Методе за одређивање пола код зечева Кунићи

Утврђивање пола стоке зеца је лако, али понекад изазива потешкоће. Узгајивачи идентификују припадност стада неисправно или се руководе лажним критеријумима током поступка. Али за узгајивача зеца важно је знати како одредити пол зеца. Ова вештина је корисна када купујете младе копије. И у њиховом домаћинству ће бити потребно раздвајање мушкараца и жена када младунци дођу у пубертет.

Да бисте сазнали пол зеца, морате имати неко искуство

Аге

Одређивање пола је повезано са старошћу бебе кунића или одраслих јединки.У првим данима живота кућног љубимца, сазнање ко је ваш дечак у вашем дому и која је девојка неће радити. У почетној фази развоја, полне карактеристике код зечева и кунића су сличне. Чак и недељу дана касније, да бисте утврдили идентитет, морате да контактирате искусног одгајивача или ветеринара.

Да се ​​самостално утврди пол стоке, сачекајте док животиње не наврше месец дана. Како растете, лакше је разликовати зечјег дјечака од зеца. Како одредити пол зеца у младом добу, познајте искусне власнике.

Одгајивачима се саветује да не купују стоку млађу од једног месеца. Здравље таквих примерака, које ће мајка прерано отргнути, биће ослабљено, а имунитет нећетако јака да издржи болест.Не верујте продавцу о полу зечева.

Врло је тешко знати пол зеца до мјесец дана

Ако не разликујете мушкарца од жене када купујете, то је сигнал да су животиње премладе.Таква куповина ће резултирати финансијским трошковима везаним за третман и додатно храњење ове популације.

Запамтите да је спол представника стада откривен пре него што достигну три месеца.

Ово доба је повезано са уласком у фазу пубертета.Међутим, за репродукцију прерано.Ако не ширите стоку у различитим ограђеним просторима, онда ће настало потомство имати знаке дегенерације.Почните седети од старости од два месеца како бисте избегли сукобе између мушкараца.

Примарни знаци

Да би се тачно разликовао пол, испитати спољашње гениталије животиње.У складу са правилима прегледа код женке, појављује се прорез В-облика, који се сужава према анусу.У близини је трокутаста петља.Код младих представника је розе боје, у сексуално зрелом зецу - тамном.

У случају мушког зеца, по прегледу, појави се бела туба са рупом на крају - пенис.Код одраслог мужјака гениталије су ружичасте, благо набрекле око ивица и закривљене.

Редослед акција

Пре него што одредите пол зеца, не заборавите да носите издржљиве рукавице и прегачу од тврдог материјала. У зрелим представницимамишићни доњи удови и дуге канџе.Одупирући се, лако ће вас повредити.

Кунићи су веома јаки и лако могу повриједити

Испитивање одраслих узорака:

 • Стави животињу на стол или у крило;
 • смири се (ако је зец нервозан, удара задње ноге, што спречава преглед);
 • Узмите врат и подигните га да бисте отворили стомак;
 • стражњи удови се додирују површином;
 • истегну кожу у доњем стомаку и нежно притисне на тачку ануса;
 • другим прстом, притисните на супротну страну избоченог подручја;
 • пазите да не повредите зеца;
 • сазнајте да ли је дјечак пред вама или дјевојком.
 • ​​

Други начин да се животиња задржи је подизање коже у подручју доњих екстремитета.У овом положају, предње ноге се ослањају на површину.Остатак прегледа гениталија јавља се као у првој методи.

Држите младе представнике са двије руке, једну за вратом, а другу за сапи.Прстима доњих руку раширете крзно и вршите исте манипулације као код одраслих јединки.

Гениталије младих још нису у потпуности формиране, па користите лупу (требате помоћ) током прегледа.

За разликовање гениталија дјечака - погледајте удаљеност између њих и ануса.Код мужјака она достиже 0,2 цм, а код жена је тешко.

Секундарни (индиректни) знаци

О понашању и изгледу животињеИскусни узгајивач зеца ће рећи мушко пред собом или женку. Дечака карактерише:

 • јача конституција, мускулатура;
 • већа величина главе и мања величина тела;
 • уска сапница;
 • честе трагове урина на лицу места.

Момци имају јаку грађу и велику главу

Спољашње карактеристике жена укључују:

 • грациозно тело са глатким обрисима;
 • мање масивна глава;
 • велике величине зрна;
 • у зрелим - два реда брадавица.

Лако је за узгајивача почетника да погријеши у подјели младог стада по карактеристикама понашања. Кунићи често имитирају понашање мушкарца када су узнемирени или показују доминацију. Карактеристике темперамента (покретљивост, разиграност) карактеришу оба пола и не припадају посебним особинама.

Величине и пропорције мушког и женског пола не разликују се до шест мјесеци. Из ових разлога, спољашње сполне особине (понашање, физичко стање) не показују апсолутну тачност ко је испред вас.

Корисни савети

 • не руководити се присуством брадавица: оне карактеришу представнике оба пола;
 • код одраслих и одраслих јединки, обратите пажњу на тестисе: код одраслих мужјака, они су прилично велики;
 • ако је број тестиса мањи од два, онда је то повреда или урођени брак;
 • тестиси се спуштају након трећег месеца живота, постављају се одвојено, не ваде.

За разликовање спола зеца, слиједите предложена упутства. Не верујте речима продаваца. Ако сте у недоумици, потражите помоћ искусног узгајивача зечева или ветеринара. Добро успостављен сексуални идентитет ће помоћи у регулисању стоке и придржавању плана оплемењивања.