Методе оплемењивања лимуновог лимуна

Сваком агруму је познато да се лимуни прилично тешко развијају у различитим од субтропских климатских услова. То је због чињенице да ово дрво не подноси хладноћу. Међутим, знајући како пропагирати патуљасти лимун, можете га узгајати у стану или стакленику.

Лимунске кости су погодне за клијање и размножавање

Уз праве услове и бригу, можете добити цитрусно воће у свом дому током целе године и размножити га да бисте добили већу жетву и задовољили око цветањем.

Размножавање семена

Затворени лимун се лакше узгаја из семена него сечењем, али карактеристике матичне биљке неће се преносити на оне које се узгајају из семена. Лимуни из садница почињу да дају плод само 8-10 година након садње.

Овај тип узгоја цитруса има своје предности. Постројење узгојено из семена има следеће особине:

  • непретенциозност;
  • добре стопе раста биљака;
  • цитруси су мање погођени болешћу;
  • бољу прилагодљивост неповољним условима за лимун;
  • снажније дрво.

Да би се на тај начин размножило стабло лимуна, користи се неколико зрелих плодова који припадају истој сорти. Сјеме се сије сјеме одмах након вађења из плода. Препоручују се спремници за слетањеспремите се пре искрцавања.

Напунити посуде или кутије за садњу на следећи начин:

  1. Дренажа се налази на дну.
  2. Врх са мешавином цветног тла и тресета, узетог у једнаким количинама.

Лимун одрастао из костију

Пре садње семена, они се прерађују стимулансима раста, а узгајивачи агрума користе натријум хумат. Сјеменке, по којима се множе лимуни, у току дана се натапају у раствору ове супстанце. Ово ће помоћи да се убрзају процеси раста и формирања корена у садницама које клијају њихово семе.

Семе лимуна ставља се у земљиште на дубину од 2 цм, остављајући размак од 3 цм између сјемена, а ако се сјеме дубље посади, може умријети под тежином земљине коме, а ако се засади на мањој дубини, вјероватноћа сушења ће се повећати.

Важно је одржавати влажност тла и температурне услове (идеални услови за лимун су око 22 ° Ц).

Први изданци се појављују две недеље после садње у земљишту. Потребно их је узгајати под индиректним сунчевим зракама. Да би се поново створила исправна микроклима, возачи цитруса покривају саднице специјалним чеповима или стакленим лименкама. Клице које се проводе једном дневно.

Када се на клицама појави неколико листова, треба их пресадити у веће керамичке посуде, чувајући интегритет корена. Сада су клице одвојене једна од друге. Пречник посуде треба да буде 10 цм.

Последња фазаРазмножавање стабала лимуна је пресађивање садница у трајни контејнер за узгој и негу, када достигну висину од 15-20 цм.

Крошње треба да буду постављене у одвојеним посудама

Размножавање лимуновог дрвета резницама

Када се размножава лимун код куће помоћу сечења, важно је првоправилно сечене резнице.Да бисте то урадили, изаберите дрвенасте гране које чине раст прошле године.Они обично достижу пречник од 4–5 мм, а њихова дужина не прелази 10 цм.

Цитруси не препоручују резање и укорјењивање у јесенском периоду, јер су саднице садница врло слабо коришћене.Март и Април су идеална времена за узгој стабала.

Резање гране за калемљење је направљено косо, одмах га покривају вртом.Резање треба да има 2-3 листића и 3-4 потпуно формирана оцела.Искусним узгајивачима цитруса саветује се да направе рез за сечење, одржавајући растојање од 3-4 мм између доњег и горњег пупка гране.

Пре него што се посадите резнице у земљиште, оне се чувају у раствору хетероаукина. За припрему раствора, 1 г супстанце се додаје у 10 литара воде.Резнице, групиране у снопове од по 10 комада, урањају се у припремљени раствор на дубину од 2 цм и чувају у њему 24 сата.Након намакања, доњи дио резница је у праху са угљеном.

Као земљиште за садњу резница лимуна, агруми узимају мешавину која укључује:

  • биљно земљиште;
  • хумус;
  • крупни песак.

Лимун се савршено репродукује резницама

Састојци су помешани у једнаким пропорцијама.Прије сијања тла се збијају.У збијеном тлу са шиљатим штапом потребно је направити рупе, чија је дубина 3 цм.Одмах након тога, потребно је распршити резнице топлом водом.

После овога, резнице су прекривене капом од стакла.Свакодневно се уклања неколико пута дневно да би се проклијале саднице, које трају 10 минута.Такође, исечци морају бити истакнути.

Док биљка не може самостално да апсорбује влагу из земљане коме, неопходно је научити како укоријенити биљку и помоћи јој да не умре.Прскање лишћа и одржавање температурног режима - услови коришћења.За успешно формирање корена и развој садница, температура ваздуха мора бити 25 ° Ц.Коријен резница траје месец и по дана, након чега можете пресадити сваки укоријењени садни материјал у већи контејнер.

Керамички производи су одабрани за трансплантацију.Садрже слој дренаже, који се састоји од угља и експандиране глине.На површину дренажног слоја полаже се слој речног песка.Дебљина овог слоја је 1 цм, а горњи слој у земљишту за садњу лимуна сипати цвјетним тлом.Потребно је сипати 2 цм хранљиве земље.Цуттингс оут фортрансплантације заједно са групом земље.Садња се врши на дубини од 1 цм, након чега је потребно извршити неколико приступа наводњавању тако да влага може натопити све слојеве земље.Лемоне пресађене у керамичке посуде треба држати 10 дана на мјесту са много нијанси, а затим се постепено приближавати извору свјетлости.