Методе узгоја грожђа зими

Власници винограда и вртлари аматера радије користе размножавање грожђа резницама зими. Ово је проблематичан, дуготрајан начин добијања садног материјала. Али саднице добијене из чубука, брзо се прилагођавају након слијетања на стално мјесто, отпорне на болести, неповољне временске прилике.

Набавка садног материјала

У касној јесени беру се резнице. Секају се секаторима са бочних годишњих изданака одрасле, обилато плодоносне биљке. Чубук се чистио од лишћа, доњих бубрега, остављајући само горње 2-3 трансплантате.

Доњи део сечења није скинут са коре. Ова манипулација се изводи пре садње стабљике у супстанцу за укорењивање. Резнице морају задовољити захтјеве.

 1. Дебљина стабљике не већа од 10 мм.
 2. Дужина сечења је 30-60 цм.
 3. Угао сечења - 45 °.
 4. Дужина зареза - не већа од 3 цм.

Сакупљени материјал се складишти на хладном месту (фрижидер, суви подрум). Резнице омотане пластичном фолијом. Чубук у сфагну је добро чуван. Маховина обезбеђује оптималне услове за садни материјал - уклања вишак влаге, убија патогене микроорганизме.

Припрема резница за садњу

Укорење резница се обавља око месец дана пре садње на сталном месту клијања - средином или крајем фебруара.Гране које су лежале цијелу зиму, пажљиво прегледавају, процјењујући своје стање.

 1. Стање коре чипа се проверава.Узгој грожђа у зимском периоду врши се резницама које нису прекривене плијесни, без замрачених подручја на стабљикама.Површина чипса треба да буде једнолика, тамносмеђе боје, без видљивих оштећења.
 2. Стање бубрега се провјерава на одабраном садном материјалу.Да бисте то урадили, направите уредан уздужни прорез једног од очију.Ако је жив, средина је обојена зеленом бојом.Стабљике са пупољцима који су потамнили изнутра нису погодни за накнадно навијање.

Након одабира одговарајућих талога, они се припремају за накнадно укорјењивање.Препоручује се дезинфекција садног материјала - уклањање патогена.Резнице се обрађују намакањем у једној од композиција.

 1. Слаб раствор калијум перманганата (бледо ружичасти).Сливеси се упијају у течност од 30 до 90 минута.
 2. Решение на водиков пероксид.Фармацеутски препарат се додатно разблажује дестилованом водом 1: 1.У насталом саставу, резнице су натопљене не више од 5 минута.

У циљу побољшања својстава резница за укорјењивање, оне се додатно натапају у дестилованој води, у којој се 1. ст.лприродни мед.Ова процедура доприноси обнављањубаланс воде у влакнима младог дрвета. Након намакања резање резања се обнавља, одсецање 2-3 мм.

Састав супстрата

За размножавање грожђа резницама зими, можете купити готову универзалну мјешавину земље. Обогаћен је комплексним ђубривима. Међутим, за укорјењене резнице, пожељно је да се припреми вишекомпонентни супстрат независно.

Хранљива смеша земљишта припремљена у складу са препорученим пропорцијама повећава проценат укорјењивања чубука. За припрему подлоге потребно је:

 • травната површина;
 • хумус;
 • средњи песак;
 • комплекс универзалних ђубрива (нитроамофоск, биохумус, итд.).

Тешко је зими наћи песак и земљиште. Стога се ове компоненте препоручују за припрему на јесен. Сви састојци су помешани у односу 1: 1: 2: 1. Ако песак и земља током зиме леже у хладном, не смеју се дезинфиковати пре мешања са другим компонентама.

Садња резница

Пластичне боце од 1,5–2 литра са изрезаним вратом могу послужити као контејнер за укопавање грожђа. На дну импровизираних лонаца постављен је дренажни слој у 1-2 цм експандиране глине, ријечних облутака.

Слој земљане подлоге се сипа на врх без набијања. У овој фази је важно правилно одредити влажност тла. Када се смеша стисне у песницу, она треба да формира грудвицу, али да не оставља мочварне трагове на кожи.

Резање је уроњено у подлогу под углом од 45 °, тако да је доњи доњи пупољак нижигроунд левел. Вода се сипа на собну температуру. Да би се брзо развио коренски систем Чубука, важно је обезбедити оптималну температуру ваздуха за садницу.

Тло треба да буде топло - на нивоу од 25 ° С. И температура ваздуха - варира у опсегу од 13-14 ° Ц. Препоручује се да се посуде са садницама стављају преко система за грејање. Да би ваздух био близу врхунца, соба се повремено емитује.

После 7-14 дана, садница се преноси на место где је температура ваздуха стабилна - 20-21 ° Ц. У овој фази се уводе једнокомпонентне хранљиве мјешавине, а горњи слој тла се отпушта. Горњи бубрег, који је у прве 2 недеље био у стању мировања, почиње да цвета.

Укорјењивање чубука у пиљевини

Репродукција резница винове лозе убране за зиму од јесени може се обавити без употребе земљине мјешавине - у пиљевини. Ову методу користе многи баштовани: она вам омогућава да контролишете изглед првих корена на садном материјалу.

 1. Пластичне боце (или пластичне кесе) пуне се пиљевином. У овом случају, дренажни слој није обезбеђен - супстрат за садњу резница карактерише добра прозрачност.
 2. Пиљевина навлажена распршивачем.
 3. Припремљени гомољи, старости у раствору за дезинфекцију и третирани препаратом који стимулише формирање кореновог система, посади се у резервоару под углом од 45 °, не достижући дно резервоара за 5-7 цм.
 4. Отворени део боце (паковање)Покријте полиетиленом, стварајући ефекат стаклене баште и спречавајући брзо испаравање влаге из пиљевине.
 5. Резервоари су постављени изнад батерије тако да је подлога стабилна.

У већини случајева, корени на стабљикама засађеним у пиљевини појављују се након 7-9 дана. Коренски систем чубукова је слаб, па зато да би га не оштетили, укорењени клице се пажљиво пресађују у земљану мешавину, повремено их хране хранивима.

Укопавање чубука у пиљевину може се вршити у подруму. У овом случају, кутија са подлогом се поставља на електричну подлогу која омогућава константно загревање и стабилну температуру земљишта.

Развој кореновог система садног материјала настаје брзо због сувог ваздуха подрума и одсуства светлости: горњи бубрег на чипу остаје успаван.

Пусенко Метод

Дебеле резнице (пречника више од 7 мм) могу се укоријенити помоћу методе Пусенка. За развој кореновог система, важно је одржавати стабилну температуру ваздуха на 25 ° Ц.

 1. Дно припремљених резница омота се густом, влажном крпом.
 2. Садни материјал се положи хоризонтално на равну површину.
 3. Како се тканина суши, она се навлажи са спреј боцом топле воде.

Када се корени појаве не дуже од 2 цм, могу се садити у земљишту. Метода показује добар резултат - до 85% укорјењивања петељки.

Гнојиво за саднице

Черенковски начин размножавања винове лозе нијеобезбеђује честу употребу хранљивих смеша.Цхубуки се храни након појаве коријена и током садње у отвореном тлу на сталном мјесту клијања.Укоријењене саднице које још нису засађене у земљишту гноју се:

 • са слабим раствором дрвеног пепела.Елементи у траговима садржани у гнојиву јачају слабије саднице.Направите раствор тако што ћете претходно растопљеном коренском површином наводњавати.
 • Додатно ђубрење са слабим раствором суперфосфата врши се ако се укорјењивање резница не врши у земљи, већ у посуди са пиљевином, влажним песком и водом.

Није могуће прекорачити садњу сточне хране.Када се грожђе сади на сталном месту раста, ради брзог прилагођавања и раста, једна од врста хранљиве мешавине се ставља на дно рупе:

 1. Канта (10 л) плодног земљишта је помешана са 250 мл дрвеног пепела.
 2. Хумус (2 канте).Обавезно поспите танким слојем земље да бисте заштитили слабе корене.Немогуће је користити непокретни стајњак.Агресивни састојци овог органског ђубрива инхибирају коренски систем винове лозе, спречавајући раст биљке.
 3. 10 литара земље се помеша са 200 г суперфосфата и 250 г калијум сулфата.Минерални прелив који садржи хлор наноси се на земљу у јесен.

Репродукција резница винове лозе у зимском периоду показала се као једноставна и приступачна метода.Кореновање резница садног материјала сакупљеног у јесен је скоро 90%.

Саднице се брзо укорењују на сталној основипоставите на отвореном терену.Уз правилну негу (благовремено храњење, залијевање) грожђе почиње да доноси плодове у првој години након садње.