Методе за одређивање трудноће крава крава

Рано откривање трудноће краве је изузетно важно за успјешну трудноћу. Ово омогућава животињи да створи неопходне услове задржавања, да прилагоди храну на време, да одреди време уласка у сушни период. Како одредити трудноћу краве да јој обезбеди све што је потребно? Које методе постоје и како се буренка понаша прије тељења?

Утврђивање трудноће краве у раним фазама је неопходно за правилно управљање трудноћом

Карактеристике циклуса

Када млада пилић улази у период зрелости, физиолошке промене почињу у њеном телу и она је спремна за репродукцију.Ово је означено почетком сексуалног циклуса, који се у свакој одраслој крави одликује сљедећим фазама:

  • период одмора;
  • еструс - припремни период;
  • сексуални лов;
  • овулација.

Његово трајање је индивидуално, обично је то 19-27 дана. Ако је инсеминација успешна, почиње трудноћа, која у просеку траје 285 дана. Понекад се овај временски период може променити, благо повећати или смањити, отприлике за две недеље.

Календар трудноће

После оплодње, фармер мора да направи календар где ће означити времетрудноћа, процијењено вријеме тељења. Тако ће му бити лакше да прати како се процес развија и да се оријентише са временом лансирања

Свака крава мора имати свој календар трудноће

У идеалном случају, такав календар се одржава за сваку краву од првог дана живота, ау будућности ће бити много лакше узети у обзир особитости физиолошких промјена у њеном тијелу, вријеме трудноће и циклус.

Дефиниција трудноће

У првом месецу

У раном периоду, тешко је сазнати да ли је крава трудна, још нема очигледних симптома. Први знаци - исцједак из гениталија, трају шест недеља након оплодње. Они су прозирна слуз, издвајају се из вагине и исушују, налазе се на репу или седишту животиње, формирајући чврсте коре.

Трудне краве не улазе у лов, а оне које остају неоплођене, након периода циклуса, јасно ће уласком у лов јасно показати да трудноћа није дошла.

Али одсуство редовне врућине не говори увијек о трудноћи. Дешава се да болест или инфекција мења процесе и настаје поремећај овулације.

Млекаре са искуством такође имају своје начине утврђивања трудноће, свако ће рећи да се то може научити практично у првом мјесецу након оплодње. Пре порођаја, крава се трансформише на боље, коса животиње постаје глатка, сјајна и сјајна. И њено понашање се мења, она постаје мирнија, њежнија, покушава да не прави изненадне покрете. Феед еатсвољно, у великим количинама, не остављајући мрвицу у јаслама. Дјечја рибица разбарушена, понаша се као и обично.

Трудна крава почела активно јести храну

Мјесец дана касније

​​После 30 дана, доступне су прецизније методе за одређивање трудноће:

  • дијагностика ултразвуком, у овом тренутку уређај ће бити у могућности да пружи информације о могућој патологији органа крава или развоју плода;
  • због промена у хормонској позадини, лабораторијски резултати такође дају поуздане резултате, чак и са мањим променама у показатељима протеина повезаних са оплодњом;
  • ректални метод.

Ова друга метода је најчешћа, она омогућава да се одреди не само трудноћа краве, већ и могући узроци неплодности. Најтачнији резултат може се дати након 2 месеца трудноће. У овом случају, материца се испитује кроз ректум, и важно је да се то повери искусном ветеринару. Брига и хигијена су основни принципи инспекције. Нетачне радње могу довести до унутрашњих повреда, инфекције, абортуса.

Прије прегледа, пажљиво дезинфекцију, ветеринар третира радну руку са вазелином и уноси је у ректум јунице.

Када нема трудноће, материца краве се налази у карлици, рогови органа су у непромијењеном стању, а између њих се може осјетити удубљење. И сама материца се лако уклапа у длан, реагујући на палпацију са контракцијом. Постаје густа и смањена. Овариескоји се налази са обе стране, величине је само пасуљ, максимално голубово јаје.

Ректална метода је једна од највернијих, али би је требала користити искусни ветеринар

.Трудни рог се повећава, варира.Иако је бразда између рогова и даље јасно, њихови крајеви се спуштају у перитонеалну шупљину.За месец дана рогови ће пасти још ниже, а жлеб ће се изравнати.

На четири месеца, материца се већ спушта у абдоминалну шупљину, током прегледа подсећа на бешику, али понекад се фетус може палпирати.Са стране трудног рога, који је још увећан, може се осетити да сусједна артерија вибрира.

Део ембриона ће се јасно осетити када се посматра из шестомесечне трудноће.Пре тељења, цервикс се спушта до карлице, а суседни делови теле могу лако да се осете.

Популарна метода

Људи су одавно способни да провере стање краве са њеним млеком, али под условом да је крава здрава, ако не, метода не функционише.

Након мјесец и по дана након оплодње, након јутарње мужње остала је мала количина млијека 30 минута, а затим неколико капи уроњене у шалицу топле воде.Ширећи се по површини облачног облака и брзо растварајући, "кажу" да нема трудноће.Ако потонете на дно, то значи да је време да се припремите за порођај.

Млеко е помагало да се утврди присуство на трудноћа

У каснијим роковима

Обичнокасније, фармер зна колико крава се припрема да постане мајка, а које су неплодне. Али када искуство није довољно, па чак и након 5 мјесеци за неке велике јунице трудноћа је тешко примијетити, постоје знакови који ће прецизно открити тајну.

Након пет мјесеци, код куће је могуће осјетити фетус извана, али то мора бити учињено пажљиво, јер повећани притисак на трбух може изазвати побачај. Десно, где се налази празна јама, морате ментално нацртати линију на 50 цм. Тачка ће се налазити 15 цм од ребра, а ту је и материца.

Ако чврсто држите длан, али без притиска, пулсирање фетуса се осећа сасвим јасно. Само се процедура треба обавити рано ујутро, када је животиња гладна, касније ће црева почети да раде, а ембрион се може заменити са активном перисталтиком.

Трудноћа у каснијим периодима је лако разумљива по начину на који се развија млечна жлезда, посебно уочљива код примарних јуница. Виме постаје много веће и теже. Прије тељења, она ће се још више повећати, пунити млијеком.

За месеци до седам код крава, трудноћа је већ видљива голим оком: желудац је приметно увећан, странице су заобљене, а потисци телета су већ визуелно доступни.

Приликом одређивања трудноће животиње, потребно је узети у обзир све знакове њеног стања: понашање, изглед и резултате медицинског истраживања. Тада ће добро организована дешавања помоћи да се сачека здраво потомство, неисцрпљујте животињу и створите оптималне услове пред телењем тако да буде успешна.