Методе узгоја и држања кунића у јами Раббитс

Значајна предност взросства зец је разнообразност на начало.Флуффи животиње се могу узгајати чак иу јамама.Овај приступ вам омогућава да се бавите узгојем у скученим условима, уз минималне ресурсе и време.Хајде да разумемо шта карактерише узгој кунића у јами, као и да се упозна са правим начином уређења зечева.

Експедитивност методе

Узгој кунића код куће уз помоћ јама људи су почели од давнина.Овакав приступ подизању животиња омогућио је најсличнију рекреацију природних станишта уз минималне трошкове рада.

У почетку, особа је ископала квадратне или правоугаоне уторе.Породица зеца која се састојала од мушког и неколико женки пала је у јаму.Тамо су животиње самостално набављале јазбине и умножавале се.Човек им је само обезбедио храну.Такав приступ уз минималну људску интервенцију био је атрактиван због ниских трошкова рада.Али примитивна јамаодржавање, недостатак одговарајуће контроле и неге често се завршава развојем болести са брзим изумирањем свих становника.За модерно узгој кунића таква поједностављена метода узгоја није прикладна.

Методе за држање кунића:

 • кавези;
 • волијере;
 • јаме;
 • Шупе.

Разлози за расплод кунића у погребним системима:

 • ограничени ресурси;
 • мало искуства у узгоју;
 • сезонско узгој кунића за потрошњу као извор меса;
 • нема потребе да се узгајају висококвалитетни представници пасмине;
 • узгој ради меса, занемаривање квалитета крзна и коже.

Специфичност оплемењивачког узгоја

За узгој у јамама, пасмине домаћих кунића за размножавање су оптималне.Боље је изабрати сорте које се одликују снажним имунитетом, отпорношћу на температурне промене, непретенциозност, мирно расположење.

Није потребно прибјегавати одржавању у јамама представника украсних и ријетких пасмина, које карактеризира рањивост и осјетљивост на било какве промјене у садржају.

​​

Предметни метод је боље прикладан за узгој меса и мјешовитих пасмина.За добијање квалитетног крзна треба изабрати удобнији начин.Табела кондиције стена за чување у јами ће вам помоћи да одлучите да ли ћете применити методу за ваше животиње или не.

Пасмина Тежина, кг Оптимална регија пребивалишта Фит фор пит
Цалифорниа 4.5 Термофилна, не прилагођена за хладне зиме Љети се можете држати у јами, за зиму морате бити пребачени у шупе или ћелије
Бургундија 4.5 Прилагођена је хладном времену, не подноси загушљивост и топлину. У љето, јама је оптимално мјесто за чување. Зими, друге префериране методе.
Рек 4 Удобно се осјећа хладно. Оптимална температура је 15 ° Ц. Може нормално да живи током целе године.
Совјетски чинчила 5 или више Прилагођено умјереним географским ширинама с хладном климом. Није погодан због тежине и крзна.
Нови Зеланд 4.5 Воли топлину. Зими морате превести у шупе или ћелије.
Греи Гиант & лт; 5 Може да живи у средњој стази. Велика тежина не дозвољава да се задржи у јами.

Смернице за садржај

Општи услови за место где се држе и одгајају зечеви:

 • довољно простора за сваког појединца, непропусност је контраиндикована за животиње;
 • чистоћа;
 • довод свежег ваздуха;
 • сувоћа и оптимална температура;
 • нема скица;
 • доступност свеже и чисте воде;
 • континуирана доступност хране.

Одржавање зечева у јами не захтева много труда и времена. У таквим условима животиње су максимално препуштене себи, што плодоносно утиче на њихово опште стање идобробити. Могућност сталног контакта са рођацима, слобода кретања, активност - све то чини зечеве здравијим, јачим и активнијим.

Кунићи би се требали навикнути на нове услове постепено, тако да се њихово ослобађање врши у неколико фаза. Упознавање са новим садржајем је ограничено на један или два дана. Након тога, зечеви се враћају у своје кавезе или шупе. Оријентациона слетања се понављају четири или пет пута са дводневним паузама. Постоји и овисност о новој средини без стреса и стреса. Кунићи се поступно навикавају на нову температуру, влажност и друге услове. Њихов имунитет се прилагођава новој микроклими.

Јама за зечеве са зидом

Мушки и 5-6 женки пуштени су у јаму 2к2 м. Хранилице, пијанице, простор за куне израчунавају се и распоређују на основу таквог броја зечева. Боље је пустити малолетнике старости од 4 до 5 месеци.

Након ослобађања зечева, први пут морате пазити на њихово понашање. Због страха, стреса, борбе се у почетку могу појавити.

Кунићи у јами, којима недостају вјештине копања рупа, могу се сусрести с проблемом при уређивању гнијезда. Да бисте решили проблеме, можете сами да опремите куну. Још једно решење је да се прво пусте искусни зечеви који знају да копају рупе. Почеће аранжман. Када су на распореду куне, искусни зечеви се враћају на мјесто сталног становања, а појединци без искуства стављају се у јаму. Они ће узетиСпремни минк или завршити посао започели су претходници.

Одрасли зечеви, стари око годину дана, су лењи и лоше опремљени за само-копајућу куну. Ако, 5-7 дана након искрцавања, зечеви нису почели копати куну, морате помоћи животињама. У зиду са лопатом направите рупу са падом. Лог са жељеним пречником набијен зидом. Кунићи ће наставити посао.

Како би стимулисао копање куне, зец може смањити свој простор изолирајући га мрежом. У условима ограничене животиње ће почети да шири простор због копања земље.

Винтажна јама блоков

Уз недовољну дубину јаме, зечеви, осећајући близину површине, могу почети да копају јазбине. У овом случају, врх је опремљен мртвим крајем шкриљца, или је извучен ревер који усмјерава рупу према доље или у страну.

У условима држања у јами, зечеви брзо расту дивље, постају агресивнији, више уплашени, агилнији и активнији. Хватање таквих животиња може бити проблем. Да би се олакшала процедура, зечеви се након искрцаја обучавају да хране звиждаљку. Звук животиње је пријављен на храни, они искачу из куне до корита. Помоћу партиција блокирају пут назад. За директно хватање користите заједничку мрежу или неки други уобичајени уређај.

Важне информације о чувању и подизању кунића у јами.

 1. Минки копају углавном жене.
 2. Дужина куне може бити до 20 м ако се не користи.ограничења у облику зидова.
 3. Мужјаци се морају мијењати свака 4–5 мјесеци како не би нарушили квалитет животиња због блиског парења.
 4. Број кунића ће се повећати.Важно је пратити чистоћу, храну и воду.
 5. Континуирано праћење броја појединаца и односа полова.Потребно је спријечити пренапученост.Око 5-6 женки би требало да пада на једног мужјака.

Храњење

Не постоје посебни захтеви за храњење, исхрану и исхрану код држања зечева у јамама.Неопходно је обезбиједити пуну и разноврсну исхрану, узимајући у обзир сезоналност, старост, расу.

Важно је пратити чистоћу алкохоличара, присуство свеже и чисте воде у њима.У хранилицама увек мора бити хране, али не треба је превише пунити.Кунићи ће га излити, раширити око јаме и газити, погоршавајући хигијенске услове.Храњење се врши 2-3 пута дневно.

Њега и хигијена

Кључ успјешног узгоја животиња без обзира на начин на који се чувају је чистоћа и редовна квалитетна њега, па се чишћење врши најмање једном дневно.Важно је проверити квалитет хране и воде, очистити отпад.

Глодавци представљају опасност за зечеве у јамама.Први пут након трансплантације животиње требају осигурати висококвалитетну заштиту од штакора.Адаптирани зечеви без икаквих проблема одводе све глодаре из својих гнезда.Али прво, кућни љубимци су рањиви, тако да продубљивање мора бити заштићено од штеточина, од којих је главна опасност - инфективна и вируснаболести.

Предности и недостаци садржаја јаме

Узгој кунића у јамама, као и сваки други метод, има своје предности и недостатке.Садржај јама је приказан у табели.

Материјали Минимална потрошња материјала.
Време за аранжман Минимум, биће потребно много више времена за изградњу сумњивих структура или кавеза за 6-7 особа.
Микроклима Недостатак нацрта.
Врема работи Трајност.
Капацитет Велики капацитет.
Одржавање Једноставност неге и чишћења.
Репродукција Брзина репродукције се повећава.
Здравље и имунитет Побољшава здравље животиња, повећава имунитет.
Засита от инфекции Комплексност на превентивните мерки.
Изглед зечева Квалитет крзна се погоршава и укусна својства меса се повећавају.

Профили за зечје јаме.

 1. Максимално близу природним условима живота.
 2. Позитивно дејство на здравље, имунитет, издржљивост и активност животиња.Побољшање укуса меса.
 3. Лов цост.Смањење трошкова.
 4. Велика брзина ерекције, минимална количина ресурса.Можете користити доступне материјале.
 5. Способност истовременог одржавања до неколиконеколико десетина појединаца одједном.
 6. Мало заједничко подручје.
 7. Мањи број хранилица.
 8. Ниски трошкови рада.
 9. Брзо размножавање.

Прошири рупа за зечеве.

 1. Немогуће је узети у обзир индивидуалне карактеристике животиња када расту.
 2. Велика вероватноћа масовне инфекције током развоја вирусне болести.
 3. Сукоби и борбе, повреде и ране код зечева.
 4. Неодрживо коришћење ресурса висококвалитетних представника пасмине током неконтролисане репродукције и брзог раста популације.
 5. Постепено смањење квалитета зечева.
 6. Природа животиња постаје дивља, агресивна, страшна.
 7. Лош квалитет крзна и коже.

Савети за аранжмане

Узгајивачи зечева током узгоја животиња дошли су до много различитих начина распоређивања рупа.Специфичности структуре зависе од могућности, маште, искуства и домишљатости узгајивача кунића.Али упркос разноврсности, постоје заједничке карактеристике и правила.

Пример къма зазора

​​

Не постоје строга правила и захтеви за параметри и карактеристики на рупама.Ово је једна од предности ове методе.Одгајивач се може ослонити на расположива средства, поштујући основне услове за услове притвора.Важно је припремити детаљан план са шемом, попис потребних материјала.

Проучавајте пример шеми уходасих современних, параметров и карактеристики.

 1. Дужина - 2 м, ширина - 1,5 м, дубина од нивоа тла - 1 м.
 2. Висина од нивоа земље до крова: једна страна - 1 м, друга - 1,2м. Разлика формира нагиб за капање влаге.
 3. Зидови удубљења обложени су даскама, шперплочом или шкриљцем.Облога штити од колапса тла.Она служи као препрека за копање нових рупа.
 4. Један зид није обложен.То ће бити потребно за распоред рупа.Пречник улаза у куну је 15–20 цм, док доња граница куне расте 10 цм изнад нивоа пода у удубљењу
 5. .Висина решетке је око 80 цм.
 6. Шкриљац се користи као кровни материјал.
 7. Реики или шперплоча се постављају на под.Под треба поставити тако да се може лако очистити и очистити.Ако је пасмина зечева прилагођена за држање на поду решетке (мала тежина, дебела крзна на ногама), можете користити решетку.Препоручује се наношење слоја сламе дубине око 10 цм на под.

Постављање јаме за зечеве који указују на неопходне елементе

Приликом распоређивања зечева у подруму, удубљење треба у почеткубити већи.Дужина му је 3 м, ширина 2 м. На зиду је опремљен оквир са зидовима и преградама.Скелет ће формирати рупе у будућности.Свака куна на улазу је преклоп за лакше хватање зечева.Висина оквира за куну је једнака укупној висини јаме - 1 м.

Унутрашњи простор оквира може бити прекривен земљом.Када се зечеви посаде, они ће почети да копају куне на местима отвореним за кожу. Оквир ће служити као њихова граница. Земљиште које зечеви бацају када копају куне врши се кантама током дневног чишћења простора зграде.

На предњем зиду јаме, опремљени су хранилице, пијанице, јаслице за сено и опрема за практично храњење хране. Све за храњење животиња се поставља дуж једног зида ради лакше контроле.

Уградите две цеви за вентилацију. Један излази из удубљења кроз кров, висине 2,5–3 м. Друга цијев се испушта кроз зид под кутом према подножју земље. Изнад тла се уздиже за 20-30 цм, а обје цијеви су прекривене визирима за заштиту од влаге. Требало би водити рачуна о мрежама за заштиту од глодара и инсеката.

Постоји схема у којој се кров налази на нивоу тла, као јама или подрум. Ова сахрана је добро заштићена од грабежљиваца. На крову је отвор или врата за спуштање у јаму. Када се глухи распоред крова у удубљењу обавезно одржи осветљење. У потпуном мраку, зечеви се не могу подићи, они су слепи.

Избор локације

Оптимално место за лоцирање јаме су области са земљаном земљом или глином. Боље је опремање грађевине на брду, у месту са дубоким подземним водама. Потребно је узети у обзир прољетни пораст разине подземних вода. Удубљење не смије бити поплављено.

Кунићи воле сенку и носе вруће и спарно вријеме. Јама мора бити укљученана сјеверној страни, на засјењеном мјесту, тако да се зрак у њему не загријава изравним сунчевим зракама.

Треба водити рачуна о опремању депресија на падини, јер то може изазвати копање рупа и излазак ван, након чега слиједи масовни бијег животиња.

Изградња јаме на повишеном месту

Немогуће је користити зечје јаме у зонама дубоког замрзавања земљишта.На ниским температурама на константном нивоу, зечеви ће се смрзнути или почети да боли.

Инвентар

За изградњу јаме треба припремити све потребне материјале.

 1. Реики, шперплочи, подови.Дрво за кровове.
 2. Четири стуба са висином од најмање 2,7 м
 3. Камење или опека, решење за фиксирање стубова.
 4. Метална мрежа за ограду.
 5. Шкриљевац за зидове и кровове.
 6. Оквир за будуће рупе, браве.
 7. Хранилице, пијанице.
 8. Две цеви са решетком и визир за вентилацију.

Неопходно средство:

 • лопата;
 • чекић;
 • ;
 • сврдло;
 • ;
 • саморезни вијци или чавли;
 • алат за сечење металне мреже (клијешта, мали бугарски или други одговарајући алат).

Упуте за детаљни распоред

 1. Ископајте рупу.
 2. У угловима се копају и фиксирају стубови.Два стуба на једној страни треба да буду 20 цм виша од друге две да би се формирао нагиб.
 3. Ојачати зидове.За то је раздаљина између стубова зашивена шкриљцима или даскама.
 4. Једна удаљенија страна, где се планира развој рупа, остаје слободна.Овде поставите оквир за будућа гнезда.У оквир оставите улазе у куну.Унутрашњи простор оквира прекривен земљом.Можете га одмах опремити преградама, улазима и отворима у стропу са утикачима.Кунићи ће добити спремна гнезда, али је боље и корисније да сами копају своје рупе.
 5. Изнад нивоа тла са стубова извуците заштитну решетку.
 6. Опремите кров који се ослања на наслон.
 7. Вентилација се састоји од двије цијеви на крову и на зиду, а вентилација се може обавити прије него што су зидови покривени.
 8. Покривање пода ламелама, даскама или иверицом.
 9. Инсталирати хранилице и напитке.

Након утовара хране и слатке воде, као и распоређивања стеље сламе, јама је спремна за примање прве серије зечева.