Методе оплемењивања лешника Орах

Љешњак је орах познат по својим благотворним својствима, има много сорти. Репродукција лешника се може обавити на различите начине.

Лешници се могу размножавати на различите начине, укључујући пресађивање

Размножавање семена

Размножавање лешника од семена помаже да се донесу сорте које ће боље преживети у тешким условима.Орах је боље прилагођен различитим временским условима, отпоран је на болести и штетне инсекте.

Како пропагирати љешњаке са сјеменкама:

 1. За сетву узимају зрели велики орах, обрађују га керозином против глодара.
 2. Орах је обично засађен у јесен или прољеће након зимовања. Прије прољетне садње, сјеменке ораха се стављају у воду 5 дана за намакање, након чега се суше.
 3. Стратификација почиње у пијеску, који траје 4 мјесеца. Подесите температуру од 0 до +50 ° Ц, 1 пут у 10 дана, помешајте орашасте плодове, затим ставите у снег.
 4. Матица је засађена у отвореном тлу или у узгајалишту, дубина рупе је око 6 цм.
 5. Кревети су оплођени, прекривени сувим лишћем и маховином.
 6. Након 1-2 године, биљка дајесаднице. Саднице расту од 20 до 80 цм у висину.
 7. 2 године након садње може се ископати нова матица.

Узгој лешника из ораха омогућава да донесете отпорне саднице

Репродукција слојевањем (лук)

У присуству грма, матице се множе слојевањем у облику лука:

 1. Жљебови су ископани око грма дубином од 10 до 15 цм и дужином од 40 до 50 цм. Број жљебова једнак је броју изданака.
 2. Пукотине се постављају у жлебове, причвршћујући их за дно кукама.
 3. Врхови пуцања причвршћени за клинове.
 4. На висини од 5–6 пупољка се орезују.
 5. На завоју изданка, коре је урезана тако да се коренски систем боље развија.
 6. Жлебови су посути земљом, оплођени хумусом и микоризом. Водите рачуна. Од једног бекства треба бити 1 укоријењен слој.

Схема оплата лешника с луком

Репродукција вертикалним раслојавањем

За репродукцију биљака које користе овај метод у рано пролеће, старе гране су одсечене и следите ове кораке доследно:

 1. Покријте конопљу филмом висине 50 цм.
 2. Када клице достигну 15 цм, треба их по први пут прскати слојем хумуса 4–5 цм, а за боље образовање коријена, прије првог окопавања, везати бијег меком жицом.
 3. Када изданак порасте на 25 цм, потребно га је поново шприцати слојем хумуса на 9–10 цм, а када достигне 30 цм, поново га шприцати слојем од 20 цм и прекрити малчаром.
 4. Уклоните листове на дну клице.
 5. Током љета, саднице се периодично морају растварати и залијевати.

Након трећег пуњења, филм се уклања. У јесен, рашчупано земљиште се ракира на такав начин да не оштети корење, а резани дио укоријењених изданака са шкарама (слабо укоријењени изданци се не додирују).

До јесени, избојци расту до једног метра са добро зрелим коренским системом. Бекство се разбија на месту где је било повезано жицом.

Као резултат тога добијамо мали број садница, број клица је једнак броју резница. У наредним годинама, број изданака се повећава, након 8-10 година биће од 80 до 140 комада. сваки грм (у зависности од врсте), али обично оставља 70-80, обрезивање слабих клица.

Схема репродукции лешников с вертикальними плитками

Репродукција помоћу хоризонталних распореда

Ова метода је много напорнија, али је много продуктивнија од осталих. Као резултат, добије се 3 до 5 славина из једног пуцња. Редослед акција:

 1. У пролеће узимајте изданке висине до 1,5 м, дебљине 6 до 8 мм, на којима се формирају многи пупољци.
 2. Копајте по жљебовима жбуња ширином и дубином од 8 до 10 цм, положите избојке хоризонтално, причврстите их дужином неколико чавлића на дно утора, не покривајући земљу.
 3. Када се појаве, поспите земљом и вертикалним изданцима.
 4. Када се након 40-50 дана на процесима појаве летци, посути јарак земљом микоризом, не додирујући горњи пупољак раста.
 5. Да би се побољшало формирање корена, вертикалне клице на дну.неколико пута повуците мекану жицу.
 6. Током лета, потребно је направити 4–5 брежуљака са наводњавањем.

До краја љета, сваки изданак формира влакнасти систем коријена, налик на хумак, висок до 10–15 цм. пупољак и влакнасти корен.

Репродукција лешника хоризонталним наношењем слојева

Репродукција по дивизијама

Ако је могуће ширити лешник у врту, онда се обично користи метода поделе, која вам омогућава да сачувате сортне карактеристике и својства грмља.

Млади или средњи грм је ископан, подијељен на дијелове тако да сваки има пањ и дуге коријене до 20 цм. Овај метод репродукције се користи када је потребно оштетити густу плантажу.

Репродукција по изданцима

Овај метод се најчешће користи у вртовима. Орах расте са ризомима. Сваке године појављују се нови корени из бочних пупова који се налазе испод земље, а млади изданци расту из тла недалеко од лешника. Жбун почиње да расте после 2-3 године. Током размножавања, двогодишњи изданци се одсече сечмом од корена. Имају слабе корене, па се сади у расаднику 1-2 године, тако да ће млада биљка расти и формирати круну,

Уз квалитетну негу, млади саднице се одмах стављају на главну локацију неколико грмова у рупу. Спуд бусх треба најмање 3 пута током лета.

У јесен, избојци су ископани иседите на главном седишту. Приликом пресађивања на висини од 12 цм, сечице се праве тако да се појављују млади корени, а орах се боље поставља на новом мјесту.

Начин оплемењивања лешника

Размножавање путем пресађивања

Тешко је размножавати лешнике пресађивањем због танког камбијалног слоја. Више вакцинације се укоријенило за коре. Одржава се у пролеће, када се сок креће, а кора је далеко иза. Резнице се узимају са средине и врха изданка.

Припрема резница за пролећну вакцинацију врши се у новембру, након чега се чувају под снегом.Да се ​​резнице чувају у маховини са много влаге или у фрижидеру (подруму), умотају се у влажну крпу иу врећицу.Најбоља залиха је медвјеђи орах који не даје изданке. Да би се повећале гаранције преживљавања, пупљење се изводи са два ока. Потребно је заштитити вакцинацију од дехидрације.

Инокулацију коре најбоље је да се укорени у пролеће. Место где је вакцинација направљена треба везати и третирати вртним травњаком, а затим ставити на пергамент или поклопац за филм. За бољу адаптацију на спољашње услове, након што пупољак процвасти на дршци, поклопац се благо отвори на врху, након 15 дана може се потпуно уклонити. Након што се инокулација повећа заједно, сви процеси који се појављују на залихама се режу.

Размножавање путем пресађивања најбоље се обавља на пролеће

.

Пропагација зеленим резницама

Орах је јако размножен резањем, чак и под идеалним условима. За боље образовањекорење грмља лешника репродукују се етиолираним (не садржи хлорофил) резницама прекривеним филмом који не преноси светлост.Најбоља дужина резања је 4–5 чворова.Резани резови треба да буду такви да етиолирани део изданка буде на дну младог процеса.

На дршци мора бити пар чворова.Дијелови за правилан узгој резница морају бити коси.За мању репродукцију влаге, потребно је скратити листну плочу за пола.

Резнице су засађене у истом тлу у којем су раније расле.Земља треба да буде лагана и прозрачна, док количина хранљивих материја није толико важна.Под овим условима, корени се боље развијају и немају недостатак кисеоника.Првих 14 дана прскање се врши свакодневно 5 пута, а затим довољно 2 пута дневно.