Методе оплемењивања кајсије Априцот

Кајсија је једна од најчешћих воћних стабала која се узгајају у земљама са топлим или умереним климатским условима. Разноврсност сорти вам омогућава да изаберете неопходне за било који тип критеријума. Ово воће је погодно за репродукцију.

Сечење - једна од метода размножавања кајсије

Врсте узгојних метода

Кајсија се размножава и семеном и вегетативним средствима. У одређеним случајевима, пожељно је одабрати одређену методу. Ако одлучите да засадите једну кајсију, боље је купити младицу. Ако вам је потребно дрво које ће тачно одговарати сортном квалитету другог, онда не би требало да бирате семена за размножавање.С обзиром на чињеницу да је већина кајсија попречно опрашена, тешко је утврдити да ли такав садни материјал припада одређеној сорти.

Боље је користити резнице (размножавање избором) и инокулацију (пупање).

Приликом садње коштица кајсије можете добити дрво са непожељним карактеристикама

Култивација из камена

Репродукција кајсије може бити тежак задатак за почетнике. Најлакше је користити кост. Главна предност методе је способност садног материјала да расте ида доноси плодове у климатским условима у којима је његов родитељ био затворен. Вртлар треба:

 • припремити семе;
 • брине о њиховом раслојавању;
 • знају карактеристике саме садње семена.

За узгој најбољих сјеменки оних марелица које се узгајају у сусједним подручјима или на овом подручју. Али, ако је тешко добити их, онда можете експериментисати са било којом врстом кајсије. Главна ствар је да се узгајају близу климатских услова. Стратификација семена је основа репродукције културе. Способност биљке да опстане под врелим сунцем и зими хладноће зависи од квалитета стратификације. Овај процес помаже у постављању неопходних квалитета семена у повољну климу за њих.

Потребно је закопати семе под слојем влажног песка који се сипа у кутију или у велику посуду. Капацитет се складишти на хладном месту. У року од 100 до 120 дана, семе ће бити спремно за садњу.

Пред засадаване, семе треба да произведува

.

Размножавање садница

Након што су сјеменке кајсије стратификоване, оне се могу пресадити у посуде. Вртлар треба:

 1. Направите мале рупе у посуди или пластичној посуди.
 2. Дно резервоара напуните дренажом (експандирана глина и шљунак).
 3. Врх са плодним земљиштем.
 4. Закопати семе у земљу на дубину од 5–6 цм (не више од 3 семена по посуди или посуди).
 5. Прелити преко земље и покрити пластиком.

ОбавезноУверите се да земља у посуди није сува, систематски залијте семе.Злоупотреба наводњавања није неопходна: вишак влаге доводи до чињенице да семе почиње да труне.Најповољнија температура за младе избојке је 24 ° Ц. Чим се пробије, потребно је уклонити полиетилен из контејнера и ставити посуду ближе светлу. Можете систематски узети дрво напоље на неколико минута.Тако ће се навићи на нове услове.

Садња у отвореном тлу врши се у пролеће.До овог времена, садница је већ зрела и издржиће временске услове.

Краставац кајсија се препоручује да се држи у светлу

Инокулација

Графт је део биљке који је причвршћен за ново, укорењено дрво.Стока је биљка за пресађивање.Процес комбиновања два материјала - то је бујање.Карактерише га везивање трансплантата са пупољком на залиху, што се често назива скутер.Стока може служити као млади изданак који се узгаја из костију.

Упутство за вакцинацију корак по корак:

 1. Само здраве биљке које се узгајају у истим климатским условима треба да буду изабране као изданак и стока.
 2. Графт је уклоњен са матичног стабла оштрим ножем.Рез је направљен косо.
 3. Раст резања док се вакцинација не налази у кантици воде.
 4. Део коре, сразмеран дебљини калема, уклања се на складишту.
 5. Пупање је извршено (притискање изданке и подлоге заједно).Најучинковитији начин пупљења - у стражњици.
 6. Спој је замазан вртом и завојима.

Резнице се врло брзо укоријењују у нову биљку: након неколико мјесеци може се примијетити појава малих листова.

Стручњаци саветују да се у пролеће, пре вегетације, секу парче неколико центиметара изнад места за пресађивање. Такве акције ће помоћи кајсији да правилно распореди своје снаге на старе и стечене гране.

Резање

Узгој младих младица се назива и резницама зелених изданака. Његова карактеристика постиже брзе и квалитетне резултате.Најчешћи резови су младице, изрезане из кореновог система или гране матичне биљке.

Боље је користити резнице са пупољцима. Процес оплемењивања:

 1. Одвајање сечења од бекства. Једна инцизија је направљена косо у дну доњег бубрега, а друга - изнад бубрега. Дужина сечења - 3-4 интернодија.
 2. Припремљене резнице се спуштају у посуду са стимулатором раста (индолилмаслачна киселина, хетероаукин, итд.). Задржите их 12-14 сати.
 3. Посадити сечење на отвореном терену. Тло за садњу треба да буде плодно, са пијеском у њега.

Такви услови омогућавају појаву калуса у року од 14 дана, а здрав коријенски систем у року од мјесец дана. До септембра ће се посађене резнице нарасти до 1 м висине.