Методе прикупљања и складиштења метвице Минт

]

Постоји неколико начина да се суши мента и максимално сачувају њена корисна својства.Само правилно припремљене, обрађене и ускладиштене у одређеним условима, сировине ће донети највеће здравствене користи и дати јелима невероватан укус и арому.

Време жетве

Бујна лишћа и изданци жетве почињу од јуна до јула.Највећа количина етеричних уља садржи грмље на почетку периода цветања.Дакле, не треба пропустити овај тренутак, јер младе сировине немају корисна својства и немају никакву вриједност.

При прикупљању метвице треба узети у обзир неке нијансе.

  1. Није потребно сакупљати надземни део биљака које расту у гасној зони, као и близу путева, аутопутева, фарми.Подручје сакупљања не би требало третирати пестицидима и ђубривима.Сировине сакупљене на овим местима садрже токсичне материје и могу негативно утицати на здравље људи.
  2. Такође је вредно размотрити временске услове - скупљати лишће и пуца боље у сувом и облачном времену.Присуство капи кише и росе на листовима ће резултирати брзим оштећењем листова.
  3. Сечене гране и лишће треба сушити у хладу, јер су на сунцубрзо жуте и постају неприкладне за храну.

Сушење

Сада како сушити мету код куће без употребе индустријске технологије.Постоји неколико начина за набавку сировина.

  1. Ако планирате да сушите листове заједно са стабљикама, онда ће сушење у суспендованом стању бити најбољи начин.Стабљике су подељене у мале гомиле, везане и суспендоване у сувој просторији у којој нема сунца.Тако да се трава равномерно суши.
  2. Неки користе електричну опрему.Процес је брз, али има један недостатак - добијене сировине губе свој природни укус.
  3. Како осушити мету без изданака - листови су положени у танком слоју на равну површину, покривени папиром или крпом.У процесу сушења, они се повремено окрећу.

Да ли је вредно прања метвице пре сушења: пожељно је, посебно ако се трава не сакупља из сопственог повртњака, већ у непознатом подручју.Прскање помаже да се уклони сва прљавштина и штетне материје на површини лишћа и изданака.

Прикупи се после пуног сушења надземних делова постројења.

Под собни услови

Најбоље место за чување празног простора је тамна и сува соба.У таквим условима, лековите и мирисне сировине, паковане у папирну кесу или природну тканину, чувају се до две године.

У рерни

Неки користе брз начин сушења метвице у пећници.Пећница се загрева на температуру од 65 ° Ц, ако опрема то дозвољавапоставите најнижу температуру.Максимална граница за сушење је 95 ° Ц.

Трава се ставља на лим за печење прекривен пергаментом, у танком слоју тако да се листови не додирују.Затим пошаљите 5-6 минута да се осуши.

Завршено сушење се инвертира и, ако је потребно, поново суши 2-3 минута.

У микроталасној пећници

Поцепани листови су равномерно распоређени на површини посуде и стављени на 10 секунди у микроталасну.Важно је да се не осуши лишће нежне метвице - ако почну да се увијају и распадају, процес сушења је завршен.

При сушењу у микроталасној пећници неће трајати више од 30 секунди.Важно је да лишће не постане жуто или поцрњело током сушења, јер такви производи нису погодни за конзумирање.

У електричном сушару

Лишће траве равномерно се поставља на пладањ електричних сушача у једном слоју како би се осигурао квалитет и истовремено сушење сировине.

Сушење се врши на најнижој температури.Ако је немогуће успоставити константан температурни режим, треба редовно провјеравати стање лишћа како би се спријечило њихово потпуно изгарање.

Замрзавање

Брање менте за замрзавање врши се на исти начин као за сушење.Неопходно је пажљиво прикупити како не би оштетио интегритет лишћа и изданака, јер ће задржати оригинални окус до максимума.

Свържани сирови материали подходит за замрзавање.Прво, добро је опрана у неколико вода.Затим баците цедило у чашу екстратечности. Лишће и стабљике се бришу папирним убрусом и стављају у пластичну кесу, пластичну посуду и шаљу у замрзивач.

Пре полагања у контејнер, лишће и изданак се могу сломити. Али након такве обраде постају мање мирисне.

Постоји још један начин да се метвица задржи у замрзивачу без губитка ароматичних својстава. Требаће вам посуда за прављење леда. Ставите листове у сваки одељак, покријте водом и пошаљите у замрзивач. Смрзнуте коцке од метвице ставите у пластичну кесу и ставите их у један од замрзивача.

Складиштење у хладном

С обзиром да се метвица брзо поквари, треба је одмах ставити у фрижидер одмах након сечења.

Постоји неколико начина да се максимизира рок трајања метвице у таквим условима.

  1. Омотајте листове лишћа у влажну памучну тканину и ставите у доњи одјељак одјељка фрижидера.
  2. Друга опција је ставити мирисну зачин у пластичну посуду, покрити сувом крпом и чврсто затворити поклопац.
  3. Неки користе пластичне кесе за складиштење свежих сировина. Минт се ставља у врећицу, чврсто везану како би се спријечио улазак зрака, и стави у одјељак за спремање поврћа.

Свјеже усеве можете сачувати на тај начин 4 дана, након чега га треба ставити у промет.

Апликација

Припремљене сировине за зиму могу се користити за припремуароматизовани чај, тоник пића, коктели.

Пикантно пиће помаже код поремећаја гастроинтестиналног тракта, елиминише повраћање, мучнину, снижава крвни притисак, елиминише несаницу и било који нервни поремећај.

Смрзнуто и свјеже лишће користи се као зачин за кухање месних јела и салата. Додаје се колачима, колачима и кондиторским производима.

Минт се може припремити на различите начине, сваки од њих има своје предности и мане. Посматрајући време сакупљања, жетве и складиштења, можете добити корисне и мирисне зачине за зиму за употребу у различитим областима живота.