Методе грожђа у јесен

Поред уобичајених и популарних метода размножавања грожђа резницама и сјеменкама, виноградари ефикасно и продуктивно користе бројне методе уклањања грожђа. Такве активности се користе у различитим временским периодима (прољеће, љето, јесен) и рјешавају различите проблеме с главним циљем добивања нових вина.

Берба грожђа - једноставан начин за размножавање биљке

Репродукција грожђа слојевањем је једноставан и брз начин добивања нових биљака. Али, у исто вријеме, процедура захтијева придржавање специфичних захтјева и правила, кориштење посебних метода за различите сорте и постизање специфичних резултата. Поред тога, вредно је напоменути да не постоји јединствена класификација метода и да емитују велики број методологија. Ова ситуација захтева озбиљан однос према припреми и спровођењу задатка.

Шта је резање грожђа

Под слојевима се подразумева метода пресађивања нове биљке без уклањања (у већини случајева) и одвајања од грма мајке. Основа је да се узме најздравији и квалитетнији грм, који ће проширити виноград без прекомјерних трошкова. Пошто ново засађени грм прима све потребне супстанцеразвој из кореновог система материце, развој сопствених корена, пресађивање и раст се одвија веома брзо. Након сезоне, захваћене биљке производе властити усјев, могу се одвојити од грма мајке и, ако је потребно, пресадити.

Начин размножавања грожђа раслојавањем се ефикасно користи за оздрављење, помлађивање и повећање "димензионалне масе" грмља, као и за добијање нових садница.Делује када је потребно заменити стари, али продуктиван и здрав грм, као иу случају попуњавања празног простора у низу у случају смрти претходно засађеног грожђа. Метода се активно користи за развој винограда који се састоје од сорти, које карактерише тешко укорјењивање. Кришка грожђа се користи за проширење винограда по најнижој цијени.

Када се користи овај метод репродукције, посебну пажњу треба посветити филоксери, јер у присуству ове болести абдукција има ниску ефикасност.

Уопштено, могуће је идентификовати следеће главне циљеве, како би се постигло да се грожђе размножава наношењем слојева:

 • Побољшање и подмлађивање старих и оштећених биљака.
 • Добијање здравих и јаких садница за пресађивање.
 • Репродукција сорти грожђа.

Грозје, оболело от филоксера, не може да се размножава на слојевите

.

Предности сечења грожђа

Следећим условима треба приписати предности грожђа грожђа:

 • Добијање резултата захтева мање времена и труда.
 • Олово има мањи ризик да нови грм не украде и умре.
 • Репродукција слојевањем даје новој биљци могућност брзог развоја и раста.
 • Олово вам омогућава да брзо добијете жетву из нове биљке.
 • Могућност добијања великог броја грмља са жељеним својствима.
 • Велике варијације метода. Способност избора оптималног времена.

Ове користи се могу остварити само у случају компетентне и правовремене процедуре.Недостаци методе додјеле на првом мјесту укључују чињеницу да нове биљке у већини случајева доводе до слабљења матичне биљке. Олово је такође веома осетљиво на филоксеру.

Апстракција грожђа омогућава брзо добијање нових грмља

Технике резања грожђа

Као што је већ горе наведено, разликује се велики број главних метода, које карактеришу временске карактеристике, остварени циљеви и циљеви.Поступак се одвија у неколико фаза, утичући на временски оквир прољећа, љета и јесени.​​Размотримо детаљније неколико начина, фокусирајући се на јесенске догађаје.

 • Репродукција зеленим слојевима (подземна метода). У овом случају, излаз из текуће године се примјењује као граница. Ефикасан када је потребно допунити постојеће грмље одређене сорте додатним биљкама у близини. Произведено у јесен, након падалишће са дрвећа, или у рано пролеће, пре активирања виталних процеса грожђа.
 • Распоред по глави (метода опруге).Овај метод је погодан у ситуацијама када се матична биљка користи као ресурс за добијање нових биљака, јер процедура знатно умањује њен коренски систем.Оптималан је за сорте које карактерише ниско компактно формирање грмља.У рано прољеће, све лозе грма се режу тако да постоји удаљеност од 1-2 ушице.Чим проклијају за 20-25 цм, закопани су под лабавим слојем земље.Даље, потребно је стално одржавати прикопанну земљу у влажном стању, јер само у таквим условима коренски системи могу да формирају резнице.У јесен, све сечње се ослобађају из тла (до првобитног нивоа), и режу се што ближе тлу.
 • Репродукција вишегодишњим наслагама подземним методама.За сечење је одабрана дугорочно развијена грана мајчиног грма са неколико зелених винова лоза развијених ове сезоне.Метода је инфериорна у односу на методу зелених слојева и користи се у недостатку квалитетног материјала за последњи догађај.Грана је положена на дно припремљеног рова, покривена земљом и потребна површина резница је доведена на површину.Орезани су тако да остану 3-4 цвора, сви остали пупољци су ископани.Пошто резнице клијају за 18-20 цм, истом слоју земље се додаје ров.Важно је стално одржавати жељени ниво.влажност земљишта. У јесен, рукавац се одсече од грма материце и подели на појединачне клијанке.
 • Репродукција кратким зеленим слојевима. Произведено почетком лета.
 • Репродукција ваздухопловом. Користи се у случају слободног простора поред висококвалитетног грмља. На ужету (жици) фиксираном на две летвице, одабрани штап или рукавац се вуче на жељено место. Можете их растегнути полагањем на земљу. Овим методом коријенски систем у слојевима се не формира, они се развијају и доносе плодове на рачун мајчиног кореновог система. Дешава се да када дођу у контакт са земљом, сами слојеви почињу да „пуштају“ корење у земљу и да се укоренију на новом месту.
 • Репродукција лигнифицираним слојевима (метода блиска репродукцији вишегодишњим наслагама, узима се само једна лоза).
 • Метода методама катавлак, далдарам, лиугенд. Произведен је у касну јесен или рано прољеће како би се обновио стари или оштећени грм. Грм грожђа као резултат дугогодишњег сталног орезивања постаје озбиљно "рањен", јер се врло лоше лијечи. За очување грожђа врши се резање грмља или методом катавлак.
 • Кинески метод. У рано пролеће се бира годишња трава, која се реже тако да преостане само 8-10 рупа. Полаже се у јарку мале дубине, уклањају се сви пупољци који допиру до површине. Слојеви треба да буду чврсто фиксирани у тлу олука. Како клијање расте за 15 цм, земља се додаје слоју,тако да мала површина остане на површини. Када клијање досегне 40 цм, органском материјалу се додаје формирана гомила. Као и код других подземних метода, веома је важно стално одржавати влажну земљу систематичним заливањем. У јесен се изданци одвајају од грмова и формирају се издвојене саднице.

Метод подземног скрининга грожђа

Како се узгаја са зеленим слојевима у јесен

Неопходно је унапријед изабрати јаку и довољно дугу пуцу, која се развила ове сезоне, на постојећем здравом грму. Важно је да нема знакова болести или знакова оштећења различите природе. Из тог разлога, при избору бекства, ваља пажљиво прегледати будуће слојеве.

Ископава се ров од грмља мајке до мјеста гдје би се требала пресадити нова биљка. Његова дубина мора бити најмање 45 цм, а ширина се одређује истом величином. Удаљеност од бока се одређује у зависности од дужине изданка, имајући у виду чињеницу да ће бити постављена у облику синусоида и на излазу на површини треба да буде најмање 40 цм од винове лозе. У случају да се испостави да је исувише дугачак, може се полагати у валовима (са кривинама). На дну рова, земља се ажурира, додаје се нова са хумусом и додавањем 150 грама гранулираног суперфосфата.

Након што се ров припреми, положи се на дно, а тло се пролије са доста воде. Јарак је закопан у земљу, иместо штапа које долази на површину фиксира се помоћу специјално припремљеног клинца.

Тачност сечења одређена је величином раста лозе у првој години.Ако је све урађено исправно, повећање је 3 метра или више у првој сезони након процедуре.

Шема зелених листова грожђа

Метода катавлак

Удубљење је ископано недалеко од старосне или оштећене биљке.Треба да буде такав да може да прими цео грм.Дубина би требала бити око 50 цм.Даље, рупица се обилно пролије са водом како би тло постало "раскис".У њега се уклапа читав грожђе, тако да на површини остаје само 1-2 најздравије и младје лозе, други нежељени изданци се могу изрезати и уклонити из јаме.

Полагање треба обавити што уредније.Удубљење се пуни растреситом земљом уз додатак хумуса и суперфосфата (180 грама).

Дакле, цијела стара биљка постаје нови коријенски сустав за клијање нових и здравих младих лоза.Добијени двоструки коренски систем осигурава брз раст и развој.Повишене лозе су фиксиране на клиновима.