Мини коњи: узгој и одржавање Коњи

Мини коњи су група коњских пасмина које се разликују по малом расту.На гребену досеже само 0,86 м. Додатак тијела је сличан коњима намијењеним за јахање.Пропорције тела и дужине удова одговарају великим коњима.Поније припадају и закржљаним животињама, али њихов изглед и додавање су потпуно различите.

Величина минијатурног коња не би требало да пређе 86 цм у гребену

Компактна величина, добра природа и јединствена спољашњост омогућили су овим патуљастим коњима да постану веома чести.Сада се узгајају у већини земаља. До данас је узгајано неколико пасмина таквих животиња: фалабелла, мини-аппалооса и амерички минијатурни коњ. У Руској Федерацији 2004. године, они су уписани у регистар Све-руског научног института за коњарство.Узгајају ове животиње, углавном приватне домаћинства, у којима се могу наћи представници свих познатих пасмина патуљастих коња.

Фалабелла

Прошло је око једног века откад су те животиње узгајане на једном од ранча у Аргентини.То је било дело породице Фалабелла.Дошло је до тога да је основ за узгој био мали пастух, који је виђен у близини акумулације.Одакле је дошао, остаје мистерија до сада.Коњи Фалабелла имају у свом генотипу доминантан ген, што доводи до рођења минијатурног потомства чак иу случају кадаједан од родитеља има димензије које су типичне за обичне коње.

Представници пасмине имају спољашњост сличну јахачким коњима:

 • танке ноге;
 • мала глава и врат;
 • мала копита;
 • висина гребена до 0,75 м. Има животиња које нису достигле чак 0,4 м;
 • тежина до 60 кг. Има случајева мање од 30 кг;
 • читав низ одела.

Фалабелла се шири на декоративне намене широм света. Они су мирни, љубазни, паметни, што их чини идеалним пријатељима за дјечаке и дјевојчице.

Патуљасти коњи могу уваљати малу дјецу у седло до 5 година. Једноставно и одрасли упрегли пар коња.

Фалабелла се разликује од обичних коња само по величини

Амерички минијатурни коњ

Животиње ове пасмине се узгајају из минијатурних коња доведених у САД из старог свијета: шетландски пони и фалабелла из Аргентине. Крајем 20. века основано је удружење које се укључило у узгој и регистрацију патуљастих коња. Створен је стандард који обезбеђује висину животиње код гребена не више од 0.86 м. Амерички минијатурни коњ има правилне пропорције:

 • светла глава са широким чело, са конкавним обрисом;
 • огромне очи, веома изражајне;
 • дуги врат;
 • коса лопатица за рамена;
 • корпус са израженом мускулатуром;
 • танке ноге, правилно постављене;
 • Распон одела је широк, обухвата готово све постојеће.

Током узгоја, вршили су се узгајивачивештачки избор, усмерен на следеће карактеристике: правилан изглед, мала величина и добра диспозиција. Амерички минијатурни коњи постали су популарни учесници разних емисија и емисија, у којима се организују легла за идентификацију најбољих представника. Ови мали коњи имају и практичну примену: праве добре водиче за особе са озбиљним оштећењима вида. Минијатурни коњи су одлични кућни љубимци у породицама са којима је забавно провести вријеме.

Међу представницима су шампиони. Амерички минијатурни коњ имао је висину у гребену од 0.355 м и тежину од око 9 кг.

Амерички минијатурни коњ који се често користи за циркуске представе

Мини Аппалооса

Представници ове расе су добијени као резултат оплемењивачког рада, који је имао за циљ смањење раста.Минијатурни коњи Апалоозе узгајали су Индијанци из Сјеверне Америке који су живјели у близини р. Палоус После одређеног времена, мале животиње које су остале из племена постале су основа модерних представника коњске пасмине. Коњи мини-аппалооса имају јединствене карактеристике:

 • копита са пругама;
 • шарена кожа;
 • ирис тамне боје са јасно дефинисаном границом;
 • величина од 71 до 101 цм;
 • одело може бити било ко са доступним узорцима;
 • Изглед је сличан великом коњу: лагана глава мале величине, флексибилан врат, мишићаво тијело, правилно постављени удови, мала јака копита.

Можете се састати са представницима пасмине у различитим земљама.Веома популаран код ње у САД, Немачкој и Холандији.У Руској Федерацији, коњи са мини-аппалоосом могу се видети међу зналцима који су их довели из других земаља.

Мини-аппалооса је популарна широм света због своје необичне боје

Одржавање минијатурних коња

Процес збрињавања патуљастих коња нема значајних разликаод обичних коња.Треба само допустити њихов раст.У уобичајеном штанду, површине 12 квадратних метара, постављају се 2-3 мини коња.Тачна вредност зависи од њихове висине.Пожељно је задржати их у неколико особа по штанду, а не једну по једну.Зато што имају миран карактер и толеранцију.Често је могуће видети зреле коње који пасу у групама, без сукобљавања.

На исти начин као и велики, мали коњи, потребно је редовно чистити, купати и чистити копита сваки дан.

Систематски вакцинисати, елиминисати паразите, не заборављајући да су све дозе израчунате на основу тежине животиње.У супротном, можете добити предозирање које ће негативно утицати на здравље кућног љубимца.Минијатурни коњи могу лако живјети у нормалној кући, као пас.У западним земљама можете чак купити и посебне пелене за патуљасте коње и ципеле које спречавају клепетање копита.

Мини коњи морају много ходати и проводити вријеме на отвореном

Важно је запамтити да ове животињемораш се много кретати и ходати.Њихова појава је варљива, никада нису били сокови.Коњи могу лако провести зиму на пашњаку у склоништу, ако се хране храном.Са лакоћом преноси мраз помаже дебелој вуни која расте у јесен.За њих, деструктивне скице.

Коњи требају различиту храну. 20% хранљивих састојака долази из концентрата.Сијено и трава су главна храна коју животиња треба да има.Житарице, житарице и други концентрисани извори хранљивих материја треба пажљиво хранити и дозирати.Зато што њихов вишак може довести до таложења масти код коња и може доћи до кршења метаболичких процеса у организму.Израчунавање снаге се заснива на стварној потрошњи енергије животиње.

Патуљасти коњи су чврсто заузели своје мјесто међу познаватељима.Практична примена ових животиња није тако широка.Довољно је да су ово дивна, интелигентна и љубазна створења с којима је угодно да људи свих узраста комуницирају.