе хемикалија са одијумом се не може носити.Пепелну плијесну треба водити током цијеле сезоне, почевши од тренутка када се снијег отопи и завршава склоништем винове лозе за зиму.