Млечна роса (оидиум) на грожђу: како се борити

Један од највећих проблема за виноградаре у садашњој фази је пепелница. Научно име ове болести је оидиум. Патогени плијесни живе на зеленим ткивима и чине бобице неприкладним за потрошњу хране и производњу вина. Због тога борба против росе постаје најважнија за вртларе. Фитоспорин се најчешће користи да се ослободи болести.

Деалс рода је уобичајена болест грожђа

Како се манифестује ова болест

Спољашњи знаци пепелнице се различито појављују у различита доба године.Дакле, у пролеће, присуство болести се може проценити на основу следећих симптома:

 • листови су савијени на рубовима;
 • на изданцима погођеним цветањем појављују се смеђе мрље;
 • Раст грожђа се успорава, а његова ткива постепено одумиру.

Ако се болест манифестује у лето, онда о томе сведоче следећи знаци:

 • прекомерна крхкост листа;
 • смрт младих јата и цветова услед сушења;
 • појаву на кожи младих бобица тамних мрља са мрежастим узорком и пукотинама.

На гроздове се појавуваат тамни мадежи

Начини борбе против прашкастогроса

Пепелну плијесну треба водити при првом откривању знакова заразе грожђем. Постоји неколико проверених начина да се помогне у решавању овог проблема. Најпопуларније решење је прерада грожђа са сумпором. Али треба имати на уму да је ефикасност ове методе директно зависна од температуре ваздуха. Да би третман сумпором био ефикасан, ваздух се мора загрејати до најмање двадесет степени. У овом случају, гљива слободно апсорбује хемијски елемент, који се затим трансформише у водоник-сулфид и уништава.

Ако је температура ваздуха испод 20 степени, онда обичан сумпор губи свој ефекат. У таквој ситуацији, третман треба да се изводи са леком који садржи сумпор или колоидним сумпором.

Препоручује се да се захваћени кластери обраде ујутру или увече. Ако овај поступак обављате током дана, превисока температура доводи до појаве опекотина на лишћу и бобицама.

Да бисте се ослободили пепелнице, морате растворити сто грама сумпора у десет литара воде и пажљиво испрскати погођене биљке са добијеним раствором. Да би се спречила концентрација раствора треба смањити растварањем у води не више од 40 грама хемикалије. Поступак третмана се понавља сваких десет или двадесет дана. Интензитет зависи од степена оштећења грожђа.

Борбе против колоидног сумпора са пепелницом

Биолошке методе заштите

Третмангрожђе се такође врши биолошким методама. Најлакши начин припреме прољећа је хумус из сапрофитне микрофлоре. Припрема се на следећи начин:

 • Хумус се ставља у метричку бачву. Штавише, требало би да заузме најмање једну трећину своје запремине;
 • контејнер је пажљиво покривен густим врећама;
 • масу треба темељно мијешати сваки дан.

Након шест дана, супстанца ће достићи жељено стање. Али непосредно пре употребе, треба га филтрирати кроз газу. Добијена течност се сипа у распршиваче и прска се како би се спречиле гљивичне болести на младом лишћу и изданку грожђа. Поступак се препоручује у облачним данима или увече након заласка сунца.

Учесталост прераде зависи од степена оштећења грожђа.Препоручује се да се микрофлора двапут прска током периода зрења са интервалом од седам дана. Такође се препоручује да се биљке третирају непосредно пре цветања. А ако је роса и даље јако распрострањена, онда требате прскати микрофлору неколико пута након завршетка цватње у размаку од једне седмице.

Ефекат ове методе заснива се на продирању корисне микрофлоре у бубреге и употреби гљивичних спора као хранљиве материје. Тако се у процесу примене биолошке методе постиже двоструки ефекат: грожђе добија неопходне хранљиве материје за њега и уништавају се штетне споре.

Хумус из сапрофитне микрофлоретреба инсистирати у бурету, а затим их прскати грожђем

Употреба контактних препарата

Искусни вртлари не препоручују употребу хемикалија.На крају крајева, они остају на површини бобица, а затим улазе у људско тело.Они изазивају зависност, што чини ефекат слабијим током времена.Најбоље је користити сложене алате као што је фитоспорин. Заснован је на живим бактеријама - сијеном бацилу, који се добива из сијена. Раније су се сматрали штетнима, али амерички научници су доказали заблуду те теорије и сада се бактерије активно користе за припрему фитоспорина.

Због своје јединствене композиције фитоспорин инхибира виталну активност штетних бактерија и спора.Осим тога, активира заштитне силе постројења и смањује ниво фактора напрезања.Фитоспорин је потпуно безбедан и није у стању да повреди животиње или људе.

Лек има прилично широк спектар деловања:

 • уништава патогене разних гљива, трулежи и штетних бактерија;
 • штити младе избојке од опасних микроорганизама који живе у земљишту;
 • неутралише дјеловање штетне микрофлоре и на тај начин смањује ризик од даље инфекције;
 • због присуства у свом саставу биоадитивне материје ГУМИ, фитоспорин делује као ђубриво, обогаћујући земљиште супстанцама које су корисне за биљку;
 • делује као имуномодулатор.Ове особине помажу биљципревазићи болест и брзо повратити ниво отпора.

Фитоспорин се производи у облику пасте и праха.А потоњи има белу боју, и пасту од густе тамне нијансе.Третман овим облицима има еквивалентан ефекат.Међутим, ове две опције имају малу дозу.Стога, за удобност вртлара почео производити фитоспорин у текућем облику, пакиран у малим боцама.

Да би се почело користити, довољно је да се отопи одређена количина супстанце у води.Још једна предност лека је његов дуги рок трајања.

Печат сена уништава бактерије пепелнице

Борба против природних лекова

Третман народним лековима постаје све популарнији.Они вам омогућавају да се ослободите болести без нарушавања саме биљке и околине.Ефикасна средства могу бити припремљена од таквих састојака:

 • четири грама соде се могу растворити у литру праве воде;
 • додајте четири грама сапуна за прање веша.

Добијени раствор треба прскати на погођене биљке.Поступак се понавља поново након седам дана.

Још један ефикасан лек је ферментисана вода, за припрему којом се користе обични корови.Корови морају бити ситно исецкани и стављени у канту, и морају заузети најмање половину запремине посуде.Канта је напуњена топлом водом и течност се уноси неколико дана.Након тог времена, течност се мора исушити и користити за прскање грожђа.

Бързо против гливических объектов мора да бъде обсо.Овај приступ ће пружити могућност да се грожђе заштити од пепелнице и других болести које уништавају усеве.